foto

S.Z. Sakall

  • nar. 2.2.1883
    Budapest, Rakousko-Uhersko
  • zem. 12.2.1955 (72 let)
    Los Angeles, California, USA

Biografie

S.Z. Sakall, vlastným menom Jenő Gerő, sa narodil 2. februára 1883 v Budapešti, v židovskej rodine. Už v mladom veku začal písať skeče pre budapeštianske kabarety pod pseudonymom Szőke Szakáll, čo znamená „Blonďavá brada“, ktorú nosil, aby vyzeral staršie. V osemnástich rokoch za začal venovať herectvu a postupne sa stal hviezdou na javiskách i filmovom plátne v Maďarsku, odkiaľ neskôr zamieril do Viedne a Berlína. Medzi jeho prvé filmy počas pôsobenia v Nemecku patria DER HERR DES TODES (1926), WENN DAS HERZ DER JUGEND SPRICHT (1926), FAMILIENTAG IM HAUSE PRELLSTEIN (1927). Spomedzi prvých zvukových filmov treba spomenúť ZWEI HERZEN IM DREIVIERTEL-TAKT (1930) a IHRE MAJESTÄT DIE LIEBE (1931), ktorý bol prerobený v Hollywoode na muzikál HER MAJESTY, LOVE (1931), kde Sakallovu úlohu hral W.C. Field.

Po nástupe Hitlera k moci sa vrátil späť do Maďarska, kde pôsobil až do vypuknutia 2. svetovej vojny. Po pripojení Maďarska k mocnostiam Osi spolu s manželkou odišiel do Hollywoodu. Tu sa uplatnil najmä ako herec v muzikáloch a komédiách, kde stvárňoval úlohy milých strýkov z Európy, popletených obchodníkov či popudlivých impresáriov. Svoj debut v Hollywode zažil vo filme IT'S A DATE (1940), kde si zahral po boku Deanny Durbin. Z ďalších filmov možno spomenúť film GANGSTERSKÁ NEVESTA (1941) s Barbarou Stanwyck a Garym Cooperom, kde si zahral postavu jedného zo siedmych profesorov či film DIABOL A SLEČNA JONESOVÁ (1941), kde stvárnil postavu sluhu Georga. Vo filme YANKEE DOODLE YANKEE (1942) si zahral broadwayského producenta po boku Jamesa Cagneyho. V tom istom roku dostal svoju najznámejšiu úlohu, čašníka Carla, vo filme CASABLANCA (1942) režiséra Michaela Curtiza, hoci spočiatku túto rolu odmietal.

V ďalších rokoch sa objavil takmer v tridsiatich filmoch, väčšinou vo vedľajších úlohách. Z týchto filmov možno spomenúť CHRISTMAS IN CONNECTICUT (1945), kde sa znovu stretol s Barbarou Stanwyck, SAN ANTONIO (1945) s Errolom Flynnom, ROMANCE ON THE HIGH SEAS (1948) a MY DREAM IS YOURS (1949) s Doris Day či IN THE GOOD OLD SUMMERTIME (1949) s Judy Garland a Van Johnsonom. V roku 1949 sa konečne dočkal hlavnej úlohy v muzikáli OH, YOU BEAUTIFUL DOLL (1949), v ktorom stvárnil postavu operného skladateľa Freda Fishera. Postavu maďarského emigranta si zahral vo filme IT'S A BIG COUNTRY (1951). Jeho poslednou filmovou úlohou bol hostinský v muzikáli THE STUDENT PRINCE (1954).

Zomrel na infarkt 12. februára 1955 v Los Angeles. Pochovaný je vo Forest Lawn Memorial Park v Glendale, v Kalifornii, kde sa nachádzajú aj hroby jeho filmových partnerov z CASABLANCY, Humphreyho Bogarta, Sydneyho Greenstreeta či režiséra Michaela Curtiza.

Michal74

Herecká filmografie

Filmy

1954 The Student Prince
1953 Small Town Girl
1951 It's a Big Country
Lullaby of Broadway
Painting the Clouds with Sunshine
Sugarfoot
1950 Montana
Tea for Two
The Daughter of Rosie O'Grady
1949 In the Good Old Summertime
Look for the Silver Lining
My Dream Is Yours
Oh, You Beautiful Doll
1948 April Showers
Embraceable You
Romance on the High Seas
Whiplash
1947 Cynthia
1946 Cinderella Jones
Never Say Goodbye
The Time, the Place and the Girl
Two Guys from Milwaukee
1945 Christmas in Connecticut
San Antonio
The Dolly Sisters
Zázračný muž
1944 Shine On, Harvest Moon
1943 Thank Your Lucky Stars
Wintertime
1942 Broadway
Casablanca
Seven Sweethearts
Yankee Doodle Dandy
1941 Gangsterská nevěsta
That Night in Rio
The Man Who Lost Himself
Ďábel a slečna Jonesová
1940 Florian
It's a Date
My Love Came Back
Spring Parade
1937 Mirča uličník
The Lilac Domino
1936 Barátságos arcot kérek
Slečna Lilly
1935 Bretter, die die Welt bedeuten
Il diario di una donna amata
Tagebuch der Geliebten
Viereinhalb Musketiere
1934 Ende schlecht, alles gut
Mindent a nöért!
Wenn du jung bist, gehört dir die Welt
Špatný konec vše napraví
1933 Abenteuer am Lido
Az ellopott szerda
Byl jednou jeden muzikant...
Das Jubiläum
Dcerušky pana starosty
Eine Frau wie Du
Großfürstin Alexandra
Jarní šepot
Muß man sich gleich scheiden lassen
Pardon, tévedtem!
Skandál v hotelu Atlantic
Tokajerglut
V opojení valčíku
1932 Ahoi - Ahoi!
Es Wird Geheiratet
Gräfin Mariza
Ich will nicht wissen, wer du bist
Mein Name ist Lampe
Melodie lásky
Mädchen zum Heiraten
Streichquartett
Štěstí přes noc
1931 Der Stumme von Portici
Der unbekannte Gast
Die schwebende Jungfrau
Faschingsfee, Die
Frau von der man spricht, Die
Ich heirate meinen Mann
Její Veličenstvo Láska
Když struny lkají (německá verze)
Meine Cousine aus Warschau
Udavač
Walzerparadies
Čokoládová komtesa
1930 Dvě srdce v tříčtvrtečním taktu
Hampelmann, Der
Na rendez-vous ke mně přijď...
Susanne macht Ordnung
Zweimal Hochzeit
1929 Der fidele Bauer
Großstadtschmetterling
1928 Da hält die Welt den Atem an
Mary Lou
Rutschbahn
1927 Der Himmel auf Erden
Familientag im Hause Prellstein
1926 Der Herr des Todes
Wenn das Herz der Jugend spricht

Scenáristická filmografie

Filmy

1981 Streichquartett (TV film) - divadelní hra
Streichquartett (TV film)
1962 Streichquartett (TV film) - divadelní hra
1926 Halloh - Caesar!

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky