foto

Eva Vosková

  • nar. 30.3.1950 (68 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Dříve příležitostná herečka, dnes především pedagožka Eva Vaňková, rozená Vosková, pochází z umělecké rodiny, jejím otcem byl slavný herec Václav Voska (1918-1982), herečkou byla také matka Eva Kavanová (*1916). Již jako studentka hrála menší roli v dodnes slavné komedii KDO CHCE ZABÍT JESSII? (1966), spolu se svým otcem pak hrála dívku Zuzku ve filmu TA TŘETÍ (1968). Diváci ji ale nejvíce znají jako Márinku ze seriálu F. L. VĚK (1971).

Mezitím Eva Vosková vystudovala herectví na DAMU, do žádného divadla ale nenastoupila. Pracovala často pro rozhlas, kde se zúčastnila natáčení řady inscenací nebo pohádek. Tvorba pro děti ji provázela i v gramofonových nahrávacích studiích a na desky natočila slavné příběhy kocoura Mikeše. Její další spolupráce s kamerou měla jen příležitostný charakter. V současnosti se Eva Vosková-Vaňková věnuje především pedagogické činnosti. Na Pražské konzervatoři vyučuje umělecký přednes a jevištní řeč a vede také hudebně-dramaturgické oddělení.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1974 Vodník a Zuzana (TV film)
1971 Žebrácká opera (TV film)
1968 Ta třetí
1966 Kdo chce zabít Jessii?

TV seriály

1978 Ve znamení Merkura (TV seriál)
Léto s Venuší (E02)
1971 F. L. Věk (TV seriál)
Epizoda 13 (E13)
Epizoda 12 (E12)
Epizoda 11 (E11)
další epizody (6)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace