foto

Oskar Homolka

  • nar. 12.8.1898
    Vídeň, Dolní Rakousy, Rakousko-Uhersko
  • zem. 27.1.1978 (79 let)
    Sussex, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Homolkův silný evropský přízvuk, zavalitá postava, husté obočí a slovansky znějící jméno vedly k tomu, že ho mnozí považovali za Východoevropana respektive Rusa. Narodil se však ve Vídni a kariéru zahájil na prknech rakouského divadla - zdejší úspěch vedl později k prestižnějšímu angažmá v Německu (Mnichov, Berlín). První filmy točil v Německu: DIE ABENTEUR EINES ZEHNMARKSCHEINS (1926), HOKUSPOKUS (1930) a DREYFUS (1930). Po nástupu nacistů k moci odjel do Británie a později se jako jeden z mnoha evropských židovských herců a divadelníků uchýlil do Spojených států, kde se zapsal jako všestranný herec.

V roce 1936 si v Anglii zahrál pana Verloca, manžela Sylvie Sidneyové v Hitchcockově thrilleru SABOTÁŽ (1936) a v roce 1957 pak ztvárnil zloducha v titulní roli dílu série “Alfred Hitchcock Presents” nazvaného "Reward to Finder." Ačkoli byly jeho doménou zejména záporné role – hrál komunistické špióny, vojenské důstojníky z Východu (plukovník Birošilov v PRISONER OF WAR) nebo vědce - na Oskara pro “nejlepšího herce ve vedlejší roli” byl nominován za ztvárnění nerudného strýce Chrise v rodinném dramatu George Stevense I REMEMBER MAMA (1948) s Irene Dunne (ve stejné roli se Homolka blýskl také na Broadwayi).

Vedle Ronalda Reagana ho můžeme uvidět ve válečném filmu PRISONER OF WAR (1954), jako Dr. Brubakera po boku rozevláté Marilyn Monroe v komedii SLAMĚNÝ VDOVEC (1955) nebo spolu s Katharine Hepburnovou a řadou dalších známých tváří v komedii THE MADWOMAN OF CHAILLOT (1969). Za své předvedení maršála Kutuzova ve Vidorově velkofilmu VOJNA A MÍR (1956) byl nominován na Zlatý glóbus. V polovině 60. let se vrátil do Anglie, kde zaujal rolemi Rusů v thrillerech POHŘEB V BERLÍNĚ (1967) nebo MOZEK ZA MILIARDU DOLARŮ (1967). K jeho posledním filmům se řadí romantické drama DATLOVÉ SEMÍNKO (1974) Blakea Edwardse.

Oskar Homolka byl celkem čtyřikrát ženatý. Jeho první ženou (v letech 1928-1937) byla maďarská Židovka, filmová a divadelní herečka Grete Mošejmová. Druhá žena, baronka Vally Hatvanyová, byla také maďarská herečka. Vzali se v prosinci 1937, ale čtyři měsíce po svatbě zemřela. Rok nato (1939) se oženil s prominentní fotografkou Florence Meyerovou (1911-1962), dcerou majitele deníku Washington Post. Než se rozvedli, stihli zplodit dva syny, Vincenta a Laurence. Poslední ženou byla herečka Joan Tetzelová. Toto manželství (1949-1977) pak vydrželo až do její smrti. Oskar Homolka zemřel pouhé tři měsíce po ní, na zápal plic v anglickém Sussexu.

Marek "džanik" Janík

Herecká filmografie

Filmy

1975 One of Our Own (TV film)
The Legendary Curse of the Hope Diamond (TV film)
1974 Datlové semínko
1972 Van der Valk a dívka (TV film)
1970 Executioner, The
Song of Norway
1969 The Madwoman of Chaillot
1968 Assignment to Kill
The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde (TV film)
1967 Mozek za miliardu dolarů
The Happening
1966 Pohřeb v Berlíně
1965 Joy in the Morning
1964 Dlouhé lodi Vikingů
1963 Danger Zone (TV film)
1962 Mooncussers, The (TV film)
Pánská jízda
The Wonderful World of the Brothers Grimm
1961 Mr. Sardonicus
1960 Rashomon (TV film)
1958 Gardový seržant
Heart of Darkness (TV film)
Klíč
1957 Sbohem, armádo
1956 Vojna a mír
1955 Slaměný vdovec
1954 Prisoner of War
1953 House of the Arrow, The
1952 Top Secret
1951 Schweigende Mund, Der
1950 White Tower, The
1949 Anna Lucasta
1948 I Remember Mama
1947 Shop at Sly Corner, The
1943 Hostages
Mission to Moscow
1941 Gangsterská nevěsta
Rage in Heaven
1940 Comrade X
Sedm hříšníků
The Invisible Woman
1937 Ebb Tide
1936 Everything Is Thunder
Rhodes of Africa
Sabotáž
1933 Moral und Liebe
Unsichtbare Gegner
Žena v ohni
1932 Nachtkolonne
1931 1914, die letzten Tage vor dem Weltbrand
Der Weg nach Rio
Im Geheimdienst
Nuits de Port Said, Les
Zwischen Nacht und Morgen
1930 Dreyfus
Hokuspokus
Masken
Revolte im Erziehungshaus
1928 Die Leibeigenen
Fürst oder Clown
Rothausgasse, Die
Schinderhannes
Trial of Donald Westhof, The
1927 Brennende Grenze
Der Kampf des Donald Westhof
Petronella - Das Geheimnis der Berge
Regine, die Tragödie einer Frau
Tragédie nevěstky
1926 Abenteuer eines Zehnmarkscheines, Die

TV seriály

1961 Theatre '62 (TV seriál)
1959 Play of the Week (TV seriál)
1957 The DuPont Show of the Month (TV seriál)
1955 Matinee Theatre (TV seriál)

Režijní filmografie

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace