foto

Bessie Love

  • nar. 10.9.1898
    Midland, Texas, USA
  • zem. 26.4.1986 (87 let)
    Londýn, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Juanita Horton alias později Bessie Love se narodila 10. září 1898 v Midland, Texasu a do povědomí veřejnosti vstoupila především díky filmovému průmyslu němé éry. Jejími atributy byly drobná postava a jemné rysy ve tváři, tudíž mohla hrát nevinné dívky, poté „flapper girl“ (tehdejší inovativní postoje, které se promítly do názorů, módy a chování žen, což mělo pobouřit společnost) až k morálním a zásadovým hlavním rolím.

Zpočátku Bessie s rodinou vyrůstala v Texasu, ale ještě než stačila dokončit školu, se její otec chiropraktik rozhodl přestěhovat do Hollywoodu. Tady Bessie dokončila střední školu (Los Angeles High School) a jako dárek k absolvování dostala od rodičů dar procestovat Spojené státy. Nicméně po půl roce se z cest vrátila zpět domů do Los Angeles. Následně se rodina dostala do finanční tísně, a jelikož potřebovali peníze, poslala jí matka do Biograph Studios s nadějí, že by se mohla stát herečkou. Zde se také setkala s tehdy průkopnickým režisérem, D. W. Griffithem, jenž v ní viděl rozvíjející se talent a krásu, byl to také on, kdo vymyslel pseudonym „Bessie Love“. Griffith ji svěřil malou roli ve své INTOLERANCE v roce 1916. Téhož roku se objevila po boku Williama S. Harta v jeho THE ARYAN a zahrála si ve třech filmech s Douglasem Fairbanksem, THE GOOD BAD MAN, REGGIE MIXES a THE MYSTERY OF THE LEAPING FISH. V roce 1922 se zapsala do uskupení WAMPAS Baby Stars, které pomáhalo podpořit a propagovat začínající dívky v jejich možné kariéře herečky. Účast přinesla své ovoce a Bessie si v roce 1923 zahrála s Dorothy Davenport v jejím HUMAN WRECKAGE. Jak se její důležitost u filmu zvětšovala a ona tak dostávala zásadnější role, její popularita stoupala. Roku 1925 přijala roli ve sci-fi podle adaptace Sira Arthura Conan Doylea THE LOST WORLD, kde zazářila, stejně jako o tři roky později v MATINEE IDOL, romantické komedii mladého Franka Capra.

S příchodem mluveného filmu, se Bessie byla schopna plně adaptovat a v roce 1929 obdržela nominaci na Oscara za výkon herečky v hlavní roli filmu THE BROADWAY MELODY. Také úspěšně vystupovala v raných muzikálech THE HOLLYWOOD REVUE OF 1929, CHASING RAINBOWS, GOOD NEWS a THEY LEARNED ABOUT WOMEN. Bohužel však rokem 1932 začala její americká kariéra upadat a v roce 1935 přesídlila do Anglie do tamních divadel, s občasným podílením se na filmech. V následujících letech, kdy v Evropě zuřila 2. světová válka, se Bessie na nějakou dobu vrátila zpět do Států, tady pracovala pro Červený kříž a zároveň se snažila bavit jednotky. Po válce opět odjela do Anglie, kde se usadila. Pokračovala v hraní pro americké i britské společnosti a přijímala malé role jako např. THE BAREFOOT CONTESSA s Humphreyem Bogartem, jako americká turistka v THE GREENGAGE SUMMER a ON HER MAJESTY’S SECRET SERVICE, film o Jamesu Bondovi. Její role byly sice malého rozsahu, zato stěžejní, jako třeba spojovatelka v „SUNDAY BLOODY SUNDAY“ (1971). Do osmdesátých let se její kariéra prakticky zastavila, tou dobou přijala britské občanství. V roce 1981 se jí podařil uskutečnit comeback s filmem RAGTIME Miloše Formana, dále ve snímcích REDS Warrena Beattyho, LADY CHATTERLEY’S LOVER a její poslední THE HUNGER z roku 1983 s Catherine Deneuve, Davidem Bowiem a Susan Sarandon.

Bessie v průběhu své kariéry vydala také svou autobiografickou knihu From Hollywood with Love, kterou psala v době, kdy žila spokojeně ve svém bytě u londýnského Clapham Common. Pouze jednou se provdala, za filmového producenta Williama Hawkse, s nímž žila v hollywoodském Havenhurst Apartments, kde taktéž vychovávali svou dceru Patricii. Po šesti letech se rozvedli. Bessie Love zemřela v Londýně přirozenou smrtí 26. dubna 1986. V Hollywoodu jí na důkaz pocty zhotovili hvězdu na chodníku slávy.

Irena "AIMÉE" Krejčová

Herecká filmografie

Filmy

1983 Hlad
1981 Milenec Lady Chatterleyové
Ragtime
Rudí
1977 Gulliverovy cesty
1976 Hotel Ritz
1974 Mousey (TV film)
Vampyres
1971 Catlow
Mizerná neděle
1969 V tajné službě Jejího veličenstva
1968 Lásky Isadory Duncanové
1967 Battle Beneath the Earth
Nikdy nezapomenu jeho jméno
1966 Máky jsou také květy
1965 Promise Her Anything
1964 Městečko prokletých II
1963 Wild Affair, The
1961 The Greengage Summer
Římské jaro paní Stoneové
1960 Too Young to Love
1959 Western, The (TV film)
1958 Next to No Time
Nowhere to Go
1957 The Story of Esther Costello
1955 Touch and Go
1954 Beau Brummell
Bosonohá komtesa
The Weak and the Wicked
1951 Kouzelná skříňka
Není cesty v oblacích
1947 You Can't Take It with You (TV film)
1945 Společný cíl
1944 Ten požehnaný rod - a.z.
1942 London Scrapbook
1941 Atlantic Ferry
1938 A Lost World - a.z.
1936 I Live Again
1931 Morals for Women
Screen Snapshots No. 8
1930 Chasing Rainbows
Conspiracy
Good News
See America Thirst
They Learned About Women
1929 Girl in the Show, The
Hollywood Revue
The Broadway Melody
The Idle Rich
1928 Anybody Here Seen Kelly?
Matinee Idol, The
Sally of the Scandals
1927 A Harp in Hock
Amateur Night
American, The
Dress Parade
Rubber Tires
1926 Going Crooked
Lovey Mary
Meet the Prince
The Song and Dance Man
Young April
1925 A Son of His Father
New Brooms
Soul-Fire
The King on Main Street
Ztracený svět
1924 Dynamite Smith
Silent Watcher, The
Sundown
The Woman on the Jury
Those Who Dance
Tongues of Flame
Torment
1923 Adventures of Prince Courageous, The
Duše na prodej
Eternal Three, The
Gentle Julia
Ghost Patrol, The
Human Wreckage
Mary of the Movies
Purple Dawn, The
Slave of Desire
St. Elmo
Three Who Paid
1922 Bulldog Courage
Deserted at the Altar
Forget Me Not
Night Life in Hollywood
The Village Blacksmith
Vermilion Pencil, The
1921 Honor of Ramirez, The
Penny of Top Hill Trail
Spirit of the Lake, The
Swamp, The
The Sea Lion
1920 Bonnie May
Midlanders, The
Pegeen
1919 Carolyn of the Corners
Cupid Forecloses
Fighting Colleen, A
Over the Garden Wall
The Enchanted Barn
The Little Boss
Wishing Ring Man, The
Yankee Princess, A
1918 Dawn of Understanding, The
Great Adventure, The
How Could You, Caroline?
Little Sister of Everybody, A
1917 A Daughter of the Poor
Cheerful Givers
Nina, the Flower Girl
Polly Ann
Sawdust Ring
Wee Lady Betty
1916 Acquitted
Heiress at Coffee Dan's
Hell-to-Pay Austin
Intolerance
Reggie Mixes In
Sister of Six, A
Stranded
The Aryan
The Flying Torpedo
The Good Bad Man
The Heiress at Coffee Dan's
The Mystery of the Leaping Fish
1915 Georgia Pearce

TV seriály

1978 Edward & Mrs. Simpson (TV seriál)
1975 Shades of Greene (TV seriál)
1973 Pollyanna (TV seriál)
1970 From a Bird's Eye View (TV seriál)
Kate (TV seriál)
1969 Randall a Hopkirk (TV seriál)
Od kdy už nemáš vidění? (E18)
W. Somerset Maugham (TV seriál)
1967 ITV Playhouse (TV seriál)
1965 Public Eye (TV seriál)
1964 Story Parade (TV seriál)
The Wednesday Play (TV seriál)
1963 The Sentimental Agent (TV seriál)
1962 Andromeda Breakthrough, The (TV seriál)
Katy (TV seriál)
Man of the World (TV seriál)
Zero One (TV seriál)
1961 Harpers West One (TV seriál)
1960 BBC Sunday-Night Play (TV seriál)
Don't Do It Dempsey (TV seriál)
1959 International Detective (TV seriál)
1958 Saturday Playhouse (TV seriál)
1957 Emergency-Ward 10 (TV seriál)
1955 ITV Play of the Week (TV seriál)
ITV Television Playhouse (TV seriál)
London Playhouse (TV seriál)
1950 BBC Sunday-Night Theatre (TV seriál)

Dokumentární

2004 Broadway: The American Musical (TV seriál) - a.z.
1980 Hollywood (TV seriál)
1977 The Hollywood Greats (TV seriál)
1964 I Think They Call Him John - vyp.
1955 This Is Your Life (TV seriál)
1939 Screen Snapshots Series 18, No. 12 - a.z.
1936 Fashions in Love - a.z.
1933 Hollywood on Parade No. A-13
1931 Round About Hollywood
1930 Screen Snapshots Series 9, No. 18
Voice of Hollywood No. 11, The
1927 Life in Hollywood No. 4
1923 Screen Snapshots, Series 4, No. 8
1922 Screen Snapshots, Series 3, No. 12
Screen Snapshots, Series 3, No. 3
Screen Snapshots, Series 3, No. 5
1921 Screen Snapshots, Series 2, No. 14-F
1920 Screen Snapshots, Series 1, No. 11
Screen Snapshots, Series 1, No. 3

TV pořady

1970 Looks Familiar (TV pořad)
1966 Late Show London (TV pořad)
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace