foto

Jerry Zucker

  • nar. 11.3.1950 (69 let)
    Milwaukee, Wisconsin, USA

Biografie

Je nejmladším členem proslulé trojice ZAZ (do níž náleží jeho starší bratr David a Jim Abrahams), která je považována za nejvýznamnější tvůrce americké filmové parodie. Jejich práce se po většinu kariéry prolínala a proto jsou jejich životopisy velmi podobné. Často spolupracují ještě se scenáristou Patem Proftem. První společný projekt, na kterém se ZAZ podíleli byla komedie KENTUCKY FRIED MOVIE z roku 1977. Jerry posléze spolupracoval na režii komediálního muzikálu ROCK´N´ROLL HIGH SCHOOL, se slavnou americkou punkovou kapelou Ramones v hlavních rolích. V roce 1980 přichází první společný režijní počin ZAZ - snímek PŘIPOUTEJTE SE, PROSÍM!, jež se dočkal mnoha ocenění a odstartoval sérii ztřeštěných parodií zmiňované trojice. Jerry se na mnoha těchto filmech střídavě podílel jako režisér, scenárista i producent. Za zmínku stojí například seriál POLICE SQUAD! parodující televizní krimi-série, jenž se dočkal převedení i do filmové podoby jako BLÁZNIVÁ STŘELA (Jerry napsal scénář ke všem třem filmovým dílům).

V 90. letech se členové ZAZ vydali každý svojí cestou. Mladší z bratrů Zuckerových překvapil v roce 1990 režií lehce komediálního melodramatu s Patrickem Swayzem a Whoopi Goldberg DUCH. Jednalo se o Jerryho první samostatný projekt a hned se dočkal nominace na pět Oscarů, včetně toho za nejlepší film. Dvě sošky (za nejlepší scénář a ženský herecký výkon ve vedlejší roli) nakonec skutečně získal.

V roce 1995 Jerry převzal po zesnulém režisérovi Terenci Youngovi režii netradiční adaptace legendy o králi Artušovi PRVNÍ RYTÍŘ s Seanem Connerym a Richardem Gerem. Snímek ovšem příliš nezabodoval. Naposledy se oblíbený tvůrce vrátil na režisérskou stoličku v roce 2001, kdy natočil dobrodružnou crazy komedii s hvězdným obsazením MILIÓNOVÝ ZÁVOD. Od té doby si dal od filmování delší pauzu a v současné době se věnuje výhradně filmové produkci.

Stejně jako jeho bratr David a Jim Abrahams i Jerry rád obsazuje do miniaturních úloh členy své rodiny a sem tam si sám rovněž zahraje nějakou tu cameo roli.

Lukáš "Vojcl" Vojáček

Režijní filmografie

Scenáristická filmografie

Filmy

1994 Bláznivá střela 33 a 1/3: Poslední trapas - původní scénář
1991 Bláznivá střela 2 a 1/2: Vůně strachu - původní scénář
1988 Bláznivá střela - původní scénář
1984 Přísně tajné!
1980 Připoutejte se, prosím!
1977 The Kentucky Fried Movie

TV seriály

1982 Police Squad! (TV seriál)

Producentská filmografie

Herecká filmografie

Tvůrcovská filmografie

Host

TV pořady

1972 The Midnight Special (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(55)
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace