foto

Bedřich Zelenka

  • nar. 3.12.1921
    Kralupy nad Vltavou, Československo
  • zem. 14.10.2011 (89 let)
    Praha, Česko

Biografie

Bedřich Zelenka se narodil 3. prosince 1921 v Kralupech nad Vltavou. A jeho o deset let mladší bratr byl scenárista a dramaturg Otto Zelenka (*1931). Po vystudování obchodní akademie se nějaký čas živil jako úředník. V pozici kulturního referenta začal přispívat do časopisu „Dikobraz“.

Nakonec úřednické povolání opustil a profesionálně se do odchodu na penzi věnoval scenáristické, redaktorské, dramaturgické, autorské, redaktorské a moderátorské práci pro Československou televizi (1958 – 1961) a Československý rozhlas (1961 – 1981). Ve své autorské práci se zaměřoval především na kabaretní a silvestrovské scénky, výstupy, skeče, estrády a zájezdy pro různé komiky a herce.

Výrazný byl jeho smysl pro sebeironii, komickou nadsázku a satiru. Psal pro řadu interpretů sólové a zájezdové výstupy. U diváků se zcela nejpopulárnější stala v 60. letech Zelenkou vymyšlená postava svérázného vrátného Hlustvisiháka, kterou představoval Lubomír Lipský (pravidelně s ním vystupoval ve dvojici s Miroslavem Homolou nebo s Jiřím Lírem).

Zelenka psal scénky a výstupy s Hlustvisihákem pro různé příležitosti v televizi, v rozhlase i na estrádních pódiích. Jeho humoristickou hru „Elce pelce do pekelce“ (napsal jí s Erikem Zámišem) uvedlo Divadlo Oldřicha Stibora v Olomouci (1973) a brněnské Satirické divadlo Večerní Brno (1982).

Jako milovník anekdot vydal několik sbírek „Elce pelce do pekelce“ (1962), „Anekdoty pana Kohna“ (1970, 1991), „Anekdoty a legrace s panem Hlustvisihákem“ (1970), „Skotské anekdoty“ (1972), „Uctivá poklona pane Kohn“ (2004). A své vzpomínky shrnul do knihy „Capitolky ze života mého“ (1995).

Z řady rozhlasových her a pořadů si uveďme aspoň „Silvestr“, „Jak se dělají vánoční písničky“, „Vše pro firmu“, „Delikátní záležitost“, „Ideální kabaret“, „Blázni byli,…“, „Karambol“, „Otec svého syna“, „Večery pod lampou“, „Dezertér z Volšan“ atd. Na těchto titulech se Bedřich Zelenka podílel jako autor, dramaturg a nebo dramatizátor.

Na rozhraní 50. a 60. let se Bedřich Zelenka uplatnil u dvou snímků jako autor původního námětu a scénáře. Nejprve napsal námět k satirickému krátkometrážnímu snímku KONEC JASNOVIDCE (1957) Vladimíra Svitáčka a Jána Roháče. Film vypráví o jasnovidci Matěji Šibolínovi, alias Mathiasi Scibolini (hrál Miloš Kopecký), který výborně vykonává své povolání až do doby, kdy je jeho živnost znárodněna a on se stává oficiálně jasnovidcem komunálního podniku a národního hospodářství.

Film mohl být pro svojí satiru na byrokracii a lajdácké služby uveden až o několik let později. O čtyři roky později napsal Zelenka podruhé námět a se svým bratrem scénář k bláznivé komedii KAŽDÁ KORUNA DOBRÁ (1961) Zbyňka Brynycha o boji s podvodnickou bandou.

Kromě toho byl během 50. až 80. let ojediněle využit filmaři i jako herec epizodních rolí. Poprvé to bylo právě u jím vymyšleného snímku KONEC JASNOVIDCE (1957), v němž sehrál klienta.

Dále se před kamerami představil jako revizor z kraje v Podskalského komedii MEZI NEBEM A ZEMÍ (1958), prodavač gramodesek v komedii Ivo Nováka HLAVNÍ VÝHRA (1958), konduktér v další crazy komedii „ČTYŘI VRAŽDY STAČÍ, DRAHOUŠKU“ (1970) Oldřicha Lipského a zcela naposledy o třináct let později jako děkan Dobeš v komedii režiséra Otakara Fuky SAMOROST (1983). To bylo poslední shledání Bedřicha Zelenky s českou kinematografií.

Pro televizi vymyslel a napsal několik filmů, inscenací (REVUE V MLZE, KAPACITA, SILNICE ŠEDIVÁ atp.) a pořadů (VELKÝ SOUBOJ, SILVESTR, ŠESTÝ DEN JE SOBOTA, SMĚSKA, KOLOTOČ, SEDM JEDNOU RANOU, CO S NAČATÝM VEČEREM či VEČERY POD SVÍČKOU). V některých i sám hrál (SILNICE ŠEDIVÁ) a vystupoval (UCTIVĚ ZVE BEDŘICH, VZPOMÍNKY NÁM ZŮSTANOU, též VISACÍ ZÁMEK).

Krátce před smrtí obdržel od Nadace Život umělce Cenu Senior Prix (2010). Jeho švagrovou byla dramaturgyně a scenáristka Bohumila Zelenková (*1937) a synovcem režisér a scenárista Petr Zelenka (*1967). Bedřich Zelenka zemřel po krátké nemoci 14. října 2011 v pražské nemocnici, krátce před svými devadesátými narozeninami.

Jaroslav "krib" Lopour

Herecká filmografie

Filmy

1983 Samorost
1972 Silnice (TV film)
1970 „Čtyři vraždy stačí, drahoušku“
1958 Hlavní výhra
Mezi nebem a zemí
1957 Konec jasnovidce

TV seriály

1971 Uctivě zve Bedřich (TV seriál)

Dokumentární

1993 Visací zámek 1982 - 2007 (TV film)

Scenáristická filmografie

Filmy

1972 Silnice (TV film)
1970 Kapacita (TV film)
1966 Revue v mlze (TV film)

Host

TV pořady

2005 Vzpomínky nám zůstanou (TV pořad)
1997 Úsměvy (TV pořad)
1989 Chalupa na horách Kavčích (TV pořad)
1985 Kavárnička dříve narozených (TV pořad)
1974 Silvestr je za dveřmi (TV pořad)
1967 Pějme píseň dokola (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace