foto

Rick James

  • nar. 1.2.1948
    Buffalo, New York, USA
  • zem. 6.8.2004 (56 let)
    Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Rick James byl jednou z nejznámějších hudebních ikon ve spojených státech na přelomu 70 a 80 let, zpěvák, skladatel, herec a hudební producent. Mezi jeho největší hudební hity patří např. skladba Super freak (její cover možná znáte od MC Hammer Can't touch this) a You and I. Kromě své muziky byl ovšem proslulý i svým divokým životním stylem a nadměrným užíváním drog. Ještě jedna věc patřila k Rickovi, a to jeho šílené účesy a paruky.

Jedním z velkých přátel Ricka Jamese byl populární herec Eddie Murphy. Rick produkoval Eddieho album, které si nevedlo vůbec špatně a singl z tohoto alba Party all the time se umístil v VH1 prodejní hitparádě na 4. místě po více jak 5 týdnů, byl dokonce nejhranější na americké půdě. Jejich přátelství bylo tak silné, že Eddie si vždy přál, aby Rick hrál alespoň menší role ve filmech s jeho účastí. To však nebylo tak jednoduché vzhledem k jeho těžké závislosti na drogách. Jak se později přiznal v rozhovoru pro VH1, měl období kdy po dobu pěti let utrácel za drogy týdně 7000 dolarů. Asi největším skandálem bylo, když se jedna z jeho četných partnerek snažila propašovat k němu do vězení, kde byl umístěň za držení drog, 2 000 000 dolarů. Dodnes zůstává záhadou na co tak velký obnos ve vězení potřeboval.

Rick James byl rozhodně více zpěvák a úspěšný producent než herec, rozhodně ale mu nemůžeme upřít i jeho herecký talent. Dne 6.8.2004 ho nalezl mtvého správce v jeho rezidenci v Burbanku v Kalifornii. Z pitevního protokolu bylo zjištěno, že byl pod vlivem silných barbiturátů a svého milovaného kokainu. Na jeho pohřbu, který proběhl v jeho rodném Buffalu prohlásil Eddie Murphy,že přišel o čast svého já.

Michal "tufr" Čoudek

Herecká filmografie

Filmy

1999 Doživotí

TV seriály

2003 Chappelle's Show (TV seriál)
2002 Holla (TV seriál)
1998 Getting Personal (TV seriál)
Městečko South Park (TV seriál)
Koncert pro Šéfa (S02E14)
1983 A-Team (TV seriál)

Dokumentární

2004 40 Most Awesomely Bad Dirrty Songs... Ever (TV film)
2003 E! 101 Most Shocking Moments in Entertainment History (TV film)
I Love the '70s (TV seriál)
1998 Motown 40: The Music Is Forever (TV film)
1997 Behind the Music (TV seriál)
1983 Motown 25: Yesterday, Today, Forever (TV film)

TV pořady

2003 Surreal Life, The (TV pořad)
1975 Saturday Night Live (TV pořad)
1972 The Midnight Special (TV pořad)
1964 Die Drehscheibe (TV pořad)

Hudební videoklipy

2006 Busta Rhymes feat. Rick James - In the Ghetto (hudební videoklip)
2004 20th Century Masters: The Best of 'The Temptations' - The DVD Collection (hudební videoklip)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace