foto

Akshay Kumar

  • nar. 9.9.1967 (52 let)
    Amristar, svazový stát Paňdžáb, Indie

Biografie

Akshay Kumar, narozen jako Rajiv Hari Om Bhatia 9. září 1967 v Paňdžábu, dnes patří mezi špičku bollywoodských herců. Začínal na začátku 90. let v celé řadě akčních filmů a v současnosti má na kontě kolem 100 titulů. Stal se známým díky účinkování ve filmech ze série Khiladi (indické obdoby série Jamese Bonda). Jeho talent ale mnohonásobně překračuje akční žánr a tak v rámci nejrůznějších dramat a romantických filmů realizuje často svůj nevšední komediální talent.

Jeho cesta k filmu vedla přes profese číšníka, šéfkuchaře, učitele a modela. Před tím, než se plně začal věnovat filmu, hodně cestoval, žil například v Bankoku, kde studoval.

Po celá 90. léta byly známé jeho vztahy s filmovými partnerkami, což vyvrcholilo v roce 2001 svatbou s Twinkle Khannou. Khanna poté odešla z filmového průmyslu a dala Aksahoyovi syna Aarava. Dnes je spolumajitelkou firmy, která se zaměřuje na návrhy interiérů, a společně s manželem produkuje filmy pod hlavičkou jejich společnosti Hari Om Entertainment Co. Z jejich dílny vyšly například komedie ACTION REPLAYY (2010) nebo TEES MAAR KHAN (2010). V nich se Akshayovi staly partnerkami Aishwarya Rai Bachchan a Katrina Kaif.

S Katrinou si ostatně zahrál již v sedmi filmech, před TEES MAAR KHAN to byly HUMKO DEEWANA KAR GAYE (2006), NAMASTEY LONDON a WELCOME (2007), SINGH IS KINNG (2008), BLUE a DE DANA DAN (2009).

Klíčovým rokem Akshayovy kariéry se stal rok 2007, ve kterém měl samé komerční hity. A zahrál si také sám sebe v OM SHANTI OM. Tomu předcházely dvě ceny Filmfare za nejlepšího zlosyna v AJNABEE (2001) a za nejlepšího komika v GARAM MASALA (2005).

V roce 2009 na sebe upřel pozornost jako hlavní hrdina hollywoodské pocty KAMBAKKHT ISHQ, ve které se mu stala partnerkou vedle Kareeny Kapoor také Denise Richards a měl zde společnou scénu se Sylvesterem Stallonem.

Markéta "NinadeL" Nedvědová

Herecká filmografie

Filmy

2020 Laxmmi Bomb
Sooryavanshi
2019 Good Newwz
Housefull 4
Kesari
Mission Mangal
2018 2.0
Gold
Pad Man
Simmba
2017 Jolly LLB 2
Naam Shabana
Toilet - Ek Prem Katha
2016 Airlift
Dishoom
Housefull 3
Rustom
2015 Baby
Brothers
Gabbar is Back
Hey Bro
Singh Is Bliing
2014 Entertainment
Holiday
The Shaukeens
2013 Bha Ji in Problem
Bombay Talkies
Boss
Once Upon a Time in Mumbaai Dobara
Special Chabbis
2012 Housefull 2
Joker
Khiladi 786
OMG: Oh My God!
Rowdy Rathore
2011 Breakaway
Chalo Dilli
Desi Boyz
Patiala House
Thank You
2010 Action Replayy
Housefull
Jaane Kahan Se Aayi Hai!
Khatta Meetha
Tees Maar Khan
2009 8 X 10 Tasveer
Blue
Chandni Chowk to China
De Dana Dan
Neuvěřitelná láska
2008 Jumbo
Singh Is Kinng
Tashan
2007 Ahoj, Londýne
Bludiště
Heyy Babyy
Om Shanti Om
Welcome
2006 Bhagam Bhag
Family: Ties of Blood
Humko Deewana Kar Gaye
Jaan - E - Mann: Let's Fall in Love... Again
Mere Jeevan Saathi
Phir Hera Pheri
2005 Bewafaa
Deewane Huye Paagal
Dosti: Friends Forever
Garam Masala
Insan
Waqt: The Race Against Time
2004 Aan: Men at Work
Ab Tumhare Hawale Watan Saathiyon
Aitraaz
Ghar Grihasti
Hatya: The Murder
Khakee
Meri Biwi Ka Jawab Nahin
Mitter Pyare Nu Haal Mureedan Da Kehna - vyp.
Mujhse Shaadi Karogi
Police Force: An Inside Story
2003 Andaaz
Talaash: The Hunt Begins...
2002 Aankhen
Awara Paagal Deewana
Haan Maine Bhi Pyaar Kiya
Jaani Dushman: Ek Anokhi Kahani
2001 Ajnabee
Ek Rishtaa: The Bond of Love
2000 Dhadkan
Hera Pheri
Khiladi 420
1999 Aarzoo
International Khiladi
Jaanwar
Sangharsh
Zulmi
1998 Angaaray
Barood
Keemat: They Are Back
1997 Aflatoon
Daava
Insaaf: The Final Justice
Lahoo Ke Do Rang
Mr. & Mrs. Khiladi
Srdce je šílené
Tarazu
1996 Khiladiyon Ka Khiladi
Sapoot
Tu Chor Main Sipahi
1995 Maidan-E-Jung
Paandav
Sabse Bada Khiladi
1994 Amaanat
Elaan
Hum Hain Bemisaal
Ikke Pe Ikka
Jai Kishen
Main Khiladi Tu Anari
Nazar Ke Samne
Pěšák
Suhaag
Yeh Dillagi
Zaalim
Zakhmi Dil
1993 Ashaant
Dil Ki Baazi
Kayda Kanoon
Sainik
Waqt Hamara Hai
1992 Deedar
Khiladi
Mr. Bond
1991 Dancer
Saugandh
1987 Aaj

TV seriály

2015 Legenda (TV seriál)
Příběh Kate Crawfordové (S02E02)
1998 C.I.D. (TV seriál)

Dokumentární

2004 Seven Deadly Arts with Akshay Kumar (TV seriál)
2000 Bollywood im Alpenrausch (TV film)

Producentská filmografie

Filmy

2019 Kesari
2013 Bha Ji in Problem
2012 Joker

Host

TV pořady

2016 The Kapil Sharma Show (TV pořad)
2008 Dus Ka Dum (TV pořad)
2004 Koffee with Karan (TV pořad)
2002 Jeena Isi Ka Naam Hai (TV pořad)
2000 International Indian Film Awards (TV pořad)