Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Šimpanz Virgil nikdy nepoznal svobodu, umí mluvit znakovou řečí a za přítelkyni má Helen Hunt. Potká ho osud pokusného zvířete, nebo se ho podaří zachránit?  Mladá stipendistka Terri pracuje na katedře psychologie univerzity ve Wisconsinu s mladým šimpanzem Virgilem, kterého s úspěchem učí posunkovou řeč. V důsledku ukončení stipendia však musí Terri práci přerušit a Virgil je odvezen do výzkumného střediska strategických zbraní na Floridě. Sem přichází jako instruktor také mladý pilot Jimmy Garrett, který je sem převelen za porušení kázně. Oba nováčci se brzy spřátelí, Virgil se sice pokouší komunikovat posunkovou řečí, Jimmy ovšem nechápe. Stejně tak nechápe účel výcviku opic, které se tu na trenažérech trénují k létání. Obojí se však časem vysvětlí. Když Jimmy náhodou zahlédne v televizi relaci pro hluchoněmé, pochopí, že Virgil se s ním pokouší komunikovat a prosí ho o pomoc.
Zanedlouho je povýšen a v nové funkci se stane svědkem krutého experimentu, při kterém je starý šimpanz v leteckém trenažéru ozářen smrtící dávkou záření. Cílem pokusu je zjistit výkonnost válečného pilota po smrtící dávce ozáření. Šokovaný Jimmy vyhledá Terri a setká se s ní, odmítne jí však sdělit podrobnosti výzkumu, protože je vázán vojenským tajemstvím. Když vojenskou základnu navštíví vládní komise, je pro demonstraci výzkumu vybrán Virgil, Jimmy však odmítne odvést sympatického opičáka na jistou smrt. Poslušnost vypoví také Jimmyho kolega, odmítající kruté experimenty. Jimmymu se podaří v poslední chvíli experimentu zabránit. Je však propuštěn a jediným výsledkem je odložení pokusu na druhý den. Jimmy se opět spojí s Terri a pokusí se Virgila osvobodit. Než se však dostanou do objektu, podaří se opicím uniknout z klecí a pokouší se uniknout na svobodu a ničí přitom vše, co jim přijde do cesty. Proniknou až k reaktoru, který poškodí tak, že hrozí jeho přehřátí a exploze. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (55)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Já mám pocit, že jsme na tom byli v kině snad ještě za komunistů. nejspíš aby nám ukázali, jak imperialisté ze západu trápěj nevinná zvířata. Tenkrát jsem z toho byl hodně vykulenej a Broderickovi s opicemi jsem fandil skoro stejně, jak Vinetouovi s Old Sahtterhandem. Utrápené opice jsem pochopitelně řádně oslzel. Nostalgických 80% ()

Chaozzak 

všechny recenze uživatele

Klasické béčko, které získalo na svojí stranu Brodericka a Helenu Hunt. Díky tomu se nedostal do zapomenutelného archivu, kde by si na něj nikdo nevzpomněl. Film vypráví o testování šimpanzů na leteckém simulátoru ve vojenské základně, kde se objeví další "komplikace", které nechci spoilerovat. Děj je jednoduchý, nepřekvapí a skončí přesně tak jak očekáváte. Je to prostě příjemný rodinný film se vším co by měl mít. Hudba překvapivě seděla. - 50% ()

Reklama

Kingjiri 

všechny recenze uživatele

Důkaz, že nějaký filmy stárnou mnohem víc než ostatní. Silně béčkovej námět z osmdesátejch let dneska působí směšnym dojmem. Příběh je navíc završenej hodně šílenym závěrem. Tempo vyprávění nepatřilo mezi nejdynamičtější, zaujaly mě jedině lehce akční pasáže v závěrečný třetině. Od podprůměru snímek nezachránili ani Matthew Broderick a Helen Hunt v hlavních rolích. Slabší podprůměr, dvě slabší hvězdy. ()

Gig 

všechny recenze uživatele

Třeba se to v jistých mezích může chovat naivně nebo si někdo může říct, že je to blbost, ale má to emoce a sílu. Mě až někdy prošel tělem mráz a do očí mi padla slza. Když si vzpomenu na ozářeného Modrovouse a jeho zpomalený kamenný pohled, když si vzpomenu na Goliáše, jak ho všichni popohánějí ať vytáhne ten hasicí přístroj,... a stejně všichni ví, že to cigáro už nedostane, když vidm malého Vigila, jak kouká na mrtvého Modrovouse,.... když všichni fandí Virgilovi, leť... jsi volný.... do toho ta hudba.... Když se dívám na to dnes, pořád to má své kouzlo.... když vidím, jak Virgil používá znakovou řeč, vidím ho uprostřed místnosti, jak vzkazuje všem, že Modrovous zemřel.... říkám si, nedíval se režisér Zrození planety opic právě na tento film a neinspiroval se, když režíroval Ceasara? Projekt X má vtip, poselství, vážnost i šarm a něhu. Virgile jsi volný! ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Z nostalgie musim dat 4 hviezdicky, pretoze je to moj oblubeny film zo zaciatku 90-tych rokoch, aj ked dnes uz nie je pre sucasnych detskych divakov taky atraktivny. Pamätam si na vynikajucu napinavu hudbu a na to, ako som Broderickovi, Huntovej a simpanzom drzal palce, aby nezomreli iba kvoli pokusom na nich. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (3)

  • Televízna osobnosť Bob Barker a organizácia United Activists for Animal Rights obvinila producentov filmu z krutostí páchaných na zvieratách v zákulisí. Vládni vyšetrovania našli niekoľko porušení predpisov na ochranu zvierat, ale organizácia American Humane Association, ktorá na produkciu filmu dohliadala, obvinenia poprela. (whack)
  • Príbeh filmu bol fiktívny, experimenty však nie. Boli založené na pokusoch, ktoré sa dlhé roky vykonávali na Brooksovej leteckej základni v Texase a ktoré sa v rôznych podobách vykonávajú dodnes. (whack)
  • Willie (s filmovým menom Virgil) sa narodil v texaskom pokusnom zariadení Texas Biomed, od matky bol oddelený vo veku šiestich mesiacov a vo veku troch rokov bol predaný do zábavného biznisu. Po natáčaní filmu Project X bol spoločne s niektorými ďalšími šimpanzmi premiestnený do texaského útulku Primarily Primates. Riaditeľ útulku sa vyjadril, že Willie vždy uteká od strachu, keď vidí kameru. (whack)

Reklama

Reklama