foto

Bille August

  • nar. 9.11.1948 (71 let)
    Lundtofte, Dánsko

Biografie

Tvorba dánského filmaře se těší velké oblibě diváků i kritiků po celém světě. Režii se věnuje čtyřicet let a za tu dobu získal řadu filmových ocenění. Pozornost na mezinárodních festivalech vzbudil už svými prvními snímky Zappa a Tancuj a křič. Mezi nejvýznamnější úspěchy patří Zlatá palma a Oscar pro nejlepší cizojazyčný film za historické drama Pelle dobyvatel, které mu na konci osmdesátých let přineslo celosvětový ohlas, mimo jiné i díky hereckému výkonu Maxe von Sydowa. Druhou Zlatou palmu získal v roce 1992 za snímek S nejlepšími úmysly natočený podle scénáře Ingmara Bergmana. Ten ho s žádostí o zfilmování autobiografického příběhu svých rodičů sám oslovil. Velkou část Augustovy tvorby představují filmové adaptace. Na plátno přenesl mnoho slavných literárních příběhů, mezi něž se řadí například romány Noční vlak do LisabonuCit slečny Smily pro sníhDům duchů nebo Bídníci, jejichž adaptace částečně vznikala na pražském Barrandově. Bille August natáčel v rodném Dánsku, v Portugalsku, Švédsku, Spojených státech i v Číně, kde podporuje místní filmová studia. V jeho snímcích se objevují celosvětově známí herci, jako je Meryl StreepUma ThurmanJeremy Irons nebo Liam Neeson. Na poli kinematografie se prosadila také jeho rodina. Bývalá žena Pernilla August a dcera Alba jsou herečky a syn Anders je scenárista. Bille August vystudoval v sedmdesátých letech fotografii, kameru a u filmu původně začínal jako kameraman. Odtud zřejmě pramení silná vizuální stránka jeho filmů a specifický rukopis, který se vyznačuje pozoruhodným citem pro detail a pečlivým vykreslením atmosféry.

Febiofest

Režijní filmografie

Scenáristická filmografie

Filmy

2018 Šťastný to muž
2001 Píseň pro Martina
1996 Jerusalem
1993 Dům duchů

TV seriály

2018 Lykke-Per (TV seriál)

Producentská filmografie

Filmy

2001 Píseň pro Martina

Kameramanská filmografie

Filmy

1980 Mördare! Mördare! (TV film)
1978 Män kan inte våldtas
1977 Hemåt i natten

Dokumentární

1977 Christiania

Herecká filmografie

TV seriály

2005 Klovn (TV seriál)

Dokumentární

2002 Brødre i ånden (TV seriál)
2001 Sang fra Bille, En (TV film)
2000 Bernd Eichinger - wenn das Leben zum Kino wird (TV film)

Host

TV pořady

2008 Evropské filmové ceny 2008 (TV pořad)
1998 Na plovárně (TV pořad)
1989 The 61st Annual Academy Awards (TV pořad)

Fanoušci tvůrce