Reklama

Reklama

Kevin Reynolds

Kevin Reynolds

nar. 17.01.1952 (72 let)
San Antonio, Texas, USA

Biografie

"Kevin Costner by měl hrát jen ve filmech, které sám režíruje. Pracoval by tak zároveň se svým nejoblíbenějším hercem i režisérem.“

V panteonu režisérů akčních filmů najdete klasiky jako Jamese Camerona, hvězdy jako Michaela Baye a také tvůrce, jejichž jméno zůstává ve stínu jejich filmů jako Martina Campbella. Kevin Reynolds, tvůrce populárních akčních popcornů jako ROBIN HOOD: KRÁL ZBOJNÍKů či VODNÍ SVĚT, patří do poslední jmenované skupiny.

Rodilý texasan vystudoval a následně pár let provozoval právničinu než od ní na konci 70. let dezertoval na filmová studia na USC (University of South California) v Los Angeles. Tady natočil studentský kraťas o potapěčích PROOF (1980) a seznámil se s tehdy ještě neznámým Kevinem Costnerem. Film viděl Steven Spielberg a nabídl Reynoldsovi možnost natočit si podle něj celovečerní debut FANDANGO (1985), autobiografickou road movie, do níž Reynolds obsadil Costnera. Spielberg byl ale hotovým snímkem natolik zklamán, že se k němu odmítl hlásit a film nezabodoval ani u diváků.

Příliš dobře si nevedl ani jeho druhý film, válečné drama BESTIE (1988). Podruhé Reynolds s Costnerem (nyní už velkou hvězdou) spojili síly na dobrodružném popcornu ROBIN HOOD: KRÁL ZBOJNÍKů (1991), ze kterého se vyklubal megahit, když při nákladech necelých 50 milionů dolarů, vydělal celosvětově osminásobek a stal se po T2 druhým komerčně nejúspěšnějším filmem roku. Spolupráce obou Kevinů se ale neobešla bez problémů – při postprodukci byl film přestříhán producenty (mezi něž patřil i Costner a z tohoto producentského sestřihu nebyl Reynolds nijak nadšen.

Přesto mu Costner produkoval i jeho další počin, dobrodružný film RAPA NUI: STŘED SVĚTA (1994) a následně se spolu pustili do nechvalně známého VODNÍHO SVĚTA (1995). Komplikované natáčení na vodě (točilo se na Havaji), do kterého nepříznivě zasáhla mořská nemoc a bouře, která zničila drahé kulisy, se nakonec prodražilo na v té době rekordních 175 milionů a film byl s americkými tržbami 80 milionů považován za obrovský propadák. Reynolds navíc během postprodukce opustil film kvůli tvůrčím neshodám s Costnerem.

Ve skutečnosti se snímek finančně zahojil ve zbytku světa a na videu, ale ani tak se nikdo dvakrát nehrnul do další spolupráce s režisérem „Fishtaru“ nebo Kevin´s Gate, jak bylo VODNÍMU SVĚTU posměšně přezdíváno po dvou velkých propadácích 80. let, Ishtaru a Heaven´s Gate. Reynoldsova cesta zpět na vysokorozpočtové výsluní pak vedla přes drsné komorní drama ze školního prostředí 187 (1997) a historické podívané HRABĚTE MONTE CRISTO (2002) a nejnověji TRISTAN A ISOLDA (2006).

Josef "choze" Blažek

Režisér

Scenárista

Filmy
2016

Ve jménu Krista

2012

Rudý úsvit: Nová krev - původní scénář

1994

Rapa Nui - střed světa

1985

Fandango

1984

Rudý úsvit

Krátkometrážní
1980

Proof

Herec

Reklama

Reklama