Reklama

Reklama

Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti

(seriál)
  • Česko Zákon a pořádek (více)
Ukázka z filmu 3
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
USA, (1999–2024), 391 h 3 min (Minutáž: 40–46 min)

Tvůrci:

Dick Wolf

Režie:

David Platt, Peter Leto, Jean de Segonzac, Alex Chapple (více)

Scénář:

Julie Martin, Warren Leight, Brianna Yellen, Robert Brooks Cohen (více)

Hrají:

Mariska Hargitay, Dann Florek, Richard Belzer, Ice-T, Christopher Meloni, BD Wong, Tamara Tunie, Diane Neal, Stephanie March, Dean Cain, Michelle Hurd (více)
(další profese)

Série(25) / Epizody(551)

Elitní oddělení newyorské policie, Útvar pro zvláštní oběti, pod vedením odvážné a soucitné kapitánky Olivie Bensonové, vyšetřuje a hledá spravedlnost pro oběti a přeživší ohavných zločinů. (SkyShowtime)

Videa (38)

Ukázka z filmu 3

Recenze (95)

FemmeFragile 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na tenhle seriál se dá dívat celé věky a nikdy se neomrzí. Nikdy jsem nebyla seriálový fanoušek, zoufale jsem se nudila už po několika dílech. Až do chvíle, než jsem asi před patnácti lety objevila Útvar pro zvláštní oběti a hlavně Marisku Hargitay. Role Liv Bensonové mě absolutně vzala za srdce tím, jak je v ní vyvážená láska, ochranitelství, pokroucená minulost i smysl pro spravedlnost, to vše zabalené do drsné slupky. Počet dílů, který by u každého jiného seriálu byl nervydrásající asi stejně jako Ordinace v růžové zahradě, je u Útvaru pro zvláštní oběti vyrovnaný tím, jak je každý díl originální a jak v každé sérii jsou dva nebo tři "ještě originálnější" díly, které se člověku vryjí pod kůži (namátkou 911, V utajení, Zebra, díl s Lesákem a samozřejmě únosy Bensonové Williamem Louisem) a vyrovnaností policejní a soudní složky, která kriminálce dodává oproti jiným šmrnc. Zapomenout nesmím ani na vztahovou rovinu, která je decentní a nepřehnaná, ale zároveň geniálně propojuje celé universum a veškeré díly. Oceňuju taky to, že detektivní metody nejsou přitažené za vlasy - žádné hologramy, kouzelné roztoky, které seberou DNA třeba i ze vzduchu, a zvětšení a zaostření fotky z kamerového systému s původní velikostí 2x3 pixely na 8K, odkud se pachateli dají spočítat i chlupy na bradě. Tyhle polosci-fi kriminálky vážně nesnáším a jen podporují důvody, proč mám tolik ráda Zákon a pořádek. Jsem zvědavá, jestli mě za dalších patnáct let přestane bavit, ale obávám se, že spíš asi ne. ()

EVIM 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem přemýšlel...., musím dát 4*, minimálně. Některé díly jsou opravdu na 10* a některé sotva na 1*, ale celkově opravdu něco tak povedeného jsem dlouho nesledoval. Mrzí mne, že jsem tento seriál dlouho přehlýžel. Pak jsem ale viděl jednou náhodně díl a nemohl jsem se odtrhnout. Dlouho se mi to nestalo. ()

Reklama

TaNya_ 

všechny recenze uživatele

K Law & Order: SVU jsem se dostala úplnou náhodou, když to zrovna dávali v televizi ještě s příšerným dabingem. Po pár dílech si nešlo hlavně tu soudní část neoblíbit, a tak sem to začala sledovat v originále až od 14. série, protože stejně nejlepší postava je ADA Barba. Raúl Esparza je nejenom úžasnej zpěvák, ale i herec s tím správným kouzlem osobnosti. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Pro mě kvalitně o něco slabší než Zločinné úmysly, asi na 70%. Opět jeden z těch lepších krimiseriálů ze Států, kterých je u nás plno. Případy jsou nejen originální, ale také velmi pravdě odpovídající. Znovu musím vyzdvihnout hudbu i velmi kvalitní herecké výkony v čele s Christopherem Melonim. SVU nesleduji dlouho, pár dílů mě dokonce i nudilo, ale celkově jde o vynikající kriminálku, jejíž kvalita se za jedenáct let příliš nezměnila. Mám rád tvorbu Dicka Wolfa a asi zkusím i původní seriál, LA i Porotu. Celkem 70%. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Nejlepší krimi seriál jaký se u nás kdy vysílal. Všechno je vypilované takřka k dokonalosti - hudba, scénář (na tyhle svinstva přece jen u nás nejsme tak zvyklí jako na vraždy, které nám servíruje každý krimi seriál), skvělé postavy, obzvlášť co se vyšetřovacího týmu týče. Děkujeme TV N@va za poněkud nepochopitelnou několikaletou pauzu po první sérii, když na Slovensku jely nové série Special Victims Unit s naším dabingem minimálně rok a půl zpátky. Ačkoliv Stablera coby tátu od rodiny musí člověk obdivovat a krásnou, inteligentní, životem nepříliš hýčkanou Bensonovou přímo zbožňovat, největším přínosem pro tým je detektiv John Munch, renesanční, kriticky a cynicky myslící to borec nad všechny borce. Škoda, že Cassidy to tak brzo zabalil, ale potom co viděl a slyšel se mu ani nedivím (znova opakuju - na tenhle hnus tady nejsme zvyklí a doufám, že nikdy nebudeme). Update:Jak jsem říkal, po první sérii odchází Jefferiesová (to není spoiler). Přece jen mít v jednom krimiseriálu dva černochy v hlavní roli, to by bylo moc korektnosti najednou. Ice-T ale překvapivě "umí". Update 2: SVU je s námi už pěknou řádku let, a sluší se říct, že se na mém hodnocení vůbec nic nemění. Samozřejmě je obtížné držet laťku pořád stejně vysoko, a některé díly jsou objektivně slabší (kupříkladu vládní konspirace s testováním léků na vojácích), jiné zase působí divně proto, že nejsme Američani, a tamní kontroverze různých aktuálních společenských otázek je nám neznámá. Ale co je hlavní - postavy žijí a vyvíjejí se, herci výborně hrají, a doktor Huang je borec:) A - jak to nazval Tyler - "malých televizních Sedm" se v každé sérii objeví dost na to, abych držel pět hvězd. ()

Galerie (5 281)

Zajímavosti (19)

  • Rafael Barba (Raúl Esparza) zásadně neřídí auto. Členové týmu na to párkrát naráží vtipy o Uberu. (TaNya_)

Související novinky

Zemřel herec Burt Young

Zemřel herec Burt Young

19.10.2023

Ve věku třiaosmdesáti let odešel americký na Oscara nominovaný herec Burt Young, mnohým fanouškům známý zejména svou rolí Paulieho Pennina z populární série filmů o Rockym Balboovi. Deníku New York… (více)

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

28.09.2023

Stávka scenáristů oficiálně skončila, v následujících dnech a týdnech se musí ještě vyřešit stávka herců, pomalu ale jistě to už vypadá, že se Hollywood ještě před koncem roku vrátí naplno do práce.… (více)

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Zlý polda a hodný lupič

Zlý polda a hodný lupič

18.05.2008

Bod zlomu 2 a nová verze téměř zapomenuté hardcore pornografické kriminálky? Ano, v dnešní novince se dvě klasiky ze začátku 90. let dočkají remaku a pokračování. Nic s tím nenaděláte, už se začínají… (více)

Reklama

Reklama