Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Francouzská pevnost Diên Biên Phu, jeden z pilířů koloniální vlády, je dějištěm krvavé bitvy v roce 1954, jež ukončí přítomnost Francie v této oblasti. Dnem i nocí je posádka pevnosti masakrována vietnamskými jednotkami a přežijí jen někteří... Strhující válečný film podle skutečných událostí! (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

Recenze (46)

Honza dAve 

všechny recenze uživatele

Film to určitě není akční ani strhující, jde o to, jestli takovým měl být. Myslím, že ne. Pokud to má být syrová, rozvláčná a důstojná pocta těm, kteří umřeli v blátě a beznaději, pro své vlastenectví, pro blbost velení, pro žábožroutskou předposranost (buď to vybojovat, nebo to vzdát, ale rozkázat na ústup včas), za chvilkové navrácení ztracené hrdosti Francie, která si ani tuto chvilku, ani životy těchto vojáků nezaslouží, pak to je velmi povedený snímek. Není to na popcorn a možná ani na dokoukání najednou, ale je to slušný kus celuloidu. Nejlepší válečné filmy obvykle nebývají ty, kde akce střídá akci a střihač nestíhá si ani odskočit. Nejlepší válečné filmy bývají ty, které se ne celé odehrávají ve válce (třeba Narozen 4. července ....). Je to na 4 hvězdy, ale dám 5, pro vyvážení slabých hodnocení akcechtivých diváků. Precizně ztvárněný kontrast života smetánky a údělu cizinecké legie (který je nad všechny akce) si to zaslouží. Film těžko zapře inspiraci Copollovou Apokalypsou, Kubrickovou Olověnou vestou a Irvinovým Hamburger Hillem, ale na druhou stranu se tvůrcům povedlo psycho, kontrast i bitky v blátě ze všech zmíněných filmů napodobit. Jde o reminiscenci bolestivého období francouzských dějin, naše filmy o roce 1938 nebo 1968 taky nejsou/nebudou zrovna blockbustery. ()

karlos-rio 

všechny recenze uživatele

tohle mohl být naprosto skvělý válečný film, ale pan reřisér by se měl jít zakopat s Vietnamcema a nevracet se , děj filmu-výbuchy ani nevím kolikrát to se nedá spočítat, pak bezpředmětné tlachání většinou v baru no a takhle se scény střídají téměř celý film, a pořád dokola, a až v samém záběru zahlídnete Vietnamce kteří se rojí jak mouchy a vykopávají jak krtkové ()

Reklama

Jello Biafra 

všechny recenze uživatele

Film o rozhodujúcej bitke indočínskej vojny (1946 - 1954), kedy Francúzske vojsko utrpelo jednu z najväčších prehier vo svojej histórii a zároveň stratilo dôležitú kolóniu. Problémom tohto filmu je, že dopláca na roztrieštený dej kedy sa striedajú scénky z Hanoja a bojiska. Pôsobí to dosť rušivo a občas začne film nudiť. Jednoznačne však na filme oceňujem, že scény bojov sú natočené osobitým dokumentaristickým štýlom a film samotný sa drží historických skutočností pri priebehu samotnej bitky. Z hereckého obsadenia mi bol vyložene odporný novinár v podaní Donalda Pleasenca, ktorý tu so svojím vlezlým a doterným prístupom pôsobí ako komár. ()

aannemer odpad!

všechny recenze uživatele

"Strhující válečný film podle skutečných událostí!" Opravdu? - Nevzpomínám si, kdy naposledy jsem film DVD projížděl rychloposuvem, abych snad už konečně narazil na scénu, kde se trochu něco děje, abych tu padesátku, co jsem do filmu vrazil, nevyhodil tak úplně z okna. Poté ale sisk opravdu do odpadků putoval. Frantíci, jděte s tím struhujícím dramatem do Paďous! ()

Inozuka 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně nezvládnutý film ... přišlo mi, že to bylo celé točeno na opiu. Tématicky rozhozené, snažící se stát někde mezi válečným filmem a jakousi moralitkou. Ani jedna z těch poloh nefunguje, filozofické přemítání připomíná blábolení ožralců v hospodě po půlnoci a záběry z bojiště jsou naprosto o ničem. Celé je to zmatené, nudné a často nepochopitelné. Občas to oživí hezký záběr na Dakotu nebo na Hellcata, ale kvůli těm fakt nestojí za to strpět celkových 125 minut. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (3)

  • Rovnako ako dej filmu, tak aj jeho natáčanie prebiehalo na viacerých miestach vo Vietname, vrátane metropoly Hanoj. (MikaelSVK)
  • Bitva o Diên Biên Phu začala 20. listopadu 1953 a skončila v květnu 1954. Francouzi naprosto podcenili nepřítele, který je několikanásobně převážil počtem svých jednotek. Zároveň použil pro Francouze novinku - osvědčené kaťuše. Francie se pod ohromným nátlakem musela stáhnout. Přesto nechala při ústupu na bojišti téměř dvanáct tisíc svých vojáků, kteří padli do zajetí. (Rodriguez)

Reklama

Reklama