foto

Daniel Gélin

  • nar. 19.5.1921
    Angers, Francie
  • zem. 29.11.2002 (81 let)
    Paříž, Francie

Biografie

Francouzský herec Daniel Gélin se narodil 19. května 1921 v Angers. Herecké vzdělání získal v kurzu Reného Simona, který v té době v Paříži patřil k těm nejprestižnějším. Mezi jeho spolužáky patřil například Louis de Funès, nebo dramatik Robert Dhéry. Ve studiu pokračoval na pařížské Státní konzervatoře dramatického umění, kde byl žákem Louise Jouveta. Svou hereckou kariéru zahájil počátkem 40. let současně na divadle i ve filmu.

Na filmovém plátně debutoval v roce 1940 ve snímku Jeana Boyera MIQUETTE. V dalších letech se objevil v několika filmech , kde se ale musel spokojit s menšími rolemi po boku slavnějších herců, jako například ve filmu MARTIN ROUMAGNAC (r.Georges Lacombe, 1946), kde sekundoval dvojici Jean Gabin a Marlene Dietrich. První velká filmová role přišla v roce 1949 ve snímku Jacquese Beckera RENDEZ-VOUS DE JUILLET (Červencová schůzka). Následovaly filmy Maxe Ophülse LA RONDE (Rej) a LE PLAISIR (Radovánky) a film Jacquese Beckera ÉDOUARD ET CAROLINE (Edouard a Karolína). V roce 1952 se představil také jako režisér, filmem LES DENTSLONGUES (Dlouhé zuby), kde také ztvárnil hlavní roli novináře Louise. V roce 1956 si zahrál ve filmu Alfreda Hitchcocka MUŽ, KTERÝ VĚDĚL PŘÍLIŠ MNOHO. V dalších letech se stal oblíbeným hercem režisérů, jako Jean Cocteau LE TESTAMENT D'ORPPHÉE (Orfeova závěť, 1960), Louis Malle LE SOUFFLE AU COEUR (Šelest na srdci, 1971), nebo Claude Lelouch ITINÉRAIRED'UM ENFANT GâTÉ (Cesta zhýčkaného dítěte, 1988). Za svou téměř šedesátiletou kariéru se objevil ve více než 150 filmech a stal se výraznou hereckou osobností francouzského filmu.

V průběhu celé své kariéry se současně s filmem věnoval také divadlu a sklízel úspěch na jevištích takových divadel, jako například Théâtre National Populaire. Úspěšně se také věnoval psaní poezie. V roce 1950 vyšla jeho básnická sbírka Fatras, v roce 1965 sbírka Dérives a v roce 1970 Poemes a dire. Je také autorem autobiografické knihy Deux ou trois vies que sont les miennes (Dva tři životy, které jsou moje), která vyšla v roce 1977.

Daniel Gélin byl třikrát ženatý. Jeho první žena byla herečka Daniele Delorme, kterou si vzal v roce 1945 a měli spolu dvě děti. Syn Xavier (narozen 1946) se stal hercem a režisérem. V roce 1992 se potkal se svým otcem ve filmu COUP DE JEUNE (Druhá míza), který režíroval. Manželství skončilo rozvodem v roce 1954, když vyšel najevo Danielův románek s modelkou Marii Christine Schneider. Z této milostné aféry vzešla dcera Maria Schneider, která se později také stala herečkou. Každopádně Gélin se ke svému otcovství nikdy nehlásil. Podruhé se oženil v roce 1955 se Sylvií Hirsh. Měli spolu dvě děti, syn Manuel (narozen 1958) a dcera Fiona (narozena 1962) se také věnují herectví. Ani toto manželství nevydrželo a skončilo rovněž rozvodem v roce 1968. Jeho poslední ženou byla od roku 1973 Lydie Zaks se kterou měl jedno dítě a manželství vydrželo až do Danielovi smrti. Zemřel v Paříži 29. listopadu 2002 na selhání ledvin. O tři roky přežil svého syna Xaviera , který zemřel v roce 1999 na rakovinu.

Petr "contrastic" Kubíček

Herecká filmografie

Filmy

2010 I pro lásku se zabíjí - a.z.
1997 Berlin Niagara
Une femme d'action (TV film)
1996 Bidochon, Les
Hommes, femmes, mode d'emploi
Les faux médicaments (TV film)
Řidič a fantom
1995 Charlotte et Léa (TV film)
Útěky
1994 Cité de la peur: une comédie familiale, La
Des feux mal éteints
Duch válečníka (TV film)
Pushing the Limits
Évanouie, L' (TV film)
1993 Coup de jeune
De force avec d'autres
Do toho, mládeži!
Les ténors
Svišti
1992 Eaux dormantes, Les
1991 Amérique en otage, L' (TV film)
Crimes et jardins (TV film)
Mauvaise fille
Secrets professionnels du Dr Apfelglück, Les
Un type bien
1990 Mister Frost
Promotion canapé
1989 Olympe de nos amours (TV film)
Été de tous les chagrins, L' (TV film)
1988 Cesta zhýčkaného dítěte
Vie est un long fleuve tranquille, La
1987 Dandin
Pétition
Sécurité publique
1986 Blitz
Via Montenapoleone
1985 Emmenez-moi au théâtre: La robe mauve de Valentine (TV film)
1984 Delitto, Un (TV film)
Děti
Progetto Atlantide (TV film)
1982 Guy de Maupassant
Noc ve Varennes
1981 Conversations dans le Loir-et-Cher (TV film)
Sezona mira u Parizu
Signé Furax
1980 Honorable société, L'
Oeil du maître, L'
Tarendol (TV film)
1979 Monsieur Masure (TV film)
1978 Filmový román (TV film)
La Vocation suspendue
Louis XI ou La naissance d'un roi (TV film)
Schwüle Tage (TV film)
Scénario, Le (TV film)
1977 C'est arrivé à Paris (TV film)
Záletník 2
1976 Jalousie, La (TV film)
1975 Co je moc, to je moc
1974 Gueule de l'emploi, La
Quai de l'étrangleur (TV film)
Rubáš nemá žádné kapsy
1973 Aimez-vous les uns les autres... mais pas trop
Le double assassinat de la rue Morgue (TV film)
Polizia è al servizio del cittadino?, La
1972 Far From Dallas
Femme qu'a le coeur trop petit, Une (TV film)
Vassa Geleznova (TV film)
1971 Frigjorte Christa
La fuite (TV film)
Un enfant dans la ville (TV film)
Šelest na srdci
1970 Servante, La
1969 Hallucinations sadiques
Slogan
Zničit, řekla
1968 Bas-fonds, Les (TV film)
L'auréole de plomb (TV film)
La trêve
Mois le plus beau, Le
1966 Demarkační čára
Hoří v Paříži?
La Morale de l'histoire (TV film)
Les Sultans
Pod africkým sluncem
Zeugin aus der Hölle
Zwei Girls vom roten Stern
À belles dents
1965 Der Fall Han van Meegeren (TV film)
El niño y el muro
L'heure de la vérité
Zločin v expresu
1964 La Confrontation (TV film)
La bonne soupe
Les murs (TV film)
1963 Honba za kytarami
Les vacances portugaises
Règlements de comptes
Tre piger i Paris
1962 Nejdelší den
Petits matins, Les
1961 Dans la gueule du loup
Proie pour l'ombre, La
1960 Cartagine in fiamme
La Morte Saison des amours
Orfeova závěť
Trois etc. du colonel, Les
1959 Ce corps tant désiré
Julie la rousse
1958 Fille de Hambourg, La
Suivez-moi jeune homme
1957 Mort en fraude
Retour de manivelle
Trois jours à vivre
1956 Bonsoir Paris
Je reviendrai à Kandara
Muž, který věděl příliš mnoho
Má mě rád, nemá mě rád
Paris Canaille
1955 Amants du Tage, Les
Napoléon
1954 Allegro squadrone
Neige était sale, La
Opinione pubblica
Případ Mauricius
Sang et lumières
Si Versailles m'était conté
Římanka
1953 La voce del silenzio
Rue de l'estrapade
Schiavitù
1952 Adorables créatures
Dents longues, Les
Okamžik pravdy
Radovánky
Torticola kontra Frankensberg
1951 Mains sales, Les
Traité de bave et d'éternité
Une Histoire d'amour
1950 Rej
1949 Paradis des pilotes perdus, Le
Rendez-vous de juillet
1948 Aller et retour
Mannequin assassiné, Le
1947 Femme en rouge, La
Miroir
Nuit de Sybille, La
1946 La tentation de Barbizon
Martin Roumagnac
Ouvert pour cause d'inventaire
Večer čekejte přítele
1945 Cadets de l'océan, Les
1944 Les petites du quai aux fleurs
1943 Lukrécie
1942 Les inconnus dans la maison
Soyez les bienvenus
Vrah bydlí v čísle 21
1941 Premier rendez-vous
1940 Miquette

TV seriály

2015 Si Guitry m'était conté (TV seriál)
1999 Eva & Adam (TV seriál)
1998 Marmottes, Les (TV seriál)
1997 Entre terre et mer (TV seriál)
1996 Adventures of Smoke Bellew (TV seriál)
Úžasná rodina (TV seriál)
Beaumont de père en fils (S03E03)
1995 Maigret (TV seriál)
Maigret a dražba při svíčce (E17)
1994 3000 scénarios contre un virus (TV seriál)
Aventures dans le Grand Nord (TV seriál)
Madame le proviseur (TV seriál)
1990 Formule 1 (TV seriál)
Il giudice istruttore (TV seriál)
1989 Condorcet (TV seriál)
1987 Das Erbe der Guldenburgs (TV seriál)
Marc et Sophie (TV seriál)
1986 Tiroir secret, Le (TV seriál)
1985 Olga e i suoi figli (TV seriál)
1981 Martine Verdier (TV seriál)
1980 Dames de coeur, Les (TV seriál)
1979 Un comédien lit un auteur (TV seriál)
1976 Bonjour Paris (TV seriál)
1975 Cinéma 16 (TV seriál)
1971 Dobrodružství Arséna Lupina (TV seriál)
1967 Les dossiers de l'écran (TV seriál)
Vyšetřovaní komisaře Maigreta (TV seriál)
1965 Svatouškové (TV seriál)
1964 Top à... (TV seriál)
1959 Gala de l'union (TV seriál)

Dokumentární

2004 Les 40 ans de la 2 (TV film) - a.z.
2003 Louis De Funès, la comédie humaine (TV film)
2002 Louis Jouvet ou L'amour du théâtre (TV film)
2001 Gabin, gueule d'amour (TV film)
2000 Jeunes premiers d'hier et d'aujourd'hui, Les (TV seriál)
1997 Cannes... les 400 coups (TV film)
Jean Carmet, la liberté d'abord (TV film)
1977 À perte de vie... Jacques Prévert (TV film)
1969 Brueghel
1966 Avec Claude Monnet
1965 Verifica incerta - Disperse Exclamatory Phase - a.z.
1964 Cinéastes de notre temps (TV seriál)
1956 Cinépanorama (TV seriál)
1952 Saint-Tropez, devoir et vacances
Échos de plateau
1951 Vedettes sans maquillage
1942 Étoiles de demain

Režijní filmografie

Filmy

1952 Dents longues, Les

Scenáristická filmografie

Filmy

1952 Dents longues, Les

Host

TV pořady

2001 Feux de la rampe, Les (TV pořad)
1994 Vincent à l'heure (TV pořad)
1991 Bouillon de culture (TV pořad)
1990 Nuls, l'émission, Les (TV pořad)
1980 Jeudi cinéma (TV pořad)
1975 Les rendez-vous du dimanche (TV pořad)
1966 Gala de l'Unicef (TV pořad)
1954 La joie de vivre (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace