foto

Ludmila Mikaël

  • nar. 27.4.1947 (72 let)
    Paříž, Francie

Biografie

Francouzská herečka ruského původu Ludmila Mikaël v mládí upřednostňovala práci v divadle a její filmografie se začala rozrůstat až v devadesátých letech, za svou práci před kamerou i na jevišti získala několik ocenění. Pochází z umělecké rodiny, jejím otcem byl významný malíř a sochař Pierre Dmitrienko (1925-1974), jehož rodina uprchla z Ruska ve dvacátých letech, matka Carole Lilliane byla klavíristkou. Ludmila Mikaël studovala herectví na pařížské konzervatoři pod vedením slavného herce Louise Seignera a odbornou veřejnost zaujala již svými absolventskými představeními (Dostojevského Bratři Karamazovi, Racinova Andromache).

V roce 1967 byla Ludmila Mikaël angažována do Comédie Française a s touto nejvýznamnější francouzskou divadelní scénou zůstala spjata více než dvacet let. Ve stejné době absolvovala také slibný start před filmovou kamerou, i když její debut se odehrál v průměrné a nenáročné komedii CHLAPCI A DĚVČATA (Des garçons et des filles, 1967). Velkou hereckou příležitost pak dostala v americkém filmu SERŽANT (The Sergeant, 1968), který se natáčel ve Francii. Popularitu jí následně přinesla také hlavní ženská role v romantickém příběhu KRÁLOVSKÝ HON (La chasse royale, 1968), který byl v té době známý i u nás, protože vznikl v koprodukci s Československem a natáčel se na Slovensku (a také se slovenskými herci). Rok 1970 pak pro Ludmilu Mikaël znamenal ocenění v podobě Prix Suzanne Bianchetti, trofeje pro nadějné mladé herečky.

Další práci pro film se ale Ludmila Mikaël spíše vyhýbala, jen příležitostně hrála v televizi, v jejích aktivitách bylo dominující především divadelní herectví v Comédie Française, kde dostala řadu velkých příležitosti ve francouzské i světové klasice (Don Juan, Ruy Blas, Richard III., Lakomec, Večer tříkrálový, Cyrano z Bergeracu, Fedra), v roce 1976 byla za své výkony oceněna Svazem divadelních kritiků. Kromě několika televizních seriálů se v průběhu sedmdesátých let objevila jen ve dvou filmech; s Yvesem Montandem vytvořila manželský pár v komorním příběhu VINCENT, FRANÇOIS, PAUL A TI DRUZÍ (Vincent, François, Paul... et les autres, 1974), později se objevila v kriminálce VÁLKA POLICAJTŮ (La guerre des polices, 1979).

V roce 1987 opustila Ludmila Mikaël divadlo Comédie Française, nadále ale zůstává jeho čestnou členkou, vystupovat pak začala na dalších pařížských jevištích, například Théâtre National de Chaillot nebo Théâtre des Mathurins, pozvání přijala také na slavný divadelní festival v Avignonu. Z jejích filmových rolí té doby připomeňme adaptaci Molierovy hry MĚŠŤÁK ŠLECHTICEM (Le bourgeois gentilhomme, 1982), zvláště pak ale film SŇATEK BEZ DOMOVA (Noce blanche, 1989), který jí vynesl nominaci na Cézara za vedlejší roli.

K velkým hereččiným úspěchům patřilo představení Célimène a kardinál prezentované v 90. letech v divadlech Théâtre de la porte Saint-Martin a Théâtre Montparnasse. Za titulní roli v této hře obdržela Ludmila Mikaël prestižní Molièrovu cenu a v roce 1993 bylo představení upraveno do podoby televizního filmu. Na Molièrovu cenu byla Mikaël následně nominována ještě třikrát v letech 1996, 1998 a 2001, dalším triumfem pak byla hra na motivy knihy Marguerite Durasové Anglická milenka (divadlo Théâtre de la Madeleine), za niž byla Ludmila Mikaël oceněna Svazem kritiky (2009).

Vedle několika zajímavých rolí v televizních inscenacích a seriálech hraje Ludmila Mikaël nadále také ve filmu, z poslední doby můžeme připomenout romantickou komedii FRENCHMEN (Le coeur des hommes, 2003), která byla s úspěchem uvedena na festivalu v Montrealu, nebo kriminálku POSLOUCHEJ ČAS (Écoute le temps, 2007). Zatím naposledy se našim divákům Ludmila Mikaël představila v komorním dramatu SLADKÉ ZLO (L'enfance du mal, 2009), jež bylo v roce 2010 prezentováno na mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech.

Ludmila Mikaël byla jednou provdaná, v letech 1974-1980 byl jejím manželem významný anglický divadelní režisér Terry Hands (*1941), který v 70. letech pohostinsky působil v Comédie Française. Jejich dcera Marina Hands (*1977) je dnes též úspěšnou divadelní a filmovou herečkou.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2018 Meurtres en pays d'Oléron (TV film)
2015 Lui au Printemps, Elle en Hiver (TV film)
2014 Où es-tu maintenant? (TV film)
2012 Climats (TV film)
2011 Avant l´aube
2010 Sladké zlo
2008 Sarah Bernhardt: Une étoile en plein jour (TV film)
2007 Krevní pouto (TV film)
Mužská srdce 2
René Bousquet ou Le grand arrangement (TV film)
2006 Mémoire de glace (TV film)
Poslouchej čas
2005 Aux abois
2004 Pourquoi (pas) le Brésil
Tout pour être heureux (TV film)
2003 Francouz
Le Tango des Rashevski
2002 Bord de mer
2001 Art (délicat) de la séduction, L'
Femme seule à la robe bleue, La (TV film)
Tři muži v Bretani
1999 Jésus (TV film)
La Route à l'envers (TV film)
1998 Interdit de vieillir (TV film)
Inventaire, L' (TV film)
Victor Schoelcher, l'abolition (TV film)
1997 Rendez-vous de l'écluse
Un coup de baguette magique (TV film)
Un homme digne de confiance (TV film)
1996 Muž, kterého jsem zabila (TV film)
Rêve d'Esther, Le (TV film)
1995 Figlio a metà un anno dopo, Un (TV film)
Le petit garçon
1994 Balle perdue (TV film)
1993 Archipel
Coup de jeune
Célimène et le cardinal (TV film)
Dose mortelle (TV film)
Mauvais garçon
Vent d'est
À cause d'elle
1992 Amour assassin, L' (TV film)
Aqui D'El Rei! (TV film)
Bitva o Diên Biên Phu
Eaux dormantes, Les
Vagabond
1990 Le Lien du sang (TV film)
1989 Sňatek bez domova
1988 Haute tension - histoires d'ombres (TV film)
Inseln der Illusion
Natalia
1987 Tricheuse, La (TV film)
1983 La chambre (TV film)
1982 Adieu (TV film)
Bourgeois gentilhomme, Le
Caprices de Marianne, Les (TV film)
Emmenez-moi au théâtre: Le fleuve étincellant (TV film)
Lys, Le (TV film)
1980 Irène et sa folie (TV film)
1979 Válka policajtů
1977 Bonheur, impair et passe (TV film)
Partage de midi, Le (TV film)
1974 Julie Charles (TV film)
Un homme qui dort
Vincent, François, Paul a ti druzí...
1973 Avare, L' (TV film)
Horace (TV film)
Héloïse et Abélard (TV film)
1969 Eaux mêlées, Les (TV film)
Královský hon
1968 Bas-fonds, Les (TV film)
O Salto
Seržant
1967 Des garçons et des filles

TV seriály

2016 Chefs (TV seriál)
Episode 7 (S02E07)
Episode 6 (S02E06)
Episode 1 (S02E01)
2011 Zvláštní jednotka (TV seriál)
4 moins 1 (S02E08)
Au nom du pire (S02E07)
Mère et patrie (S02E06)
další epizody (4)
2009 Ah, c'était ça la vie! (TV seriál)
2008 Sanglot des anges, Le (TV seriál)
2001 Detektiv Giordano (TV seriál)
1996 Nouvelle tribu, La (TV seriál)
1995 Les Boeuf-carottes (TV seriál)
1989 Grande cabriole, La (TV seriál)
Mon dernier rêve sera pour vous (TV seriál)
1983 Deux amies d'enfance (TV seriál)
1982 On sort ce soir (TV seriál)
1979 Orient-Express (TV seriál)
1978 Un ours pas comme les autres (TV seriál)
1977 Héritiers, Les (TV seriál)
Petit théâtre d'Antenne 2, Le (TV seriál)
1975 Cinéma 16 (TV seriál)
1973 Témoignages (TV seriál)
1967 Jean de la Tour miracle (TV seriál)

Dokumentární

2003 Il était une fois... (TV seriál)
1987 La nuit des Molières (TV seriál)
1967 Thèmes et variations du cinéma: Elles parlent de Gérard Philipe (TV film)

Host

TV pořady

1996 Thé ou café (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace