foto

Evelyn Keyes

  • nar. 20.11.1916
    Port Arthur, Texas, USA
  • zem. 4.7.2008 (91 let)
    Montecito, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Americká herečka Evelyn Louise Keyes se narodila 20. listopadu 1916 ve městě Port Arthur v Texasu. Jejím otcem byl slavný "Methodist" ministr Omar Dow Keyes a matkou Maude Ollive Keyes. Když byly Evelyn tři roky, její otec zemřel. Po otcově smrti se malá Evelyn s matkou přestěhovaly do Atlanty. Tam se Evelyn začala intenzivně věnovat tanci a v místních klubech vystupovala jako Daughters of the Confederacy

Ve filmu se poprvé objevila ve svých dvaadvaceti letech a to ve snímku Williama A. Wellmana STÍNY V OBLACÍCH (1938). Následovaly další drobné role ve filmech BUKANÝR (1938), NEBEZPEČNÝ SVĚDEK (1938) nebo UNION PACIFIC (1939), než se v roce 1939 ocitla v jedné z hlavních rolí Suellen O´Hara ve filmu JIH PROTI SEVERU, kde si zahrála po boku Vivien Leigh (Scarlett O´Hara). Poté podepsala kontrakt s Columbia Pictures a herectví se začala věnovat naplno. Dalo by se říct, že její herecká kariéra přímo vzkvétala jako např. ve snímcích ZÁHADNÝ PAN JORDAN (1941), MARTIN EDEN (1942), DESPERÁTI (1943), STRANGE AFFAIR (1944), OKOUZLENÍ (1948), LUPIČ (1951) nebo 99 RIVER STREET (1953), ale všem dnům je jednou konec. A ten Evelynin přišel záhy. V roce 1955 natočila ještě SLAMĚNÉHO VDOVCE po boku Marilyn Monroe a v roce 1956 oficiálně ukončila svou kariéru snímkem CESTA KOLEM SVĚTA ZA 80 DNÍ.

Později si ještě zahrála pár drobných rolí v seriálech jako THE LOVE BOAT (1977), TO JE VRAŽDA NAPSALA (1984) nebo NEUVĚŘITELNÉ PŘÍBĚHY (1985). Jejím posledním filmem, který natočila byl WICKED STEPMOTHER (1989), kde si zahrála čarodějnici - instruktorku.

Evelyn Keyes byla celkem čtyřikrát vdaná. Poprvé za Bartona O. Bainbridge (1938-1940), podruhé za režiséra Charlese Vidora (1944-1945), potřetí za herce a režiséra Johna Hustona (1946-1950) a jejím posledním manželem byl kapelník Artie Shaw (1957-1985). Za manželství s Johnem Hustonem si adoptovala mexického chlapce Pabla. Svou autobiografii nazvala Scarlett O´Hara Younger Sister: My Lively Life In and Out of Hollywood, která byla vydána v roce 1977. V knize se například zmiňuje o tom, že těsně před natáčením onoho slavného snímku JIH PROTI SEVERU podstoupila aborci a od té doby už nikdy nemohla mít děti. Nebo například i to, že žila nespoutaný život, ve kterém si dopřávala milostných peripetií, kterých se jí za posledního manželství příliš nedostávalo. Píše se tam například o milostném poměru s Michaelem Toddem, Glennem Fordem či Sterlingem Haydenem. 

Evelyn L. Keyes měla rakovinu dělohy a ve stáří trpěla Alzheimerovou chorobou. Nemoci podlehla dne 4. července 2008 v Montecitě v Kalifornii.

Cucina_Rc

Herecká filmografie

Filmy

1989 Zlá macecha
1987 Návrat do městečka Salem's Lot
1956 Cesta kolem světa za 80 dní
1955 Slaměný vdovec
Top of the World
1954 Hell's Half Acre
Screen Snapshots: Hula From Hollywood - a.z.
1953 99 River Street
Rough Shoot
1952 C'est arrivé à Paris
One Big Affair
1951 Iron Man
Lupič
Smuggler's Island
1950 The Killer That Stalked New York
1949 Mr. Soft Touch
Mrs. Mike
1948 Okouzlení
The Mating of Millie
1947 Johnny O'Clock
1946 Renegades
The Jolson Story
The Thrill of Brazil
1945 A Thousand and One Nights
1944 Nine Girls
Strange Affair
1943 Dangerous Blondes
Desperáti
There's Something About a Soldier
1942 Flight Lieutenant
Martin Eden
1941 Ladies in Retirement
The Face Behind the Mask
Záhadný pan Jordan
1940 Before I Hang
Beyond the Sacramento
The Lady in Question
1939 Jih proti Severu
Paris Honeymoon
Slightly Honorable
Sudden Money
Union Pacific
1938 Artists and Models Abroad
Bukanýr
Nebezpečný svědek
Sons of the Legion
Stíny v oblacích

TV seriály

1986 Neuvěřitelné příběhy (TV seriál)
Bu bu bu! (S01E17)
1984 To je vražda, napsala (TV seriál)
1977 The Love Boat (TV seriál)
1970 From a Bird's Eye View (TV seriál)
1968 The Ugliest Girl in Town (TV seriál)
1967 ITV Playhouse (TV seriál)
1954 Climax! (TV seriál)
1950 Lux Video Theatre (TV seriál)

Dokumentární

2003 Discovering Treasure: The Story of the Treasure of the Sierra Madre
2001 Larry and Vivien: The Oliviers in Love (TV film)
1990 Rita Hayworth: Dancing Into the Dream (TV film)
1988 The Making of a Legend: Gone with the Wind (TV film)
1987 Legacy of the Hollywood Blacklist (TV film)
1986 Our World (TV seriál)
1985 Artie Shaw: Time Is All You've Got
1941 Hedda Hopper's Hollywood No. 2

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace