foto

Květa Fialová

  • nar. 1.9.1929 (87 let)
    Veľké Dravce, Slovensko, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Květa Fialová se narodila na Slovensku, v obci Vel'ké Dravce v okrese Lučenec. Její maminka byla výtvarnice, vedle malby se věnovala i sochaření. Na Slovensku žila rodina do roku 1938, kdy je slovenští nacionalisté přinutili odejít do Čech. Z konce 2. světové války si dospívající Květa odnesla nanejvýš traumatizující zážitek, když ji spolu s matkou brutálně znásilnili sovětští vojáci. Tato zkušenost byla počátkem jejího komplikovaného a rozporuplného vztahu k mužům. Po válce se matka vrátila na Slovensko a Květa Fialová zůstala sama. Přitahovalo ji divadlo a v roce 1946 začala hrát v Českém Těšíně. Téhož roku byla přijata na brněnskou konzervatoř. Pokračovala studiem na JAMU, které úspěšně zakončila v roce 1950. Ještě během studia se objevila v malé roli zapomenutého budovatelského snímku VELKÁ PŘÍLEŽITOST.

V 50. letech postupně prošla divadelními angažmá v Opavě, Českých Budějovicích, Kolíně a jednu sezónu hrála dokonce ve vzdáleném Martině na Slovensku. Přestože se pohybovala na oblasti, byla obsazena v několika nevýrazných filmech oné doby. Do Prahy mladou herečku pozval v roce 1958 Jan Werich. Divadlu ABC zůstala v následujících desetiletích věrná i po jeho připojení k Městským divadlům pražským až do roku 1991 a i později zde pohostinsky vystupovala. Příchod do Prahy znamenal větší nabídku filmových rolí. V 60. letech ztvárnila řadu výrazných filmových postav. Objevila se např. ve válečných dramatech SMRT SI ŘÍKÁ ENGELCHEN nebo OSTŘE SLEDOVANÉ VLAKY. Česká kinematografie ale především v Květě Fialové objevila ideální představitelku krásných osudových žen a v 60. letech se tak herečka stala pro mužské publikum sexy symbolem.

Její životní rolí se stala postava barové zpěvačky v parodii na divoký západ LIMONÁDOVÝ JOE ANEB KOŇSKÁ OPERA. Protože neuměla zpívat, pěvecký part za ni nazpívala zpěvačka Yvetta Simonová. Ta ji ostatně zastoupila po pěvecké stránce i v muzikálu ZVONOKOSY o několik desítek let později. Typově podobné role femme fatale si zopakovala i v parodiích na brakové detektivky (FANTOM MORRISVILLU) a špionážní thrillery bondovského střihu (KONEC AGENTA W4C PROSTŘEDNICTVÍM PSA PANA FOUSTKY) a v detektivkách (PARTIE KRÁSNÉHO DRAGOUNA). Slušný prostor jí od konce 60. let poskytla i televize. Objevila se např. v inscenaci VAJÍČKO, seriálu HŘÍŠNÍ LIDÉ MĚSTA PRAŽSKÉHO nebo v představení CHARLIEHO TETA. Její filmová, televizní i divadelní kariéra plynula bez větších propadů a s přibývajícím věkem bez problémů měnila svůj herecký typ z osudových žen na zralé elegantní dámy a babičky, které hrála s nezaměnitelným šarmem a nadhledem. Taková byla její hraběnka v parodii ADÉLA JEŠTĚ NEVEČEŘELA nebo babička v rodinné komedii S TEBOU MĚ BAVÍ SVĚT. Své role uměla ztvárnit s typickou sebeironií a lehkou nadsázkou. Má široký herecký rejstřík, objevila se prakticky ve všech žánrech, největší podíl ale tvořily komedie, které také měly největší ohlas.

V pozdějším věku našla svou parketu v postavách záhadných a komicky výstředních starých dam a řadu si jich zahrála zejména v televizních inscenacích, jako např. TŘI ALBERTI A SLEČNA MATYLDA, ZÁHADNÁ PANÍ SAVAGEOVÁ nebo TŘI DÁMY S PISTOLÍ. I v důchodovém věku, kdy většina hereček postupně mizí z obrazovek a filmového plátna, zůstala často obsazovanou a populární herečkou. Z jejích četných, většinou komediálních divadelních rolí stojí za zmínku např. Marta Brewsterová ve hře Jezinky bezinky nebo hlavní ženská role v černé komedii Harold a Maud.

Pokud jde o osobní život, poprvé se provdala už v 21 letech, ale vzhledem k jejímu svéráznému vztahu k mužům manželství trvalo velmi krátce. Mladou herečku manželský život vyděsil natolik, že od manžela utekla a nějaký čas dokonce přespávala v opuštěné márnici kolínského hřbitova. Svého druhého muže, režiséra Pavla Hášu, poznala v roce 1957 a o dva roky později se vzali. Manželství nejenže vydrželo, ale lze ho považovat za šťastné - především díky tomu, že oba partneři k sobě byli nanejvýš tolerantní a dopřávali si vzájemně velkou míru svobody. V roce 1962 se jim narodila dcera a dnes je již Květa Fialová babičkou. Herečka se vždy zajímala o východní nauky, zejména budhismus, o okultismus a čarodějnictví. Vlastní sbírku předmětů vztahujících se k tomuto okruhu zájmů.

Milan "gudaulin" Černý

Herecká filmografie

Filmy

2012 Definice lásky (TV film)
Praho, má lásko (studentský film)
Vánoční hvězda (TV film)
2011 Gorila
Harold a Maude (divadelní záznam)
2009 Objímat motýly
Pamětnice
2006 Účastníci zájezdu
2005 Já z toho budu mít smrt (TV film)
Panic je nanic
2004 Tři dámy s pistolí (TV film)
2002 Der Liebe entgegen (TV film)
Poslání s podrazem (TV film)
2001 Andělská tvář
Deník šílené manželky (TV film)
2000 Paní Mlha (TV film)
1999 Všichni moji blízcí
1998 O modrém ptáčku (TV film)
O příliš malém zázraku (TV film)
Právo na smrt (TV film)
Přehmat (TV film)
Třináctá klec (TV film)
1997 Báječná léta pod psa
Čas jeřabin (TV film)
Záhadná paní Savageová (TV film)
1996 Jakub a Modřínka (TV film)
Pasáž
Slavík (TV film)
Štěstí krále Alfonse (TV film)
1995 Byl jednou jeden polda
Hodiny od Fourniera (TV film)
Nalezená minulost (TV film)
Omyl děda Vševěda (TV film)
Pohádka o lidech a Boží lékárně (TV film)
Vápenička (TV film)
1994 Na dvojce je Pavarotti (TV film)
Pozor na Kozoroha (TV film)
Příliš hlučná samota
Tři Alberti a slečna Matylda (TV film)
Zapomenuté tváře (TV film)
1993 Melánie, Melánie (TV film)
Schodiště (TV film)
1992 Ať ten kůň mlčí! (TV film)
Dobročinný večírek (TV film)
1991 Něžné hry (TV film)
Prosím, vaše lordstvo! (TV film)
1990 Motýl na anténě (TV film)
Studňa mladosti (TV film)
Zvonokosy (TV film)
1989 Království stromů (TV film)
Motýli (TV film)
Strom pohádek: Dobro a zlo (TV film)
1988 Dvě z Paříže (TV film)
O zrzavé Andule (TV film)
1987 Devět kruhů pekla
Honza a tajemná Hastroška (TV film)
Krvavá svatba (divadelní záznam)
Ohňostroj v Aspern (TV film)
Podivná nevěsta (TV film)
Ryba ve čtyřech (TV film)
Sněhová královna
1986 Čtvrtá strana trojúhelníku (TV film)
Můj hříšný muž
Operace mé dcery
O Popelákovi (TV film)
Pavouk se smaragdovýma očima (TV film)
Případ nevinné řeky (TV film)
Velká filmová loupež
1985 Já nejsem já
1984 Honza a tři zakleté princezny (TV film)
Povídky malostranské: O měkkém srdci paní Rusky (TV film)
Zlaté kapradí (TV film)
1983 Evo, vdej se!
O bílém jadýrku (TV film)
Propast (TV film)
Samorost
Únosy bez výkupného (TV film)
Zuzana Vojířová (TV film)
1982 Affinités électives, Les (TV film)
Ples na rozloučenou (TV film)
Počestný dům (TV film)
S tebou mě baví svět
1981 Objednaná vražda (TV film)
Proč se vraždí starší dámy (TV film)
Vdova po dvou mužích (TV film)
1980 Anamnese (TV film)
Džungle před tabulí (TV film)
Půl domu bez ženicha
Smrt a blažená paní (TV film)
Starožitníkův krám (TV film)
Zabijačka (TV film)
1979 Bílá kočička (TV film)
Cnostný Metod
Hra na telo
Poslední koncert (TV film)
Smrť šitá na mieru
1978 Jak se zranit ve službě (TV film)
Melodie bílého klavíru (TV film)
O statečné princezně Janě (TV film)
Polská krev (TV film)
1977 Adéla ještě nevečeřela
Idiotka (TV film)
Já zůstanu věrný (TV film)
Mamzelle Nitouche (TV film)
Vítězný lid
1976 Dalskabáty, hříšná ves aneb Zapomenutý čert (TV film)
Doba strachu (TV film)
Léto s kovbojem
Mário a kúzelník (TV film)
Skleník (TV film)
1975 Poslední exil (TV film)
Recepty doktora Kudrny (TV film)
1974 Do zbrane, kuruci!
Hledá se Kurt (TV film)
Manželské štěstí (TV film)
Muž z Londýna
Vražda v ulici Lourcine (TV film)
1973 Kamaráti (TV film)
Lesní panna (TV film)
Putovanie do San Jaga
Sen noci svatojánské (TV film)
Skrytý prameň
Srdce na lane
Tři oříšky pro Popelku
Vídeňská krev (TV film)
1972 Dvojník (studentský film)
Kronika žhavého léta
Magnolia (TV film)
Straussovský dekameron (TV film)
1971 Babička
Pomsta (TV film)
Slaměný klobouk
Zojka a Valerija (TV film)
1970 Adagio
Ďábelské líbánky
Drama na lovu
Na kolejích čeká vrah
Papá Offenbach (TV film)
Partie krásného dragouna
Sestry (TV film)
1969 Den sedmý, osmá noc
Hvězda
Charleyova teta (divadelní záznam)
1968 Bouřka (TV film)
Jarní vody
Objížďka
Pražské noci
Rekviem za kouzelnou flétnu (TV film)
Třináctá komnata
Tři strýčkové a Dominik (TV film)
Vajíčko (divadelní záznam)
1967 Konec agenta W4C prostřednictvím psa pana Foustky
Na shledanou (studentský film)
Volanie démonov
1966 Fantom Morrisvillu
Ostře sledované vlaky
Slečny přijdou později
Smrt za oponou
Vražda po našem
Ženu ani květinou neuhodíš
1965 Člověk proti sobě (TV film)
Lysistrata (TV film)
1964 Limonádový Joe aneb Koňská opera
1963 Einstein kontra Babinský
1962 Deštivý den
Potíže s kulturou
Zpěv, který nezemřel (studentský film)
1961 Florián
Kolik slov stačí lásce?
1960 Smrť sa volá Engelchen (TV film)
1959 Dařbuján a Pandrhola
Dům na Ořechovce
Princezna se zlatou hvězdou
1958 O lidech okolo stolu
Tenkrát o Vánocích
1956 Modrá a zlatá
Zlatý pavouk
1955 Strakonický dudák
1953 Výstraha
1952 Plavecký mariáš
1951 Štika v rybníce
1949 Veliká příležitost

TV seriály

2013 Gympl s (r)učením omezeným (TV seriál)
Viróza (S03E19)
Poslední výstřel (S03E18)
Nová éra (S03E17)
další epizody (27)
2012 Život je ples (TV seriál)
2007 Četnické humoresky (TV seriál)
Majlant (S03E01)
Trapasy (TV seriál)
2005 Bazén (TV seriál)
To nevymyslíš! (TV seriál)
2002 O ztracené lásce (TV seriál)
2000 Přízraky mezi námi (TV seriál)
1999 Hotel Herbich (TV seriál)
1998 Motel Anathema (TV seriál)
1996 Draculův švagr (TV seriál)
1995 Život na zámku (TV seriál)
1993 Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek (TV seriál)
Rumburak č. 2 (E17)
Trojlístek zahajuje boj (E16)
Král bez poddaných (E15)
další epizody (4)
Pomalé šípy (TV seriál)
1992 Náhrdelník (TV seriál)
Duplikát (E02)
Dobyvatel (E01)
1990 Heřmánci (TV seriál)
1988 Druhý dech (TV seriál)
1987 Strom pohádek (TV seriál)
1984 Povstalecká história (TV seriál)
Blízko je deň (E08)
V skrytom bode varu (E04)
Obrat (E02)
další epizody (4)
1982 Dynastie Nováků (TV seriál)
Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
Jupiter (E06)
1977 Nemocnice na kraji města (TV seriál)
1976 30 případů majora Zemana (TV seriál)
Dáma s erbem (S02E06)
1975 Des Christoffel von Grimmelshausen abenteuerlicher Simplicissimus (TV seriál)
30 případů majora Zemana (TV seriál)
Loď do Hamburku (S01E09)
1972 Duhový luk (TV seriál)
1971 Zaprášené histórie Ema Bohúňa (TV seriál)
1970 F. L. Věk (TV seriál)
Epizoda 4 (E04)
1968 Hříšní lidé města pražského (TV seriál)
Lady Macbeth z Vinohrad (E03)
1965 Pohádkový zeměpis (TV seriál)

Dokumentární

2014 Tajemství Lubomíra Lipského (TV film)
Tajemství Stelly Zázvorkové (TV film)
2012 Arnošt Lustig - devět životů
Koncert proti konci světa (koncert)
Legendy: Tajemství Radoslava Brzobohatého (TV film)
Tvoje slza, můj déšť: Přítomnost Arnošta Lustiga
2011 Film o seriálu Život je ples (TV film)
2010 Fenomén Meryčka (TV film)
Když kámen promluví
Komici na jedničku (TV seriál)
2009 České milování (TV seriál)
Magické hory (TV seriál)
Neobyčejné životy (TV seriál)
Neobyčejné životy: Petr Nárožný (TV film)
2008 Po stopách hvězd (TV seriál)
Příběhy slavných: Pepíček (TV film)
2007 Naška, slečna z dobré rodiny (TV film)
13. komnata Nadi Konvalinkové (TV film)
2006 Příběhy slavných: Neřízená střela Stella (TV film)
13. komnata Květy Fialové (TV film)
2005 Divoká krev Jiřího Císlera (TV film)
Dva chrámy Josefa Kemra (TV film)
Nesplněné desatero malujícího šašoura (TV film)
Pátrání po Ester
Příběhy slavných: Tak tohle je ten svět... (TV film)
2002 Příběhy slavných (TV seriál)
Příběhy slavných: Bylo to sluníčko (TV film)
Věčný Kristián Oldřich Nový (TV film)
1999 Cenzurované sny (TV film)
1962 Kýč je když...
1961 Svědectví

TV pořady

2013 Abeceda ČT (TV pořad)
Čtení do ouška (TV pořad)
Krampoloviny (TV pořad)
Sejdeme se na Cibulce (TV pořad)
60 pečetí (TV pořad)
2012 Český lev 2011 (TV pořad)
Tajemství rodu (TV pořad)
Vtip za stovku! (TV pořad)
2011 Barrandovský videostop (TV pořad)
Tajemství filmových hvězd (TV pořad)
2010 Hyde Park (TV pořad)
Prominenti (TV pořad)
Prostřeno! (TV pořad)
Show Jana Krause (TV pořad)
TOP STAR Extra (TV pořad)
VIP zprávy (TV pořad)
2009 Fakta Barbory Tachecí (TV pořad)
Služby v našich službách (TV pořad)
Zázraky přírody (TV pořad)
2008 Benefice Lubomíra Lipského (TV pořad)
Mr. GS (TV pořad)
TOP STAR magazín (TV pořad)
2007 To byl ? (TV pořad)
2006 Čétéčko (TV pořad)
Portrét (TV pořad)
2005 Všechnopárty (TV pořad)
2004 Na mušce (TV pořad)
Vladimír Menšík - 75 (TV pořad)
2003 Dvojhlas (TV pořad)
2002 Tváře českého filmu (TV pořad)
2001 Barvy života (TV pořad)
Basta fidli (TV pořad)
Na kus řeči (TV pořad)
2000 Hogo Fogo (TV pořad)
Krásný ztráty (TV pořad)
P.F. (TV pořad)
Pod pokličkou (TV pořad)
První pomoc (TV pořad)
Věštírna (TV pořad)
1999 Banánové rybičky (TV pořad)
Čtveráci (TV pořad)
Věšák (TV pořad)
1998 Na plovárně (TV pořad)
Nikdo není dokonalý (TV pořad)
1997 Bolkoviny (TV pořad)
1996 Festivalové vteřiny (TV pořad)
1994 Kupé (TV pořad)
1993 Činčin (TV pořad)
GEN - Galerie elity národa (TV pořad)
1992 Werichiáda (TV pořad)
1985 Kavárnička dříve narozených (TV pořad)
Videostop (TV pořad)
1984 ABECEDA (TV pořad)
1981 Jak byste se zachovali (TV pořad)
1978 Co neodnesl čas (TV pořad)

Hudební videoklipy

1999 Lunetic: Neplakej, mám Tě rád (hudební videoklip)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace