Reklama

Reklama

Nejdelší den

Trailer
USA, 1962, 171 min

Předloha:

Cornelius Ryan (kniha)

Hudba:

Maurice Jarre

Hrají:

Eddie Albert, Paul Anka, Arletty, Jean-Louis Barrault, Richard Beymer, Hans Christian Blech, Bourvil, Richard Burton, Wolfgang Büttner, Red Buttons (více)
(další profese)

Obsahy(1)

6. červen 1944. Spojenecká invaze ve Francii předznamenává konec nacistické nadvlády nad Evropou. Do útoku nastupují 3 000 000 mužů, 11 000 letadel a 4 000 lodí - největší armáda, jakou kdy svět viděl. (Bontonfilm)

Videa (1)

Trailer

Recenze (217)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Americká propaganda možná není tak in your face jako sovětská, ale otravná je stejně, ne-li víc. Tenhle film navíc postrádá spektákl, který by mít chtěl. Ale tak co chci, když se na to dívám den poté, co jsem viděl Vojnu a mír, která je co do filmařských kvalit někde naprosto jinde. Každopádně je tohle nuda na obstojné úrovni. Být fanoušek válečných filmů starého střihu, asi jsem shovívavějěí. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že ve své absolutní komplexnosti se mi tenhle dvoudílný film o vylodění v Normandii líbil daleko více než Zachraňte vojína Ryana, dávám plný počet hvězd. Stará dobrá filmařina a neuvěřitelné množství hereckých es, ti všichni se sešli na písku pod útesy, jenž brzy dostal narůžovělou barvu. Zajímavý pohled do situace německého velení, zkrátka pro milovníky válečných filmů je tohle dílo povinnost. ()

Reklama

Spinosaurus 

všechny recenze uživatele

Ne vojín Ryan. TOHLE je nejlepší válečný film. Je zde dost vidět, že to dělalo více režisérů. Německé scény - super. Americké scény - průměr. Bojové scény - super. Francouzské scény - dobré. Vyskytuje se zde jedna menší vada na kráse a to jsou hodně bizardní pokusy o vtip. To prostě do válečných filmů nepatří! Herci jsou super. Od Alberta až po Johna Wayna zde nenajdeme špatné herce. I podobnost se skutečnými postavami se povedla (Eisenhower). Co se týče historické přesnosti, tak zde se jedná asi o nejpřesnější rekonstrukci všech dob. Veškerá technika autentická (lepší žádné tanky než napodobeniny).Celkově si teda myslím, že kdo tomuto filmu udělí z různých důvodů špatné hodnocení, nemůže rozumět historii. Maršál Žukov by měl tvrdě pykat za hodnocení, které filmu udělil ve svých pamětech (napsal jsem to do zajímavostí). ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu velmi slušně odvedená práce, která již patří k válečným klasikám. Historicky věrné, vlastenecké ale nepatetické a obstojně zahrané. Kromě toho souhlasím s woodym, že útok na ouisterhamské kasino s dělem uvnitř je jednou z nejlépe natočených válečných scén vůbec. Dovoluji si však opravit Geminiho: největší vojenská akce to nebyla, tou asi navždy (doufejme) zůstane Stalingrad. Update 15.2.2010: Tak jsem se včera s chutí podíval znovu a musim říct, že ten film prostě má svoje kouzlo. Takový Ryan je sice mnohem naturalističtější, člověk se ale nemůže ubránit pocitu, že je to jen na efekt. Co je stále překvapivé je celkové ladění filmu, který zdaleka neni tak patetický a na city působící, jako je tomu čím dál víc dnes. Tehdy byla válka ještě v živé paměti a lidi si pamatovali, že sentiment a hrdinné repliky si můžou dovolit v klidu po bitvě, ale ne během střílení. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Okrem úvodnej rozbiehavej polhodinky sa jedná prakticky o jednú súvislú a nepretržitú vojenskú bojovú scénu, od ktorej ani nestuhnete odlepiť oči, pretože sa tam neprestajne čosi deje. A to čosi je spracované na najdokonalejšej úrovni, pretože na väčšinu bojových, taktických scén z invázie som sa díval s úžasom a vedomím, že by uspeli aj v dnešnej, efektovo závislej dobe. Plejáda skvelých hercov predvádza vlastne len to, že vedia vierohodne zahrať aj spojeneckých, či nemeckých vojakov, pretože na skutočné herectvo mnoho priestoru nedostanú, ale to išlo v tomto snímku bokom. Normandské pláže budú ešte dlho rokov cieľom nejedného filmára, ale tento snímok splnil svoj cieľ na špičkovej úrovni. Jednotlivé a najdôležitejšie kľúčové operácie celej invázie spojeneckých vojsk dostali každá patričný priestor a nápadité spracovanie. A aj keď každá by si možno určite zaslúžila vlastný film, určite by mi chýbal pohľad na celkové počínanie spojencov v tento významný deň. A určite si ho budem v budúcnosti rád pripomínať práve týmto filmom. 90%. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (49)

  • Maršál SSSR G. K. Žukov o filmu řekl: „Byl jsem na rozpacích, když jsem zhlédl Nejdelší den. Tento film, jehož námětem je skutečná historická událost, ukazuje nepřítele mnohem silnějšího, než ve skutečnosti byl. Politické zaměření tohoto filmu je samozřejmě pochopitelné, ale přece jenom je třeba znát míru.“ (Spinosaurus)
  • Parašutista, který zemřel poté, co si zaměnil poznávací signál, byl zastřelen zbraní Karabiner 98 Kurz. Ve filmu jsou slyšet dva výstřely, přestože zbraň na záběru dokáže vystřelit jen jednu ránu. (DecentFellow)

Související novinky

Zemřel herec George Segal

Zemřel herec George Segal

24.03.2021

Ve věku 87 let zemřel v kalifornské Santa Rose americký herec George Segal. Zprávu médiím oznámila jeho manželka Sonia s informací, že příčinou úmrtí byly komplikace po operaci srdce. Držitel dvou… (více)

Reklama

Reklama