Reklama

Reklama

John Irvin

John Irvin

nar. 07.05.1940 (83 let)
Newcastle upon Tyne, England, Velká Británie

Biografie

John Irvin narozen 7. května 1940 v anglickém Newcastlu začal svou režisérskou kariéru v letech 1966-1967, kdy zrežíroval televizní filmy EAST OF HOWARD, BEDTIME a MAFIA NO!. V sedmdesátých letech režíroval pro televizi epizody seriálů a různé filmy. V roce 1974 to byl POSSESSIONS a HAUNTED: THE FERRYMAN a pilotní epizoda k THE NEARLY MAN. K THE NEARLY MAN přidal během let 1975-1977 dalších sedm epizod.

Rok 1979 byl ve znamení seriálu podle John le Carréovi adaptace TINKER, TAILOR, SOLDIER, SPY. Další tvorba se upínala na násilné motivy plné přestřelek, např. THE DOGS OF WAR který pojednává o skupině žoldáků napadající africkou zemičku. RAW DEAL je další akční film kde si zahrál Arnold Schwarzenegger agenta FBI, který se chce krvavě pomstít jedné zločinecké organizaci. V roce 1987 natočil HAMBURGER HILL ve kterém výsadkáři ze 101. dobývají dobře bráněný kopec Severo-vietnamskými jednotkami. Dále NEXT OF KIN akční film s Patrickem Swayzem, který ztvárnil policistu co se mstí za svého mafií zavražděného bratra.

GHOST STORY, hororový film z roku 1981, CHAMPIONS z 1984 který byl založen na novele stejného názvu. Novela je o osamělém muži a ženě z Londýna kteří pomáhají želvě utéci ze zoologické zahrady. V roce 1991 vytvořil pro televizi film ROBIN HOOD s Umou Thurman a Patrickem Berginem.

Irvin také zrežíroval několik dramat jako např. EMINENT DOMAIN, FREEFALL, WIDOW'S PEAK, A MONTH BY THE LAKE, kriminální filmy CITY OF INDUSTRY a WHEN TRUMPETS FADE, film o boji v Ardenských lesích během druhé světové války. V roce 2000 zrežíroval SHINER a rok na to THE FOURTH ANGEL.

Jan "gruvacek" Martinů

Režisér

Herec

Reklama

Reklama