foto

Joan Woodbury

  • nar. 17.12.1915
    Los Angeles, California, USA
  • zem. 22.2.1989 (73 let)
    Desert Hot Springs, California, USA

Biografie

Joanne Woodbury pochází z kalifornského Los Angeles, její rodina má dánské, anglické a indiánské kořeny. V dětství byla Joan sedm let vzdělávána v klášterní škole. Díky tomu, že pilně trénovala tanec, vystupovala už v době dospívání jako tanečnice. V době, kdy dokončila studia na Hollywood High School, už vystupovala jako sólová tanečnice se souborem Agua Caliente. Její krása jí pomohla dostat se na filmová plátna již v 19 letech, mnoho let ale hrála jen malé roličky tanečnic, barmanek, sekretářek apod.

Když se dostala k vedlejším rolím, často hrála představitelky exotických etnik - například postavy hispánského nebo asijského původu se jmény jako Lolita, Dolores nebo Toto. Ve 30. letech si zahrála v několika filmech s Charliem Chanem – například ve snímcích CHARLIE CHAN AT THE OPERA nebo CHARLIE CHAN ON BROADWAY. Pravidelně se také objevovala ve westernech vedle takových kovbojských hvězd jako William Boyd, Roy Rogers, Johnny Mack Brown a další. Její pravděpodobně nejznámější westernová role je z roku 1935, kdy hrála Helen Brennan v BULLDOG COURAGE. O 10 let později získala svoji nejvýznamnější příležitost, když ztvárnila titulní roli reportérky v akčním krimidramatu BRENDA STARR, REPORTER.

Poté, co v 60. letech skončila s filmováním – posledním filmem, ve kterém si zahrála, byl sci-fi snímek CESTOVATELÉ V ČASE – působila jako producentka a režisérka oper pro divadlo Redlands Bowl v Kalifornii. Joan se poprvé provdala v prosinci roku 1938 za herce a producenta Henryho Wilcoxona. Přestože spolu manželé žili přes 30 let a měli tři dcery: Wendy, Heather a Cecilii, manželství nakonec skončilo v srpnu roku 1969 rozvodem. Podruhé se Joan provdala v říjnu roku 1971, kdy si vzala herce Raye Mitchella. Společně s ním založila v kalifornském Palm Springs Valley Players Guild Theatre a příležitostně psala články o divadle do místních novin a časopisů. Manželství s Rayem bylo šťastné a skončilo až její smrtí v únoru roku 1989.

ČSFD.cz

Herecká filmografie

Filmy

1964 Cestovatelé v čase
1956 Come Next Spring
Desatero přikázání
1949 Boston Blackie's Chinese Venture
1948 Here Comes Trouble
1947 The Arnelo Affair
Yankee Fakir
1946 Blue Skies
1945 Brenda Starr, Reporter
Bring on the Girls
Northwest Trail
Plamen západu
Ten Cents a Dance
1944 Bonnie Lassie
Charlie Chan in The Chinese Cat
The Whistler
1943 Desperáti
Here Comes Kelly
The Hard Way
You Can't Beat the Law
1942 A Yank in Libya
Dr. Broadway
Man from Headquarters
Phantom Killer
Shut My Big Mouth
Sunset Serenade
Sweetheart of the Fleet
The Living Ghost
1941 Confessions of Boston Blackie
I Killed That Man
I'll Sell My Life
In Old Cheyenne
King of the Zombies
Paper Bullets
Ride on Vaquero
Two Latins from Manhattan
1940 Barnyard Follies
Jdi na Západ
1939 Chasing Danger
Mystery of the White Room
1938 Always in Trouble
Alžír
Cipher Bureau
Crashing Hollywood
Night Spot
Passport Husband
While New York Sleeps
1937 Charlie Chan on Broadway
Forty Naughty Girls
God's Country and the Woman
Living on Love
Lodge Night
Luck of Roaring Camp, The
Midnight Court
Nobody's Baby
Super-Sleuth
There Goes My Girl
Zbraň v ruce
1936 A Son Comes Home
Anthony Adverse
Charlie Chan at the Opera
Dangerous Waters
Lion's Den, The
Song of the Gringo
The Rogues' Tavern
1935 Bulldog Courage
Charlie Chan in Shanghai
Folies Bergère de Paris
Frankensteinova nevěsta
Harmony Lane
Okay, José
The Call of the Wild
The Eagle's Brood
The Fighting Coward
Without Children
1934 Eight Girls in a Boat
Hrabě Monte Cristo
One Exciting Adventure

Dokumentární

1941 Picture People No. 4: Stars Day Off
1940 Screen Snapshots Series 19, No. 5: Art and Artists

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky