foto

Dominic Sena

  • nar. 26.4.1949 (71 let)
    Niles, Ohio, USA

Biografie

Dominic Sena se narodil 26.4. v Niles v Ohio. Je italsko-amerického původu, protože jeho rodina pochází z italského městečka Avellino z oblasti Kampárie.

Jako jeden ze zakladatelů renomované společnosti Propaganda Films, Sena v začatcích své kariéry pracoval převážně na hudebních videoklipech za které si vysloužil četná uznání. Od roku 1985 natočil nespočet dalších videoklipů s takovými hvězdami jako David Bowie, Sting nebo Janet Jackson. Za "Rhythm Nation 1814" Janet Jacksonové získal cenu Grammy za nejlepší dlouhometrážní videoklip. Dominic Sena natáčel i televizní spoty pro Nike, IBM, Saturn, Apple Computers a mnoho dalších klientů.

Svuj první filmový debut zrežíroval v roce 1993. Jedná se o uznávaný psycho-thriller KALIFORNIA, kde si zahrály tehdy začínájící hollywoodské hvězdy Brad Pitt a David Duchovny. Snímek získal na filmovém festivalu v Montrealu cenu zahraničních kritiků. K režírování se Sena vrátil až po dlouhých sedmi letech a v roce 2000 natočil akční film GONE IN 60 SECONDS, kde si hlavní role střihli Nicholas Cage a Angelina Jolie. Nejednalo se sice o tak velky úspěch jako u Kalifornie, ale díváci snímek přijali velmi vlídně.

Rok po "60 sekundách" se Dominic Sena pustil do režie akčního thrilleru SWORDFISH ve kterém se hodně zviditelnil Hugh Jackman, Halle Berry a docela slušný comeback měl i John Travolta. Film ale nakonec dost propadl a moc nevydělal ale několik příznivců si přece jen získal. Po Swordfish se Sena zase na chvíli odmlčel a v roce 2009 natočil mysteriozní krimi-thriller WHITEOUT s Kate Backinsale v hlavní roli, ale bohužel valného úspěchu se tomuto filmu příliš nedostalo.

Senovým posledním režijním počinem je zatím dobrodružný fantasy snímek SEASON OF THE WITCH (2011) a opět zde obsadil do hlavní role Nicholase Cage a i když se nejedná o bůhví jak přelomový film, tak po neúspěchu Whiteout si Sena opět docela zlepšil svou reputaci.

Režijní filmografie

Filmy

2011 Hon na čarodějnice
2009 Bílá smrt
2006 13 Graves (TV film)
2001 Swordfish: Operace Hacker
2000 60 sekund
1993 Kalifornie

Hudební videoklipy

1996 Janet Jackson: Design of a Decade 1986/1996 (hudební videoklip)
1993 Janet Jackson - If (hudební videoklip)
1990 Janet Jackson - Come Back to Me (hudební videoklip)
1989 Janet Jackson - Miss You Much (hudební videoklip)
Janet Jackson - Rhythm Nation (hudební videoklip)
Rhythm Nation 1814 (hudební videoklip)
1987 Janet Jackson - Let's Wait Awhile (hudební videoklip)
1985 John Waite - Every Step of the Way (hudební videoklip)

Herecká filmografie

Kameramanská filmografie

Hudební videoklipy

1985 John Waite - Every Step of the Way (hudební videoklip)
1984 Rockwell - Somebody's Watching Me (hudební videoklip)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(22)