foto

Helena Blehárová

  • nar. 28.6.1943 (77 let)

Biografie

Helena Blehárová pochází ze Slovenska, narodila se v Žilině, kde také vystudovala gymnázium, poté absolvovala nástavbu na zdravotní škole a přestěhovala se do Brna, kde se záhy prosadila jako amatérská jazzová zpěvačka. V roce 1962 ji do svého orchestru angažoval Gustav Brom a s ním začala slavit první úspěchy. V letech 1964-1968 si pak doplnila vzdělání na brněnské konzervatoři. Ve druhé polovině 60. let patřila Blehárová k nejpopulárnějším zpěvačkám mimo Prahu, uplatnila se jako originální interpretka písní různorodého charakteru s inklinací k jazzu a jako mimořádný talent reprezentovala československou populární hudbu i v zahraničí, v rámci východního bloku získala také několik mezinárodních ocenění. Mezi její největší hity patřila píseň Š š š (Sugar Town) zpopularizovaná o desítky let později filmovým muzikálem Rebelové. V letech 1968-1970 zpívala Blehárová v zahraničí, po návratu do Československa nadále koncertovala a nahrávala nové písně, její popularita však postupně upadala, přes zdravotní problémy příležitostně vystupuje dodnes. Obecně lze říci, že popularita Heleny Blehárové těžila z pečlivě vybíraného převzatého repertoáru, nezřídka ale zabodovala také se skladbami domácích autorů, například Karla Svobody.

Podobně jako tomu bylo i u jiných zpěváků, tak i Blehárová byla využita ve filmu a televizi. V několika filmech zazněl pouze její hlas v doprovodných melodiích, v roli zpěvačky pak hrála ve slavném muzikálu DÁMA NA KOLEJÍCH (1966), kde zpívala píseň Čtu si ráda v oné báji. Nemohla pochopitelně chybět v dobově velmi populárním hudebním seriálu PÍSEŇ PRO RUDOLFA III. (1968), ve větší roli – opět zpěvačky – se pak znovu objevila v dnes právem zapomenutém filmu HROCH (1973).

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1987 Sedmikrásky Josefa Kainara (TV film)
1977 Nestarnúce filmové melódie (TV film)
1976 Oceliari (TV film)
1973 Hroch
1972 Tím hůř, když padnou (TV film)
1970 Menu á la Grand (TV film)
To všetko bolo včera (TV film)
1966 Dáma na kolejích
Kráska a výlet (TV film)
1964 Neobyčejná třída
Třiatřicet stříbrných křepelek

TV seriály

1967 Píseň pro Rudolfa III. (TV seriál)
Loupež století (E05)

Dokumentární

2016 PopStory (TV seriál) - a.z.
Zlatá Lýra (TV film)
Zlatá lýra (TV seriál)
2008 U sta Bromů (TV film)
1968 Koncert Midem Cannes 1968 (koncert)

Video kompilace

2007 Semafor - Největší hity 2 (video kompilace)

Koncert

1968 Gramohit 68 (koncert)

Divadelní záznam

1965 Benefice S + Š (divadelní záznam)

Host

TV pořady

1994 Zpívání v Grandu (TV pořad)
1992 B.S.P. Bromove stretnutie v Piešťanoch (TV pořad)
1990 Pesničky z diskotéky (TV pořad)
1987 Defilé (TV pořad)
1984 ABECEDA (TV pořad)
Když se dva setkají (TV pořad)
Pesničky z Repete (TV pořad)
1982 Rendez-vous s Gustavem Bromem (TV pořad)
1981 Keď swing bol kráľom (TV pořad)
1977 Epizódy (TV pořad)
1976 1000 taktů z Typos klubu (TV pořad)
1000 taktů z Typos klubu (TV pořad)
Disko pre starších (TV pořad)
Dostaveníčko (TV pořad)
1973 B - Panorama (TV pořad)
1972 Osem malých príbehov (TV pořad)
Rytmy roka (TV pořad)
1968 S Bromem světem (TV pořad)
1967 Gramohit 67 (TV pořad)
1964 Die Drehscheibe (TV pořad)
Třetí album Supraphonu (TV pořad)
1962 Album Supraphonu (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky