Reklama

Reklama

Kdo chce zabít Jessii?

  • USA Who Wants to Kill Jessie?
TV spot
Československo, 1966, 81 min

Kamera:

Jan Němeček

Hrají:

Dana Medřická, Jiří Sovák, Olga Schoberová, Juraj Višný, Karel Effa, Vladimír Menšík, Karel Houska, Ilja Racek, Valtr Taub, Bedřich Prokoš, Čestmír Řanda st. (více)
(další profese)

Co všechno se může stát, když ráno potkáte svůj sen, vypráví česká filmová komedie režiséra Václava Vorlíčka a scenáristy Miloše Macourka. Hlavními hrdiny filmu jsou manželé Beránkovi, oba docenti, kteří pracují na vědeckých objevech. Paní Beránková se zabývá somniologií – hledá prostředek, který by ovlivňoval lidské sny. Docent Beránek se zase snaží vynalézt přístroj obrovské fyzické síly. Od chvíle, kdy se mu do rukou dostanou komiksové sešity, se všechno změní. Kvůli neprověřenému preparátu jeho manželky oživnou tři komiksové postavy z Beránkova snu – krásná Jessie, superman a pistolník. Začíná velká dobrodružná honička… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (337)

lamps 

všechny recenze uživatele

Vhození do děje a přípravné manévry pro rozbalení celé zápletky sice i vzhledem k vysokým ambicím originálního příběhu značně pokulhávají, avšak jako celek je Jessie až neskutečně povedenou smrští dnes již ikonických scén a bláznivých zvratů, jejichž silný protikomunistický podtext lépe vůbec neřešit a užívat si pouze tu haldu kreativně natočené a nadpozemsky zahrané zábavy. Právě herci jsou dalším klenotem, který kromě nápadité režie a scénáře celý film zdobí. Ačkoli se totiž v roli Jessie promenádovala před kamerou nádherná a rozumně oblečená Olga Schoberová, hlavní pozornost na sebe strhává především zlatá dvojice Sovák-Menšík, v jejichž podání vyznívají i ty průměrnější vtipy naprosto nezapomenutelně, nemluvě pak o těch samo o sobě nadprůměrných, kterých je opravdu spousta. Jeden ze zlatých hřebů ztřeštěné české komedie, jehož úrovně už v jiné době a hlavně s jiným štábem nelze dosáhnout. 85% ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Abych se přiznal na tenhle film jsem se děsně těšil, příběh mi přišel dost zajímavej a zároven uchylnej. Ale po zkouknutí mi zbylo jen to že Medřická byla celkem pěkná. Ale teda moc mě to nevzalo. Jedinou další věc co musím pochválit je hudba která je výborná, ale snad kromě těch pár věcí mě to nepřinutí podíva se na to znova. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Když soudruzi poručí větru, dešti, co by nemohli snům? Není to čistě parodování něčeho, co u nás nemělo v tu dobu kulturní tradici, spíš si to komiksové atributy jen propůjčuje. Saudková Jessie je ještě více sexy než ta skutečná a kromě natírání prostoduchých členů bezpečnostního aparátu a lidské zpupnosti to boduje i nenápadnými žertovnými nuancemi. Třeba když se postava Menšíka poprvé setká s postavou Schoberové a střih přijde při jeho pohledu do výstřihu a nebo úplným závěrem, který potvrdí, že každý sen jednou skončí.. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Je nepochybné, že v šesťdesiatych rokoch sa uvoľnila nahromadená tvorivá energia československých filmových tvorcov. Nikdy predtým a ani potom nevzniklo toľko originálnych nápadov, z ktorých mnohé boli aj adekvátne dobrým spôsobom spracované. Pri zrode Jessie stál originálny nápad pánov Macourka a Vorlíčka. Opieral sa síce o komiks, ktorý sa netešil priazni straníckych ideológov, ale plné využitie možností, ktoré poskytoval, mohlo počiatočný handicap prekonať. K dispozícii bola komiksovo krásna Olinka Schoberová, Ďuro Višný napínal svaly ako Schwarzenegger, v epizódkach sa zaskveli Menšík s Líbíčkom, ale okrem niekoľkých hlášok filmu zúfalo chýbal humor a ten, ktorý tam tvorcovia predsa len dostali, pôsobí dnes dosť zvetralo. Určite je to výrazný a nadpriemerný film, ale mohol a mal byť lepší. ()

buldock 

všechny recenze uživatele

Velmi povedené comicsové dobrodružství tenotkráte v českém provedení a nutno říci , že se jedná o velmi originální snímek , který pobaví široké spektrum diváků. Nesmím opomenout zmínit nadpozemsky krásnou Olgu Schoberovou a musím konstatovat , že její krása si nezadá se světovou konkurencí ostatních hereček nejen let šedesátých. 91% ()

Galerie (31)

Zajímavosti (45)

  • Film získal cenu na festivalu v Terstu, což se tvůrci, kteří nedostali povolení vycestovat z Československa, dozvěděli pouze zprostředkovaně. (Jirka_Šč)
  • Režisér Martin Frič po zhliadnutí filmu mladému Václavovi Vorlíčkovi povedal: „Vorle, máte smysl pro humor, držte se ho!" (Raccoon.city)

Související novinky

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

11.08.2010

Festival Fresh Film Fest, který proběhne v Praze od 25. do 29. srpna, zahájí předpremiérová projekce filmu Scott Pilgrim proti celému světu v kině Aero. Jde o adaptaci komiksové série Bryana Lee O… (více)

Reklama

Reklama