foto

Helena Blehárová

  • nar. 28.6.1943 (76 let)

Biografie

Helena Blehárová pochází ze Slovenska, narodila se v Žilině, kde také vystudovala gymnázium, poté absolvovala nástavbu na zdravotní škole a přestěhovala se do Brna, kde se záhy prosadila jako amatérská jazzová zpěvačka. V roce 1962 ji do svého orchestru angažoval Gustav Brom a s ním začala slavit první úspěchy. V letech 1964-1968 si pak doplnila vzdělání na brněnské konzervatoři. Ve druhé polovině 60. let patřila Blehárová k nejpopulárnějším zpěvačkám mimo Prahu, uplatnila se jako originální interpretka písní různorodého charakteru s inklinací k jazzu a jako mimořádný talent reprezentovala československou populární hudbu i v zahraničí, v rámci východního bloku získala také několik mezinárodních ocenění. Mezi její největší hity patřila píseň Š š š (Sugar Town) zpopularizovaná o desítky let později filmovým muzikálem Rebelové. V letech 1968-1970 zpívala Blehárová v zahraničí, po návratu do Československa nadále koncertovala a nahrávala nové písně, její popularita však postupně upadala, přes zdravotní problémy příležitostně vystupuje dodnes. Obecně lze říci, že popularita Heleny Blehárové těžila z pečlivě vybíraného převzatého repertoáru, nezřídka ale zabodovala také se skladbami domácích autorů, například Karla Svobody.

Podobně jako tomu bylo i u jiných zpěváků, tak i Blehárová byla využita ve filmu a televizi. V několika filmech zazněl pouze její hlas v doprovodných melodiích, v roli zpěvačky pak hrála ve slavném muzikálu DÁMA NA KOLEJÍCH (1966), kde zpívala píseň Čtu si ráda v oné báji. Nemohla pochopitelně chybět v dobově velmi populárním hudebním seriálu PÍSEŇ PRO RUDOLFA III. (1968), ve větší roli – opět zpěvačky – se pak znovu objevila v dnes právem zapomenutém filmu HROCH (1973).

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2007 Semafor - Největší hity 2 (video kompilace)
1987 Sedmikrásky Josefa Kainara (TV film)
1977 Nestarnúce filmové melódie (TV film)
1976 Oceliari (TV film)
1973 Hroch
1972 Tím hůř, když padnou (TV film)
1970 Menu á la Grand (TV film)
1968 Gramohit 68 (koncert)
1966 Dáma na kolejích
Kráska a výlet (TV film)
1965 Benefice S + Š (divadelní záznam)
1964 Neobyčejná třída
Třiatřicet stříbrných křepelek

TV seriály

1967 Píseň pro Rudolfa III. (TV seriál)
Loupež století (E05)

Dokumentární

2016 PopStory (TV seriál) - a.z.
Zlatá Lýra (TV film)
Zlatá lýra (TV seriál)
2008 U sta Bromů (TV film)
1968 Koncert Midem Cannes 1968 (koncert)

TV pořady

1962 Album Supraphonu (TV pořad)

Host

TV pořady

1994 Zpívání v Grandu (TV pořad)
1990 Pesničky z diskotéky (TV pořad)
1986 Pesničky z Repete (TV pořad)
1984 ABECEDA (TV pořad)
Když se dva setkají (TV pořad)
1982 Rendez-vous s Gustavem Bromem (TV pořad)
1976 1000 taktů z Typos klubu (TV pořad)
1000 taktů z Typos klubu (TV pořad)
Dostaveníčko (TV pořad)
1974 Keď swing bol kráľom (TV pořad)
1973 B - Panorama (TV pořad)
1968 S Bromem světem (TV pořad)
1967 Gramohit 67 (TV pořad)
1964 Die Drehscheibe (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace