foto

David Byrne

  • nar. 14.5.1952 (68 let)
    Dumbarton, Dunbartonshire, Skotsko, Velká Británie

Biografie

Známý jako hybná síla skupiny Talking Heads a později jako tvůrce vysoce oceňované nahrávací značky Luaka Bop. David Byrne je také fotograf, filmový režisér, autor a zároveň sólový umělec: po více než deset let vydává a vystavuje vizuální umění. Z nedávných prací můžeme jmenovat Playing the Building, interaktivní zvukovou výstavu v newyorském Battery Maritime Building a londýnském Roundhouse; Everything That Happens Will Happen Today, Byrnova první spolupráce s Brianem Eno od My Life in the Bush of Ghosts z roku 1981; Hymnal, hudba z druhé série seriálu HBO; série unikátních stojanů na kola vystavených po celém New York City ve spolupráci s newyorským odborem dopravy; Bicycle Diaries, kronika Davidových cest na kole vydaná nakladatelstvím Viking Press a dostupná jako audio kniha s hlasem a hudbou Davida Byrneho; oficiální soundtrack k filmu Wall Street: Peníze nikdy nespí; Here Lies Love, 22písňový cyklus o životě Imeldy Mercosové ve spolupráci s Fatboy Slim; a spolupráce s Willem Oldhamem na soundtracku Tady to musí být.

Film Europe

Skladatelská filmografie

Filmy

2013 Teagan
2003 Adamovo tajemství
In Spite of Wishing and Wanting
1988 Manželství s mafií
1987 Poslední císař
1986 Tak to bylo

TV seriály

2007 Velká láska (TV seriál)
Sláva průkopníkům (S02E12)
Jsem, jaká jsem (S02E11)
Nejšťastnější děvče (S02E10)
další epizody (12)

Dokumentární

2020 American Utopia
1994 Between the Teeth
1984 Stop Making Sense

Hudební videoklipy

1986 Talking Heads: Wild Wild Life (hudební videoklip)
1983 Talking Heads: This Must Be the Place (Naive Melody) (hudební videoklip)
1980 Talking Heads - Once in a Lifetime (hudební videoklip)

Video kompilace

1988 Talking Heads: Storytelling Giant (video kompilace)

Herecká filmografie

Filmy

2011 Tady to musí být
1998 Lulu na mostě
1989 Proč Italové nepoužívají gril?
1986 Tak to bylo
1985 Survival Guide (TV film)
1977 Victor Frankenstein
1975 The True Story of Eskimo Nell

TV seriály

2012 Simpsonovi (TV seriál)
Jak jsem prospal vaši matku (S23E16)
2003 Simpsonovi (TV seriál)
Cesta z maloměsta (S14E18)
1987 Trying Times (TV seriál)

Dokumentární

2020 American Utopia
2019 Hream
2018 Celia: The Queen
2016 Contemporary Color
2015 Americká 70. léta (TV seriál) - a.z.
2014 Lennon or McCartney
2013 Legendy rocku (TV seriál) - a.z.
2012 Pod africkou oblohou
2009 Rozjeď to, stoupej a křič
Začalo to Ipanemou
2008 Coração Vagabundo
The Power of Their Song: The Untold Story of Latin America's New Song Movement
2007 Sedm epoch rocku (TV seriál)
2006 Absolute Wilson
Fabricando Tom Zé
2005 TV Party
1997 Synesthesia (TV seriál)
1995 Dancing in the Street (TV seriál)
1994 Between the Teeth
1990 Red Hot and Blue (TV film)
1989 Decade (TV film)
1987 Keskiyön auringon kuvat (TV film) - a.z.
1984 Stop Making Sense
1976 The Blank Generation

Hudební videoklipy

2018 David Byrne - Everybody's Coming to My House (hudební videoklip)
2012 David Byrne & St. Vincent - Who (hudební videoklip)
2002 Lazy (hudební videoklip)
1986 Talking Heads: Wild Wild Life (hudební videoklip)
1985 Talking Heads: The Lady Don't Mind (hudební videoklip)
1983 Talking Heads: This Must Be the Place (Naive Melody) (hudební videoklip)
1980 Talking Heads - Once in a Lifetime (hudební videoklip)

Video kompilace

1988 Talking Heads: Storytelling Giant (video kompilace)

Režijní filmografie

Filmy

1986 Tak to bylo

Dokumentární

1994 Between the Teeth
1990 Red Hot and Blue (TV film)

Hudební videoklipy

1986 Talking Heads: Wild Wild Life (hudební videoklip)
1983 Talking Heads: This Must Be the Place (Naive Melody) (hudební videoklip)
1980 Talking Heads - Once in a Lifetime (hudební videoklip)

Video kompilace

1988 Talking Heads: Storytelling Giant (video kompilace)

Scenáristická filmografie

Filmy

1986 Tak to bylo

Dokumentární

2020 American Utopia

Producentská filmografie

Dokumentární

2016 Contemporary Color

Host

TV pořady

2019 John Mulaney a parta svačinářů (TV pořad)
2015 Hovory o hvězdách (TV pořad)
1997 Sessions at West 54th (TV pořad)
1988 The 60th Annual Academy Awards (TV pořad)
1975 Saturday Night Live (TV pořad)

Fanoušci tvůrce