foto

Gaston Modot

  • nar. 30.12.1887
    Paříž, Île-de-France, Francie
  • zem. 24.2.1970 (82 let)
    Paříž, Île-de-France, Francie

Biografie

Francouzský herec Gaston Modot účinkoval ve filmech bezmála šedesát let a podle některých zdrojů nastřádal na své konto přes 300 rolí, což je dáno především bohatou participací na krátkých snímcích němé éry. Narodil se v Paříži a pocházel z rodiny architekta, vyrůstal na Montmartru, kde se již v mládí setkával s významnými umělci výtvarného zaměření. Sám se snažil prosadit jako malíř a jako autor výtvarných dekorací k filmům se dostal k práci před kamerou. Pod hlavičkou společnosti Gaumont začal v roce 1909 točit filmy a jen do konce první světové války hrál v desítkách krátkých filmů.

Zmínku si zaslouží snímek MATER DOLOROSA (1917) slavného režiséra Abela Gance, spolupracoval i s dalšími významnými filmaři němé éry jako byli Louis Feuillade, Leonce Perret nebo Jean Daurand. Z četnější spolupráce s Marcem de Gastyne připomeňme adaptaci HRABĚTE MONTE CHRISTA (Le comte de Monte Cristo, 1929), velkou roli hrál i v umělecky hodnotném Bernardově historickém filmu ZÁZRAK VLKŮ (Le miracle des loups, 1924). Koncem dvacátých let působil Gaston Modot v Německu, kde hrál například spolu s Marlene Dietrich (LOĎ ZTRACENCŮ – Das Schiff der verlorenen Menschen, 1929).

Hned v počátku zvukového filmu natočil Gaston Modot několik titulů, které dnes patří do zlatého fondu světové kinematografie, jedná se například o Buňuelův ZLATÝ VĚK (L′age d′or, 1930) nebo Clairův film POD STŘECHAMI PAŘÍŽE (Sous les toits de Paris, 1930), objevil se také ve francouzské verzi Pabstovy ŽEBRÁCKÉ OPERY (L′opéra des quat′sous, 1931). Z pozdější doby je na místě vzpomenout několikerou spolupráci se slavným Jeanem Renoirem (VELKÁ ILUZE – La grande illusion, 1937; PRAVIDLA HRY – La regle du jeu, 1939). Vedle umělecky hodnotných triumfů francouzské meziválečné kinematografie se pochopitelně ale nevyhnul ani účasti v méně kvalitním melodramatickém či komediálním žánru.

Z poválečné Modotovy filmografie opět vynikají práce osvědčených matadorů typu René Claira (MLČETI ZLATO – Le silence est d′or, 1947), znovu pracoval také s Jeanem Renoirem (FRANCOUZSKÝ KANKÁN – The French Cancan, 1954), z režisérů mladší generace to byl Jacques Becker, s nímž Modot natočil například filmy ANTONÍN A ANTONIE (Antoine et Antoinette, 1946) nebo ZLATÁ ČAPKA (La casque d′or, 1951). Pod několik málo filmů se Gaston Modot podepsal i jako scénárista. Poslední položkou v bohaté filmografii Gastona Modota je povídkový film ĎÁBEL A DESATERO (Le diable et les dix commandements, 1962).

Gaston Modot zemřel v Paříži 20. února 1970 ve věku 82 let.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1964 L'amour médecin (TV film)
1963 Itinéraire marin, L'
1962 Ďábel a desatero
1961 Les menteurs
1959 Závěť doktora Cordeliera
1958 Milenci
1956 Elena a muži
Les Truands
Rencontre à Paris
To je úsvit
1955 Francouzský kankán
1954 Otec, matka, služka a já
1953 Môme vert-de-gris, La
1952 Ce coquin d'Anatole
Zlatá hříva
1951 Monsieur Octave
Victor
1950 Belle que voilà, La
Ďáblova krása
1949 Mystère de la chambre jaune, Le
Na úsvitu
Parfum de la dame en noir, Le
Rendez-vous de juillet
Škola nezbedníků
1948 Armoire volante, L'
Cavalier de Croix-Mort, Le
Éternel conflit
1947 Antoine a Antoinetta
Dernier refuge
Mlčeti zlato
1945 Děti ráje
1944 Hrbáč
1943 Brigand gentilhomme, Le
L'Homme de Londres
1942 Dernier atout
Patrouille blanche
À vos ordres, Madame
1941 Montmartre-sur-Seine
1940 Une idée à l'eau
1939 Konec dne
Pravidla hry
1938 Accord final
Ceux de demain
Joueur d'échecs, Le
Le Récif de corail
Maison du Maltais, La
Marseillaisa
1937 Cargaison Blanche
Mademoiselle Docteur
Pépé le Moko
Réprouvés, Les
Velká iluze
Čas třešní
1935 Billet de mille, Le
Clown Bux, Le
Les gaîtés de la finance
Lucrèce Borgia
Pevnost ztracených
Torture
1934 Auberge du Petit-Dragon, L'
Chaînes, Les
Crime d'amour
Mystère Imberger, Le
Taxi de minuit, Le
1933 Colomba
Crainquebille
Plein aux as
Quatorze Juillet
Quelqu'un a tué
Uchvatitel trůnu
1932 Coup de feu à l'aube
Fantômas
Sous le casque de cuir
1931 L'ensorcellement de Séville
1930 Der Erzieher meiner Tochter
Freiheit in Fesseln
Phantome des Glücks
Pod střechami Paříže
Zlatý věk
1929 Das grüne Monokel
Hrabě Monte Christo
La ville des mille joies
1928 Geheimnisse des Orients
1927 Chauffeur de Mademoiselle, Le
Die Stadt der tausend Freuden
La Châtelaine du Liban
1926 Carmen
Face aux loups
1925 Les élus de la mer
Naples au baiser de feu
1924 Le cousin Pons
Nène
1923 La bouquetière des innocents
Petit hôtel à louer
1922 Impéria
Les mystères de Paris
Marie chez les fauves
Marie chez les loups
Marie, la femme au singe
1921 Mathias Sandorf
1920 Marie la gaieté
1918 Serpentin et son modèle
1914 Chasse à l'homme, La
Doigts qui étranglent, Les
Enfant et le chien, L'
Fauves et bandits
Jugement du fauve, Le
Lions dans la nuit, Les
Onésime gardien du foyer
1913 Onésime aime trop sa belle-mère
Onésime débute au théâtre
Onésime et la panthère de Calino
Onésime et le coeur du tzigane
Onésime se marie, Calino aussi
Onésime sur le sentier de guerre
1912 Calino chef de gare
Calino dompteur par amour
Collier vivant, Le
Course à l'amour, La
Horoucí srdce: indiánský příběh
Mort du milliardaire, La
Onésime est trop timide
Onésime et la toilette de Mademoiselle Badinois
Onésime et le chien bienfaisant
Onésime et le nourrisson de la nourrice indigne
Onésime horloger
Papiers du mort, Les
Révolver matrimonial, Le
Ve spárech
Zigoto et le château mystérieux
Železnice smrti
1911 Prérie v plamenech
Sto dolarů živý nebo mrtvý
1910 Aventures d'un cow-boy à Paris, Les
Oběšení v Jefferson City
Rembrandt de la rue Lepic, Le

Dokumentární

2016 Un Français nommé Gabin (TV film) - a.z.
1936 Vie est à nous, La

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky