foto

Frank Borzage

  • nar. 23.4.1893
    Salt Lake City, Utah, USA
  • zem. 19.6.1962 (69 let)
    Hollywood, Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

“Vytvořte si citlivé publikum, ne herce. Nechte hrát diváka.“

Frank Borzage (vyslov berzeigi), americký filmový režisér a herec, držitel pilotní licence a historicky vůbec první osoba, která získala režisérského Oskara. Otec Luigi Borzaga pocházel z jihotyrolského Ronzone v dnešní Itálii, jako kameník se dostal až do Švýcarska a tam potkal svoji budoucí ženu, Marii Rueggovou, rodačku z Curychu. Začátkem 80. let emigrovali do Pennsylvánie, kde se jeho otec živil chvíli jako horník. V roce 1883 slavili svatbu a za další dva roky se jim narodil syn Henry. Poté se rodina přestěhovala do Salt Lake City v Utahu, kde se narodil Frank a kde rodina žila až do roku 1919.

Borzagovi měli celkem čtrnáct dětí, osm se dožilo dospělosti (bratr Daniel účinkoval ve společnosti Johna Forda, bratr Lew byl asistentem režie). V letech 1912-1917 působil Frank v Hollywoodu jako herec, režisérský debut přišel s krátkometrážním filmem THE PITCH O' CHANCE (1915). V červnu 1916 si vzal herečku Lorenu "Renu" Rogersovou, se kterou žil až do roku 1941. V roce 1945 se oženil s Ednou Skeltonovou; rozvedli se za čtyři roky. Borzage umírá v 68 letech na rakovinu a pohřben je na hřbitově “Forest Lawn Memorial Park" v kalifornském Glendale. Svoji hvězdu má dnes na hollywoodském "Chodníku slávy".

Úspěšným byl již v průběhu 20. let, režisérského vrcholu pak dosáhl na konci němé filmové éry a s nástupem zvuku. Po vizuální stránce jej ovlivnil německý režisér F.W.Murnau, který tehdy u Foxů působil. Borzage vyvinul svůj vlastní styl okázalého romantismu, který také uplatnil v ohromně úspěšné sérii filmů s Janet Gaynorovou a Charlesem Farrellem. Sem patří i romantické drama V SEDMÉM NEBI (1927), za které obdržel svého prvního režisérského Oskara, dále ANDĚL ULICE (1928) a ŠŤASTNÁ HVĚZDA (Lucky Star, 1929). (Druhý Oskar k němu mimochodem připutoval za filmem ZLÉ DĚVČE (Bad Girl, 1931)).

Typickým námětem Borzageových filmů byl vztah dvou mladých lidí, láska, která je nucena čelit takovým situacím jako byla 1.světová válka: V SEDMÉM NEBI (1927) a SBOHEM, ARMÁDO (1932), postižení: ŠŤASTNÁ HVĚZDA (1929), hospodářská krize: MAN'S CASTLE (1933) nebo nástup Nacistů, téma, které měl Borzage v Hollywoodu jaksi “vyhrazené pro sebe“: TŘI KAMARÁDI (Three Comrades, 1938), SMRTÍCÍ BOUŘE (The Mortal Storm, 1940).

Ve 40. letech se jeho tvorba obrací směrem k náboženství: PODIVNÁ ZÁSILKA (Strange Cargo, 1940), VELKÝ RYBÁŘ (The Big Fisherman, 1959). Jeho dřívější sláva je však tatam; pozitivního kritického ohlasu se z jeho pozdější tvorby dočkal pouze film-noir MOONRISE (1948). Po roce 1948 už točil jen sporadicky. Naposledy spolupracoval na dobrodružné fantasy ATLANTIDA (L'Atlantide, 1961) olomouckého rodáka Edgara Ulmera.

Marek "džanik" Janík

Režijní filmografie

Filmy

1961 Antinea, l'amante della città sepolta
1959 The Big Fisherman
1958 China Doll
1948 Moonrise
1947 That's My Man
1946 I've Always Loved You
Magnificent Doll
1945 The Spanish Main
1944 Till We Meet Again
1943 Sestra jeho komorníka
Stage Door Canteen
1942 Seven Sweethearts
The Vanishing Virginian
1941 Billy the Kid
Smilin' Through
1940 Flight Command
I Take This Woman
Strange Cargo
The Mortal Storm
1939 Disputed Passage
1938 The Shining Hour
Three Comrades
1937 Green Light
History Is Made at Night
Manekýnka
Ve víru velkoměsta
1936 Hearts Divided
Pokušení
1935 Living on Velvet
Shipmates Forever
Stranded
1934 Flirtation Walk
No Greater Glory
Občánku, co teď?
1933 Man's Castle
Secrets
1932 After Tomorrow
Sbohem, armádo
Young America
1931 Bad Girl
Doctors' Wives
Young as You Feel
1930 Liliom
Song o' My Heart
1929 Lucky Star
The River
They Had to See Paris
1928 Anděl ulice
1927 V sedmém nebi
1926 Dixie Merchant, The
Early to Wed
Marriage License?
The First Year
1925 Daddy's Gone A-Hunting
Lazybones
The Circle
The Lady
Wages for Wives
1924 Tajemství lásky
1923 Children of the Dust
The Age of Desire
The Nth Commandment
1922 Back Pay
Billy Jim
The Good Provider
The Pride of Palomar
Valley of Silent Men, The
1921 Get-Rich-Quick Wallingford
The Duke of Chimney Butte
1920 Humoresque
1919 Prudence on Broadway
Toton the Apache
Whom the Gods Would Destroy
1918 An Honest Man
Curse of Iku, The
Ghost Flower, The
Innocent's Progress
Society for Sale
The Atom
The Gun Woman
The Shoes That Danced
Who Is to Blame?
1917 Flying Colors
Until They Get Me
1916 Courtin' of Caliope Clew
Demon of Fear, The
Dollars of Dross
Forgotten Prayer, The
Immediate Lee
Land o' Lizards
Life's Harmony
Nell Dale's Men Folks
Nugget Jim's Pardner
Pilgrim, The
Pride and the Man, The
That Gal of Burke's
The Quicksands of Deceit
The Silken Spider
1915 The Pitch o' Chance
1913 Mystery of Yellow Aster Mine, The

TV seriály

1955 Screen Directors Playhouse (TV seriál)

Dokumentární

1916 The Code of Honor

Herecká filmografie

Filmy

1957 Jeanne Eagels
1918 Curse of Iku, The
The Atom
The Gun Woman
1917 A Mormon Maid
A School for Husbands
Fear Not
Flying Colors
Wee Lady Betty
1916 Courtin' of Caliope Clew
Demon of Fear, The
Forgotten Prayer, The
Immediate Lee
Land o' Lizards
Mammy's Rose
Nell Dale's Men Folks
Nugget Jim's Pardner
Pilgrim, The
Pride and the Man, The
Settled Out of Court
That Gal of Burke's
The Awakening
1915 Alias James, Chauffeur
Almost a Widow
Aloha Oe
Cupid Beats Father
Friend in Need, A
Her Adopted Father
His Mother's Portrait
In the Land of the Otter
In the Switch Tower
Knight of the Trails, A
Making Over Father
Mixed Males
Nobody's Home
One to the Minute
Secret of Lost River, The
Tavern Keeper's Son, The
The Cup of Life
The Disillusionment of Jane
The Girl Who Might Have Been
The Mill by the Zuyder Zee
The Pitch o' Chance
The Scales of Justice
Touring with Tillie
Two Hearts and a Thief
1914 A Flash in the Dark
A Romance of Old Holland
Ambassador's Envoy, The
Claim Number Three
Crook's Sweetheart, A
Desert Gold
In the Sage Brush Country
Love's Western Flight
New England Idyl, A
Panther, The
Relic of Old Japan, A
Romance of the Sawdust Ring, A
Samson
Stacked Cards
The Geisha
The Right to Die
The Silent Messenger
The Typhoon
The Wheel of Life
The Wrath of the Gods
1913 A Cracksman Santa Claus
A Foreign Spy
A Hopi Legend
A Woman's Stratagem
Days of '49
Dixie Mother, A
Granddad
Gratitude of Wanda, The
In the Toils
Loaded Dice
Mystery of Yellow Aster Mine, The
Pride of the South, The
Retribution
Silent Heroes
The Battle of Gettysburg
The Drummer of the 8th
When the Prince Arrived
1912 Blood Will Tell
On Secret Service
When Lee Surrenders

Dokumentární

1921 Screen Snapshots, Series 1, No. 23
1920 Screen Snapshots, Series 1, No. 15
1916 The Code of Honor

Scenáristická filmografie

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace