Reklama

Reklama

Nejdelší den

Trailer
USA, 1962, 171 min

Předloha:

Cornelius Ryan (kniha)

Hudba:

Maurice Jarre

Hrají:

Eddie Albert, Paul Anka, Arletty, Jean-Louis Barrault, Richard Beymer, Hans Christian Blech, Bourvil, Richard Burton, Wolfgang Büttner, Red Buttons (více)
(další profese)

Obsahy(1)

6. červen 1944. Spojenecká invaze ve Francii předznamenává konec nacistické nadvlády nad Evropou. Do útoku nastupují 3 000 000 mužů, 11 000 letadel a 4 000 lodí - největší armáda, jakou kdy svět viděl. (Bontonfilm)

Videa (1)

Trailer

Recenze (217)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Po všech stránkách filmařská fantazie. Tímhle filmem se postavil pomníček všem těm, kteří jatka v Normandii nepřežili. Moc krásně se dívá na hereckou elitu, která si zahrála v tomto válečným eposu. Nejvíce si však cením faktu, že ač výsledek invaze v Normandii znám, stejně jsem držel palce spojencům, aby jim všechno klaplo. Povedené rekonstrukci Dne - D přidává užasná práce kameramana. Událost druhé světové války na kterou se nezapomíná ve filmu, který jí nejlépe připomíná. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Americká propaganda možná není tak in your face jako sovětská, ale otravná je stejně, ne-li víc. Tenhle film navíc postrádá spektákl, který by mít chtěl. Ale tak co chci, když se na to dívám den poté, co jsem viděl Vojnu a mír, která je co do filmařských kvalit někde naprosto jinde. Každopádně je tohle nuda na obstojné úrovni. Být fanoušek válečných filmů starého střihu, asi jsem shovívavějěí. ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu velmi slušně odvedená práce, která již patří k válečným klasikám. Historicky věrné, vlastenecké ale nepatetické a obstojně zahrané. Kromě toho souhlasím s woodym, že útok na ouisterhamské kasino s dělem uvnitř je jednou z nejlépe natočených válečných scén vůbec. Dovoluji si však opravit Geminiho: největší vojenská akce to nebyla, tou asi navždy (doufejme) zůstane Stalingrad. Update 15.2.2010: Tak jsem se včera s chutí podíval znovu a musim říct, že ten film prostě má svoje kouzlo. Takový Ryan je sice mnohem naturalističtější, člověk se ale nemůže ubránit pocitu, že je to jen na efekt. Co je stále překvapivé je celkové ladění filmu, který zdaleka neni tak patetický a na city působící, jako je tomu čím dál víc dnes. Tehdy byla válka ještě v živé paměti a lidi si pamatovali, že sentiment a hrdinné repliky si můžou dovolit v klidu po bitvě, ale ne během střílení. ()

HateBreeder 

všechny recenze uživatele

Můj nejoblíbenější film z druhé světové. Film má výbornou dějovou linii a nevšiml jsem si, že bych se někdy byť jen trochu nudil. Vše je dotaženo až do konce což je, vzhledem k několika režisérům, skutečně obdivuhodné. O hercích a jejich výkonech se tu rozepisovat nebudu, myslím, že jména toho řeknou dost - John Wayne, Robert Mitchum, Bourvil, Richard Burton, Sean Connery, Henry Fonda ci Rod Steiger. Prostě se zde sešli ti nejlepší a na filmu to bylo znát. Dále se mi líbil náhled jak na spojeneckou tak na německou stranu fronty a hláška německého důstojníka: " To se bude novinářům skutečně líbit, prohrajeme válku, protože vůdce si vzal prášky na spaní" mi bude v uších znít ještě hodně dlouho. Kamera je zde také nekompromisní, zvláště záběry zničených budov a nebo samotné vylodění ale i jině scény jsou díky tomu velice realistické. Mnoho lidí tento snímek nezná a tak považují za vrchol kinematografie 2. světové Spielberguva Ryana, ale myslím, že po shlédnutí tohoto filmu, by to nebylo tak jednoznačné. 90% ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Válečný velkofilm, který je celou duší tvořen pro Američany. Velkolepé scény (omaha) s obrovským počtem komparzistů (resp.vojáků), snaha o rozmáchlé uchopení stěžejní operace 2WW, (poprvé) konečně němečtí vojáci mluví německy, hromada známých tváří a "významných" postav a v neposlední řadě Americké nadnesení skutečností. Přesto, je to opravdu působivá a funkční (!) podívaná, která právě svými rozměry a ignorováním omezení dokáže diváka naprosto pohltit. Výrazným plusem je dnes nepřítomnost počítačových triků, které neubírají ne reálnosti, ani na fyzické hmatatelnosti všeho na plátně. Postaru odvedená práce, která se po první hodině povídání a přibližování událostí divákovi mění na válečné peklo velkých rozměrů za doprovodu Jarreho hudby. Proč tedy ne plné hodnocení? Protože film celou dobu válku prostě jen sleduje (nevtáhne diváka mezi vojáky, ale jen ho nechá sledovat), vojáci mi byli ukradení a neviděl jsem to v kině... PS: proč si náckové popisů vnitřek bunkru anglickými nápisy? ()

Galerie (62)

Zajímavosti (47)

  • Priemerná dĺžka záberu = 8 sekúnd, stredná dĺžka záberu = 6,5 sekundy. (westerns)
  • Joseph Lowe (US Army Ranger Sparrow) jako 22letý voják ve druhé světové válce vylezl na útesy Point-Du-Hoc. O 17 let později si to zopakoval na filmovém plátně. (Kulmon)

Související novinky

Zemřel herec George Segal

Zemřel herec George Segal

24.03.2021

Ve věku 87 let zemřel v kalifornské Santa Rose americký herec George Segal. Zprávu médiím oznámila jeho manželka Sonia s informací, že příčinou úmrtí byly komplikace po operaci srdce. Držitel dvou… (více)

Reklama

Reklama