foto

Gregory Hoblit

  • nar. 27.11.1944 (73 let)
    Abilene, Texas, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Americký režisér a producent Gregory King Hoblit se narodil 27. listopadu 1944 v Abilene v Texasu, jako syn agenta federálního úřadu Harolda Fostera a Elizabeth Hubbart King. Vyrůstal v Berkeley v Kalifornii a vystudoval University of California v Los Angeles. Je ženatý s herečkou Debrah Farentino a má dvě děti.

Svou kariéru započal v Chicagu, kde spolupracoval na několika talk-show pro místní pobočku televize ABC. Poté se v Los Angeles podílel jako vedoucí výroby na několika sitcomech a nízkorozpočtových filmech a jako producent/režisér na celovečerních dokumentech. Poté, co spolupracoval jako vedoucí výroby na minisérii LOOSE CHANGE a na pilotním filmu DR. STRANGE, se připojil k MTM Enterprises, kde produkoval seriály PARIS, BAY CITY BLUES, POLDOVÉ Z HILL STREET a následně se začal podílet na seriálech pro Twentieth Century Fox; PRÁVO V LOS ANGELES, HOOPERMANN, CIVIL WARS a POLICIE NEW YORK. V roce 1992 režíroval pro společnost Stevena Spielberga Amblin Entertainment televizní film ROČNÍK 61.

V roce 1996 natoči svůj režijní debut PRVOTNÍ STRACH, napínavé drama ze soudní síně, se kterým sklízel slávu od kritiků i diváků. Hoblit plně využil nadání obsazených herců jako Richard Gere, Laura Linney, Frances McDormand, John Mahoney. Edwardu Nortonovi, tehdy začínajícímu herci, jeho výkon přinesl nominaci na Oskara za nejlepší vedlejší roli. O dva roky později Gregory natočil film ANDĚL SMRTI, s Denzelem Washingtonem, Johnem Goodmanem a Donaldem Sutherlandem, ve kterém kombinoval prvky kriminálního dramatu s nadpřirozenem a vysvětloval povahu zla.

Ve filmech Gregory Hoblita je zřejmá vášnivá snaha a ochota zkoumat stav emocí, charakterů a chování lidí. Režisér využívá technický postřeh, spojený s nadšeným intuitivním pohledem a texturou umění. Tento přístup je evidentní i ve filmu HARTOVA VÁLKA, natočeného podle knihy Johna Katzenbacha, který se zabývá otázkami rasy, zrady a cti.

Hoblitova schopnost překročit konvence žánru s vizuální a emocionální hloubkou se projevuje také ve FREKVENCI (2000). S charakteristickou citlivostí Hoblit natočil film o newyorském policistovi (Jim Caviezel), který přepisuje dějiny tím, že hovoří navzdory času se svým zesnulým otcem (Dennis Quaid).

V roce 2007 natočil napínavý thriller OKAMŽIK ZLOMU, s Antony Hopkinsem a Ryanem Goslingem v hlavních rolích a o rok později následoval zatím poslední Hoblitův film, kriminální thriller SMRT ON-LINE.

warner

Režijní filmografie

Filmy

2008 Smrt on-line
2007 Okamžik zlomu
2004 NYPD 2069 (TV film)
2002 Hartova válka
2000 Frekvence
1998 Anděl smrti
1996 Prvotní strach
1993 Ročník 61 (TV film)
1989 Roe vs. Wade (TV film)

TV seriály

2015 Agresivní virus (TV seriál)
Brooklyn, New York (S02E01)
2014 Takoví normální Američané (TV seriál)
Stealth (S02E11)
1993 Policie New York (TV seriál)
1987 Hooperman (TV seriál)
1986 Právo v Los Angeles (TV seriál)
1981 Poldové z Hill Street (TV seriál)

Producentská filmografie

Filmy

2002 Hartova válka
2000 Frekvence
1989 Roe vs. Wade (TV film)
1979 Vampire (TV film)

Scenáristická filmografie

TV seriály

1981 Poldové z Hill Street (TV seriál)
1977 What Really Happened to the Class of '65? (TV seriál)

Herecká filmografie

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace