foto

André the Giant

  • nar. 19.6.1946
    Grenoble, Francie
  • zem. 27.1.1993 (46 let)
    Paříž, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

André René Roussimoff přezdívaný André the Giant byl známý francouzský wrestler a herec. Narodil se 19. května 1946 a zemřel 27. ledna 1993 na infarkt v Paříži, kde byl na otcově pohřbu. Jeho srdce pravděpodobně nezvládlo jeho obrovitou postavu. Jeho enormní vzrůst byl důsledkem nemoci zvané akromegalie, což je hormonální porucha, způsobující zvýšený růst. Díky tomu byl přezdíván jako 8. div světa a byla mu zajištěna práce v WWE.

V WWE dosáhl ohromného úspěchu a obliby u fanoušků. Byl přítelem nejznámějšího wrestlera všech dob Hulka Hogana. Vrcholem jeho kariéry byl prohraný zápas právě s Hulkem Hoganem na Wrestlemanii III.

Především díky svému gigantickému vzhledu se dotal do povědomí také filmařům, ti ho poprvé obsadili do role Bigfoota (obdoba yettiho) v seriálu THE SIX MILLION DOLLAR MAN. Dále se objevil jako obr v několika malých rolích v jiných seriálech, za zmínku stojí například THE GREATEST AMERICAN HERO. V roce 1984 si poprvé zahrál v celovečerním filmu a to v NIČITELi CONANovi kde vystoupil coby Dagoth. V roce 1987 přišla jeho největší filmová role, hrál Fezzika ve filmu THE PRINCESS BRIDE. Dále se objevil v jedné epizodě seriálu ZORRO a naposledy hrál ve filmu TRADING MOM.

Když byla v roce 1993 vytvořena síň slávy WWE André byl prvním přidaným. Jeho životem byl inspirován film MY GIANT natočen Billy Crystalem, přítelem Andrého. Ke konci svého života velmi trpěl bolestmi kvůli akromegálii a to i při natáčení svých filmů.

Lukáš "Vizmír" Jarolím

Herecká filmografie

Filmy

2014 Ladies and Gentlemen, My Name is Paul Heyman - a.z.
1994 Koupím matku. Zn.: Za babku
1988 WWF: Wrestlefest 88
1987 Princezna Nevěsta
1986 WWF: The Big Event
1984 Micki + Maude
Ničitel Conan
1975 Secret of Bigfoot, The (TV film)

TV seriály

1990 Zorro (TV seriál)
1981 The Fall Guy (TV seriál)
The Greatest American Hero (TV seriál)
1974 The Six Million Dollar Man (TV seriál)

Dokumentární

2018 Andre the Giant (TV film) - a.z.
2016 United States Championsip-A Legacy of Greatness - a.z.
2014 Ultimate Warrior: The Ultimate Collection - a.z.
WWE Presents True Giants - a.z.
2013 WWE: Best of WWE at Madison Square Garden - a.z.
WWE: The Top 25 Rivalries in Wrestling History
2011 Big Show: A Giants World - a.z.
True Story of WrestleMania, The
2009 WWE: The Rise and Fall of WCW - a.z.
2008 Nature Boy Ric Flair: The Definitive Collection - a.z.
WWE: Twist of Fate - The Matt and Jeff Hardy Story
1973 The Wrestling Queen

TV pořady

2018 WWE Hall of Fame 2018 (TV pořad) - a.z.
WWE Royal Rumble (TV pořad) - a.z.
2017 WWE Bring It To The Table (TV pořad) - a.z.
2015 WWE Hall of Fame 2015 (TV pořad) - a.z.
WWE Royal Rumble (TV pořad) - a.z.
2013 The History of WWE: 50 Years of Sports Entertainment (TV pořad) - a.z.
WWE Hall of Fame 2013 (TV pořad) - a.z.
2010 WWE Hall of Fame 2010 (TV pořad) - a.z.
2005 WWE Hall of Fame 2005 (TV pořad) - a.z.
2004 WWE Hall of Fame 2004 (TV pořad) - a.z.
2003 WWE Judgment Day (TV pořad) - a.z.
WWE No Mercy (TV pořad) - a.z.
1992 Clash of the Champions XX: 20th Anniversary (TV pořad)
1991 WWE SummerSlam (TV pořad)
WWF UK Rampage '91 (TV pořad)
WrestleMania VII (TV pořad)
1990 WWE Royal Rumble (TV pořad)
WrestleMania VI (TV pořad)
1989 Hulkmania 4 (TV pořad)
WWE Royal Rumble (TV pořad)
WWE SummerSlam (TV pořad)
WWE Survivor Series (TV pořad)
WrestleMania V (TV pořad)
1988 WWE Royal Rumble (TV pořad)
WWE SummerSlam (TV pořad)
WWE Survivor Series (TV pořad)
WrestleMania IV (TV pořad)
1987 WWE Survivor Series (TV pořad)
WWE Survivor Series (TV pořad)
WrestleMania III (TV pořad)
1986 WrestleMania II (TV pořad)
1985 WWE Saturday Night's Main Event (TV pořad)
WrestleMania (TV pořad)
1984 WWF Superstars of Wrestling (TV pořad)
1975 World Wide Wrestling (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace