foto

Ricardo Darín

  • nar. 16.1.1957 (60 let)
    Buenos Aires, Argentina
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Ricardo Darín patrí medzi najobľúbenejších argentínskych hercov. Tento sympatický a neobyčajne charizmatický chlapík sa narodil 16. januára 1957 v Buenos Aires. Pochádza z hereckej rodiny. Už od detstva sa pohyboval v brandži. Ako malý chlapec získaval bohaté skúsenosti v tzv. soap opere (mydlovej opere). Ide o najobľúbenejší typ televízneho programu na svete. Tento fenomén sa vyvinul z rozhlasových soap opier tridsiatych a štyridsiatych rokov, ktoré sa objavili v USA a ktoré si obľúbili predovšetkým ženy. V podstate sa jedná o telenovely. Ricardo Darín však napriek tomu, že začínal v telenovelách a televíznych sitcomoch, dokázal sa vypracovať k hereckej špičke, ktorá reprezentuje svoju krajinu a žne úspechy po celom svete. Svoje umenie predviedol v najdôležitejších argentínskych filmoch.

Ako desaťročný debutoval v divadelnom predstavení po boku svojich rodičov. Vo veku mladého dospelého získal veľkú popularitu vďaka seriálom (resp. mydlovým operám) z produkcie Alberta Migrého. Medzi jeho prvé filmy patria muzikálové komédie HE NACIDO EN LA RIBERA (1972), LA RABONA (1979) alebo LA CARPA DEL AMOR (1979). V 90. rokoch zaznamenal výrazný úspech v telenovele Mi Cuñado (1993). Nikdy však neopustil dosky, ktoré znamenajú svet. K najznámejším divadelným predstaveniam, v ktorých sa objavil patrí „Sugar“, „Taxi“ či „Art“. S posledným menovaným sa prezentoval aj v zahraničí. Čo sa týka celovečerných filmov, prvý krát na seba výraznejšie upozornil až v snímke PERDIDO POR PERDIDO (1993), v ktorej jeho výkon konečne ocenila aj odborná kritika.

Rok 2000 možno v jeho kariére považovať za prelomový. Za svoj výkon v romantickej komédii EL MISMO AMOR, LA MISMA ILUVIA (1999) získal prvý krát cenu argentínskych filmových kritikov – Strieborného kondora. V tom istom roku naviac zabodoval v „podrazáckom“ celovečernom debute Fabiána Bielinského NUEVE REINAS (2000), v našich končinách známom pod názvom Deväť kráľovien (Podraz). Nikoho preto neprekvapilo, že si za rolu Marcosa o rok neskôr prevzal ďalšieho Strieborného kondora. Možno skonštatovať, že práve vďaka tomuto filmu, ktorý sa premietal aj v tuzemských kinách sa herec dostal do širšieho povedomia európskej diváckej obce. Snímka EL HIJO DE LA NOVIA (Syn nevesty), v ktorej sa objavil v roku 2001 bola okrem iného nominovaná na Oscara v kategórii najlepší cudzojazyčný film a herec si opäť prevzal Strieborného kondora. O jeho kvalitách v tom čase už naozaj nikto nepochyboval. Ricardovi sa vyplatilo spojenectvo s dvoma populárnymi a oceňovanými argentínskymi režisérmi.

S Eduardom Mignognom sa zoznámil už v prvej polovici 80. rokov (EL DESQUITE, 1983) a neskôr s ním spolupracoval ešte na dvoch úspešných snímkach – EL FARO (1998) a LA FUGA (2001). Mimochodom, vo filme Útek (LA FUGA) si zahral okrem neho aj trochu iný typ argentínskej hviezdy, idol dievčenských sŕdc – Facundo Arana, známy napríklad z telenovely „DIVOKÝ ANJEL“. Druhým dôležitým režisérom v Ricardovom živote bol už spomínaný Fabián Bielinsky. Za svoj relatívne krátky život stihol natočiť iba dve snímky, no za posledné roky patria k tým najlepším z argentínskej filmovej tvorby. Päť rokov po NUEVE REINAS vznikla vysoko oceňovaná snímka EL AURA (2005), v ktorej Ricardo stvárnil málovravného preparátora zvierat, ktorý sníva o dokonalom lúpežnom prepadnutí a neskôr sa mu naskytne príležitosť uplatniť svoje predstavy v reálnom živote. Film získal celkom šesť Strieborných kondorov (najlepší film, najlepšia réžia, najlepší scenár, najlepší herec, najlepšia kamera a najlepší zvuk) a na ďalšie štyri bol nominovaný. Ricardo opäť raz triumfoval. V roku 2007 si pre zmenu vyskúšal ako chutí filmová réžia. V snímke La Señal si zahral hlavnú úlohu a zároveň film spolurežíroval.

Ricardo Darín je od roku 1987 ženatý, so svojou manželkou Florenciou Bas má dve deti. Jeho sestra Alejandra Darín je tiež herečkou.

Filip "Mordenroth" Dóša

Herecká filmografie

Filmy

2017 La cordillera
Nieve negra
2016 Kóblic
2015 Truman
2014 Delirium
Divoké historky
2013 Séptimo
Teze o zločinu
Violet
2012 Elefante Blanco
Pistole v každé ruce
2011 Čínský bufet
2010 Carancho
2009 Tajemství jejich očí
Tanečnice a zloděj
Zrozeny, aby trpěly
2008 Amorosa Soledad
2007 Abrígate
Señal, La
XXY
2006 Kouzelná moc víly
2005 Aura
2004 Měsíc z Avellanedy
2002 Kamčatka
Samy y yo
2001 Porque te quiero
Sedm na útěku
Syn nevěsty
2000 Devět královen
1999 Mismo amor, la misma lluvia, El
1998 Maják na jihu
1993 Perdido por perdido
1987 Revancha de un amigo
The Stranger
1986 Longs manteaux, Les
Te amo
1984 Rosales, La
1983 Desquite, El
1981 Abierto día y noche
1980 Canción de Buenos Aires, La
Discoteca del amor, La
Playa del amor, La
1979 Carpa del amor, La
Juventud sin barreras
La rabona
1978 Éxitos del amor, Los
1977 Así es la vida
La nueva cigarra
1972 He nacido en la ribera
1969 Culpa, La

TV seriály

1999 Mujer del presidente, La (TV seriál)
1995 Chiquititas (TV seriál)
1993 Mi cuñado (TV seriál)
1991 Buenos Aires háblame de amor (TV seriál)
1989 Rebelde (TV seriál)
1987 Estrellita mía (TV seriál)
1983 Compromiso (TV seriál)
1982 Nosotros y los miedos (TV seriál)
1981 Me caso con vos (TV seriál)
1979 Escalera al cielo, Una (TV seriál)
1978 Vos y yo, toda la vida (TV seriál)
1977 Tema es el amor, El (TV seriál)

Dokumentární

2013 Serrat y Sabina: el símbolo y el cuate
1979 Fiesta de todos, La

TV pořady

1984 Cinema 3 (TV pořad)

Režijní filmografie

Filmy

2007 Señal, La

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace