Reklama

Reklama

Bestie

  • USA The Beast (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Rota Ruských T-55 zrovná afgánsku dedinu zo zemou, práve keď sú všetci mudžahídski bojovníci mimo dediny a rusi nemajú v ceste väčší odpor. Po príchode bojovníkov do dediny na čele s predstaviteľom Sandokana (Kabir Bedi) sa rozhodnú tanky prenasledovať. Pre ich veľké potešenie posledný z tankov, tank veliteľa roty odbočí nesprávnym smerom. Mudžahídi posilnený vierou v zničenie tanku ruským RPG sú mu neustále v pätách. (andykovac)

(více)

Recenze (89)

Azrael515 

všechny recenze uživatele

Kedysi davno, to bolo inak. Americky demokrat ruku v ruke s americkym konzervativcom videli v afganskom mujaheedovi bojovnika proti socialismu s neludskou tvarou. A tak vznikol, tento klenot! :D Uvodna scena, kde T-55 krvelacnych rusov s neprijemne americkym prizvukom decimuje idylicku dedinku hranici s post-apom. Mlady nadejny filozof -sofer ma problem vykonat rozkaz svojho velitela a prejst tankom chrabreho vodcu odporu. Smola, slaby gore. Prichadza Manolo zo Scarface, aby sa dozvedel ze je Khan. Dostane RPG a hybaj ho hrdinne lovit tank, ktory proste zabludi.. you know.. Afgan. A tak dalej... Reaganovsky SOC-RES jak remen! A ja to serem, ked to tak po sebe citam, tri hviezdy striedaju styri. K socialistickemu realismu som bol vzdy velkorysy! Scena ''rychlokurz partizanskej afganstiny'' si extra internacionalnu revolucnu hviezdu zasluzi! MUST SEE v kontexte dnesnych dni.. REAGAN JE VELKY! :D ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Ruský tank vydrží všechno. I když má rozbitou vysílačku, prázdnou nádrž, zásobníky a z chladící kapaliny si posádka udělala samohonku, jede vítězně vpřed :-) Film se mi docela líbil, ideologicky moc podbarvený nebyl. Slušní lidé i svině na obou stranách barikády. Je smutné, že poté, co Sověti z Afghánistánu konečně odtáhli, vystřídali je Američané. Tragédie civilistů tedy pokračují. ()

Reklama

tahit 

všechny recenze uživatele

Afganistan, co mi připadalo na počátku filmu jako pohled na krásný hornatý kraj této země a kde se zastavil čas, se v minutě změní v hrozné peklo, když ruské tanky přepadnou osamělou vesnici a následují silně emocionální scény surového zabíjení. Tak o téhle válce se říká prý "Ruský Vietnam". Brutální válečný příběh o ruských vojácích, který je zpracován americkým pohledem obsahuje utrpení civilního obyvatelstva a nemilosrdnou krutost útočících vojáků. Afgánští bojovníci zvaný mudžáhid se prolínají příběhem sice bez bližšího prokreslení postav, ale dost dobrý scénář sleduje spíše osudy posádky tanku a psychologii postav. Škoda, že závěr filmu je zbytečně vykonstruovaný a nevěrohodný. Možná si myslím, že v tomto případě by ruští herci asi pro mě byli přesvědčivější a dali do toho životnější projev, který tak dovedou ve válečných filmech obvykle zahrát. ()

MartinNDL 

všechny recenze uživatele

Pár vět bych k tomu měl. Nejprve si uvědomme rok vzniku, pak si všimněme vlaječky u názvu filmu a můžeme si domyslet, jak asi budou obě zúčastněné strany zobrazeny. To je ale důsledek doby, že v konfliktu nejsou sami Amíci, nehodlám to tvůrcům vyčítat, ani není důvod. Horší je další důsledek doby a ten už odstranit šel. Stereotypizování. Šílenej sovětskej velitel, opileckej sovětskej voják, co by radši pil menstruační krev své sestry smísenou se spermatem bratra a kapkou alkoholu nežli vodu, nemyslící muslimští rebelové, co buď vidí jenom pomstu nebo Alláha nebo zlato a nebo nic. Zbytečný. Nedotaženej je i konec filmu, kdy se stane, co se stát musí naprosto bez invence, odfláklej jak oběd ve školní jídelně. Jenže tohle všechno mínusoidní je mi taky celkem ukradený, protože film má svý důvody pro palce nahoru, za který stojí jej vidět. Zaprvé vynikající úvod se vší brutalitou a nemilosrdenstvím k čemuž se vážou i dvě originální a v pozitivním smyslu slova brutální scény - pásy tanku a nohy (nejen úvod, ale zároveň pointa o osudovosti a takovém tom volání do lesa a kopání jam) a taky granát pod hlavou. Biblický metafory jsou spíš tvůrčně-masturbační a nevzbuzují emoce. Zajímavější je vůbec základní myšlenka filmu. V podstatě se jedná o vylepšenou verzi Vinnetoua s tím, že hlavní postava je Old Shatterhand a všechno by se vyvíjelo i obdobně, kdyby tenhle ruský Mirek Dušín nestudoval namísto technický školy filozofii. Dokáže tudíž uvažovat meta a uvědomuje si, že Bestie není tank (i když je), ani sovětský velitel/armáda/svaz (i když je), nebo fanatická část mudžahedínů (taky jsou), ale....na to přijde každý i beze mě. Formálně taky všechno klape, minimalistický přístup mám rád, to, že tvůrci upozaďují hraní herců, aby perverzně zlidštěli tank, který film táhne, je super nápad, exteriéry nádherný. A hlavně Bestie velmi překvapivě vůbec nenudí. ()

kagemush 

všechny recenze uživatele

Sice by se sem tam našla nějaká ta hovadinka(třeba až příliš klišovité rozdělení posádky tanku-hodný,zlý,zbabělý,pošuk a afgánec),-nebo co ta propast na konci cesty u Kandaháru(?),-no to je ale PEŠEK! Ale nebudu prudit. V porovnání s jinými ,,pouštními" válečnými filmy co jsem v poslední době viděl(Tobruk,nebo naprostá ubohost Sahara) je tohle vynikající. Sice film malinko zestárnul(viz. skvělý Mariňák,-Smrt čeká všude, nebo i skorofraška Tři Králové),ale mě zaujal. Trochu zamrzí, že když už jsem se na něj těšil ,tak Sandokan-Bedi moc prostoru nedostal,-co nadělám. (docela by mě zajímalo ,kdo teď bude točit oslavné filmy na místní /většinou ochránce těch svých opiových lánů/ ,kterak nakopávají prdel místo rusům ,té naší tzv. demokracii,--třeba Saudové něco natočí, tak jsem zvědav) ()

Galerie (32)

Zajímavosti (7)

  • Natáčanie prebiehalo výhradne v Izraeli, a to počas apríla 1987. (Real Tom Hardy)
  • Počas natáčania boli použité skutočné tanky T-55. Helikoptéra Mi-8 už ale napríklad skutočná nebola, namiesto nej sa použila Aérospatiale SA 321 Super Frelon. (Real Tom Hardy)
  • Slová, ktoré vyslovujú povstalci, Badal a Nanawatai znamenajú pomsta a zľutovanie. (beso74)

Reklama

Reklama