foto

Giovanni Lombardo Radice

  • nar. 23.9.1954 (66 let)
    Řím, Itálie

Biografie

Giovanni Lombardo Radice je italský herec a spisovatel. Během své herecké kariéry používal pseudonym John Morghen. Jeho pseudonym vznikl tak, že si vzal anglicizovanou podobu svého jména (z Giovanni se stává John) a jako příjmení použil rodné jméno své babičky (Morghen). Jenže to netušil, že se s ním rodina nebude chtít stýkat. Rodina ho odmítla, když zjistili, že pod tímto jménem hraje neuvěřitelně násilné role ve stejně tak násilných filmech.

Poprvé se herecky projevil v divadle, když mu bylo 17 let. Jeho první filmová role byla v sadistickém exploitation thrilleru La casa sperduta nel parco (1980), který natočil slavný italský režisér Ruggero Deodato. Na tomto filmu pracoval stejný tvůrčí tým jako u Kanibalů (1980) – Gianfranco Clerici (scénář), Riz Ortolani (hudba), Sergio D'Offizi (kamera), Ruggero Deodato (režie). Radice si zde zahrál ubohého násilníka Rickyho. Kromě tohoto filmu si v 80. letech 20. století zahrál v mnoha dalších kultovních italských filmech jako je Apokalypsa kanibalů (1980), Páter Thomas (1980), Hrůza na jevišti (1987), Svatyně (1989).

Je známý především tím, že většinou hraje hodně násilné, perverzní a hloupé charaktery, které ve filmu zemřou brutální smrtí. V jednom rozhovoru řekl, že lituje, že vzal roli Mika Logana ve filmu režiséra Umberta Lenziho Ženy od hluboké řeky. Kritizoval film za to, že podporuje fašismus, rasismus a týrání zvířat. Radiceho strýc byl Pietro Ingrao (1915–2015), první člen Italské komunistické strany. Byl předsedou parlamentu v 70. letech 20. století. Giovanniho otec byl matematik Lucio Lombardo Radice (1916–1982). Měl i staršího bratra Marca (1949–1989).

Giovanni žije v Itálii. Kromě herectví také zveřejňuje texty kritizující sociální nespravedlnost, kapitalismus a korupci v Itálii. Radice se přiznal, že byl ve svém mládí závislý na kokainu. Se svou manželkou (herečka Alessandra Panelli) má syna Giacoma. Mimo hraní Giovanni také režíroval a překládal anglické a francouzské hry, scénáře s inscenacemi a režírované opery. Je ženatý od roku 1989.

Giovanni je i spisovatel. Napsal autobiografickou knihu, kde popisuje různé historky z natáčení a názory na filmy, ve kterých hrál. Kniha se jmenuje „A Zombie's Life“. Citát: „Horor není zrovna můj šálek čaje. Raději mám thrillery (ty dobré).“

Jméno "G04T" Příjmení

Herecká filmografie

Filmy

2021 The House on the Edge of the Park Part II
The Witches of the Sands
2019 Beyond Fury
Everybloody's End
2018 Lycanimator - vyp.
Rabbia furiosa: Er Canaro
2017 Una gita a Roma
2015 Mondo Holocausto!
The Three Sisters
Violent Shit: The Movie
2012 Infliction, The
2010 Day of Violence, A
2009 House of Flesh Mannequins
2007 Il nascondiglio
2006 Satan přichází
2003 Notte di Pasquino, La (TV film)
2002 Gangy New Yorku
Prendimi l'anima
2001 Honolulu Baby
2000 Biblické příběhy: Pavel z Tarsu (TV film)
Mezi nebem a zemí - Páter Pio (TV film)
1999 Carův kurýr (TV film)
1998 Věčná láska (TV film)
1992 Lidská skládačka
Ricky a Barabáš
1991 Sekta
1989 Svatyně
1988 Z rovnováhy
1987 Hrůza na jevišti
1986 11 dnů, 11 nocí
1985 Zloději po dvaceti letech
1984 Impatto mortale
Majakowski (TV film)
Progetto Atlantide (TV film)
1983 Flipper (TV film)
1981 Ženy od hluboké řeky
1980 Apokalypsa kanibalů
La casa sperduta nel parco
Páter Thomas

TV seriály

2000 Don Matteo (TV seriál)
1987 Ostrov pokladů (TV seriál)
1985 Caccia al ladro d'autore (TV seriál)
1984 Nata d'amore (TV seriál)

Dokumentární

2019 Deodato Holocaust - a.z.
2018 All Eyes on Lenzi: The Life and Times of The Italian Exploitation Titan
2015 Banned Alive! The Rise and Fall of Italian Cannibal Movies
Eaten Alive! The Rise and Fall of the Italian Cannibal Film
2012 Celluloid Bloodbath: More Prevues from Hell
2010 Many Lives and Deaths of Giovanni Lombardo Radice, The
Video Nasties: Moral Panic, Censorship & Videotape - a.z.
2002 'Cannibal Apocalypse' Redux