Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Jean Valjean se dostal na galeje za to, že ukradl kousek chleba pro svou hladovějící rodinu. Díky neúspěšným pokusům o útěk byl z nucených prací propuštěn až po dvaceti letech, v roce 1812, jako skutečný zločinec, který bez skrupulí lže a krade. Sílu změnit svůj osud dala Valjeanovi až neuvěřitelná dobrota starého biskupa, který před policií zapřel jeho loupež. O deset let později je z bývalého galejníka vážený starosta městečka Vigau. Naneštěstí je novým velitelem místní policie jmenován inspektor Javert, který zná Valjeana z galejí. Starostovi se daří skrývat svou pravou totožnost, ale podezíravý policista vymyslí rafinovaný plán jak z něj vynutit doznání. Mezitím se bývalý trestanec, nyní vážený muž s velkým srdcem, ujímá nemocné ženy Fantiny a na smrtelné posteli jí slíbuje, že se postará o její dcerku Cosette, která otročí v hostinci mazaného lotříka Thernadiera. Javertův ďábelský plán na zatčení bývalého trestance by vyšel, kdyby se Valjeanovi nepodařilo na poslední chvíli uprchnout. S malou Cosette pak nachází úkryt s pařížském klášteře. Osudy Javerta a Valjeana se ale ještě jednou osudově protnou během krvavé pařížské revoluce roku 1832 (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (244)

Hepy13 

všechny recenze uživatele

Když jsem ještě jezdil do školy metrem. Tak všude na plakátech byla pozvánka na Bídníky. Už si ale nevzpomínám zda šlo o divadlo nebo muzikál. Ani jsem nevěděl o čem to vlastně je, jen že je to francouzské. Až s odstupem zhruba 5 let po zhlédnutí filmu, vím co jsou vlastně bídníci zač, a že je to překrásný příběh z dob francouzské revoluce. Napomáhá tomu i hvězdné obsazení v podobě Umy Thurman, Liama Nessona a Geoffreyho Rushe. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Vizuálne je tento film pôsobivý aj s rozsiahlymi predstavami Paríža. Príbeh, aj keď je krátky, nám stále dáva dojímavý príbeh o situácii chudobných vo Francúzsku, reformovaného a neprestajne veľkorysého odsúdenca, príliš horlivého inšpektora a ľudí okolo nich. Vždy ma bavil stret ideálov a hra mačiek a myší medzi reformovaným zločincom a mužom, ktorý lipne na ideáli, že reformovať sa nikdy nemôže žiadny zločinec. 8/10 ()

Reklama

Yarwen 

všechny recenze uživatele

Aneb důkaz toho, že tak obsáhlé dílo, jako jsou Hugovi Bídníci, nelze vtěsnat do jednoho celovečerního filmu. Obrovské trhliny v ději, jiné názvy míst i odlišná jména postav, některé dějové linie v rozporu s originálem. Divák, který o Bídnících nikdy neslyšel, by se v ději nadobro ztrácel. V rámci těchto mantinelů je však zpracování relativně dobré, nicméně, s ohledem na výše uvedené, nemohu dát nadprůměrné hodnocení. Bídníci jsou navždy odsouzeni do vícedílných televizních inscenací anebo k četbě. A to je vlastně dobře. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Mnohí porovnávajú túto verziu s francúzskymi z rokov 19582000 (tá seriálová). A majú pravdu, že sú o čosi, len malý kúsok, lepšie. Proste ten Gabin a ten Depardieu to dali najlepšie, ako sa dalo. Tak dobre, že možno ani sám Victor Hugo by v predstavách nemal také bezchybné stvárnenie postáv. Ale nebol by spokojný aj s touto, trochu zrýchlenou, ale predsa len údernou verziou? Či Geoffrey Rush nebol maximálnym Javertom a Neeson bol azda slabým Valjeanom? Ani nápad, ja osobne si tento nesmrteľný príbeh neviem vynachváliť aj v tomto podaní. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Nejspíš znáte ten příběh … z pera Victora Huga. Příběh bezelstné laskavosti, soucitné lásky a upřímné lidskosti, které jsou za drobné a víceméně omluvitelné prohřešky neúnavně stíhané přísným právním řádem a nekompromisní světskou mocí. Bille August jim věnoval velice přesvědčivé hrdiny, výpravné dobové kulisy i odpovídající emoce. To abyste se o ně báli - to abyste stáli o to, aby se někde ve víru neklidné revoluční doby našlo místo alespoň pro jednu docela malou, prostou a nenáročnou spravedlnost. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (11)

  • Herec Hans Matheson (ve filmu Marius) musel letět roku 1997 kvůli castingu až do New Yorku. (Lynette)
  • Když se sešel Hans Matheson na castingu v New Yorku s Billem Augustem, nabídl mu August roli mladého revolucionáře Mariuse, ale americká filmová studia si nepřála, aby Matheson roli ztvárnil protože byl v té době neznámý. Nakonec ale roli získal. (Lynette)
  • Herci se připravovali s režisérem na své role před počátkem natáčení na soustředění v Los Angeles (USA) po několik dní. (Lynette)

Reklama

Reklama