foto

Tsilla Chelton

  • nar. 21.6.1918
    Paříž, Francie
  • zem. 15.7.2012 (94 let)
    Brusel, Belgie

Biografie

Jedna z nejstarších žijících a stále aktivních francouzských hereček Tsilla Chelton byla ve svých začátcích především divadelní herečkou. Vystupovala na několika pařížských jevištích, od počátku padesátých let nacházela uplatnění především ve hrách slavného francouzského dramatika rumunského původu Eugéna Ionesca. Tsilla Chelton excelovala v představeních jeho her například v divadle Studio des Champs-Elysées nebo Théatre de l'Ambigu. Později se herečka věnovala také pedagogické činnosti a poskytla hereckou průpravu řadě dnes známých herců.

S prací pro film se Tsilla Chelton potkala poprvé až jako zralá žena po čtyřicítce. Řada životopisů uvádí jako její první film KNOFLÍKOVOU VÁLKU (La guerre des boutons, 1962), tady se ale pouze mihla v jednom záběru, takže za debut v pravém slova smyslu to považovat nelze. Skutečným vstupem na filmové plátno byla až postava jedné z cestujících v komedii BÉBERT A AUTOBUS (Bébert et l'omnibus, 1963). Tento film režíroval Yves Robert, který pak Tsillu Chelton angažoval i do svých dalších filmů, hrála ale i v titulech jiných režisérů, jejím oborem se stala především komedie, zároveň začala pracovat pro televizi, točila televizní filmy a seriály. Z její práce té doby i u nás známe kreaci tetičky hlavního hrdiny ve slavné komedii ROZTRŽITÝ (Le distrait, 1970), o pár let později zaujala jako všetečná a neodbytná toaletářka v komedii KRÁST SE MUSÍ UMĚT (C'est pas parce qu'on a rien à dire qu'il faut fermer sa gueule..., 1975), která byla také u nás uvedena.

Tsilla Chelton se ale nevyhýbala ani postavám dramatičtějšího vyznění, což dokládá například postava matky jednoho z hlavních hrdinů v psychologickém thrilleru DESET STRAŠNÝCH DNÍ (La décade prodigieuse, 1971) slavného režiséra Claude Chabrola. K dramatu se v té době přikláněla i na divadelním jevišti a v 70. letech ji bylo možno vidět v několika Shakespearových hrách. Z práce pro televizi můžeme z té doby uvést Moulinovu pratetu ve slavém krimi seriálu KOMISAŘ MOULIN (La commissaire Moulin, 1977).

V osmdesátých letech točila Chelton převážně pro televizi a hrála opět v několika televizních seriálech. Zatímco řada hereček její generace i o mnoho mladších postupně upadala v zapomnění, Tsilla Chelton se ve svých sedmdesáti letech dostala ke své první hlavní roli. Zapšklou starou tetičku, která terorizuje své okolí, předvedla ve filmu TETIČKA DANIELLE (Tatie Danielle, 1990) a za tuto postavu byla nominována na francouzského Cézara (1991). Typově podobné role, ovšem na menším prostoru vytvářela i v následujících letech, u nás jsme ji mohli vidět jako Madame Lacross v historickém filmu VE SLUŽBÁCH KRÁLE (respektive MUŠKETÝR, The Musketeer, 2001) nebo jako jeptišku v psychologickém dramatu BRATRSTVO TICHA (Le pacte du silence, 2003). S některými svými hereckými žáky si pak zahrála v komedii SATÁNEK (Mauvais esprit, 2003) nebo v pikantní veselohře VŠE O ORGASMU (Tout le plaisir est pour moi, 2004). I v této době byla Tsilla Chelton nadále aktivní i v divadle, v devadesátých letech byla třikrát nominována na Moliérovu cenu a v roce 1994 ji získala za svou účast v představení Les chaises od již výše zmíněného Eugéna Ionescu.

Ve svých devadesáti letech se Tsilla Chelton propracovala k další životní roli. S obdivuhodnou vitalitou ztvárnila postavu staré matky trpící Alzheimerovou chorobou, kterou hledají příbuzní, v koprodukčním filmu tureckého režiséra Yesima Ustaoglu PANDOŘINA SKŘÍŇKA (Pandora'nin kutusu, 2008). Vystoupení Tsilly Chelton v tomto snímku jí vyneslo Stříbrnou mušli za nejlepší herecký výkon na mezinárodním filmovém festivalu v San Sebastian. Aktivity Tsilly Chelton tím ale neskončily, vzápětí hrála nejstarší členku dominikánského řádu v životopisném filmu o slavné jeptišce, která v 60. letech celosvětově zabodovala jako autorka písně Dominiku, dobře známé i u nás (SOEUR SOURIRE, 2009). Za oba výše jmenované filmy získala na jaře 2009 ocenění na filmovém festivalu ve Valenciennes. Filmografie Tsilly Chelton dosud obsahuje bezmála sedmdesát položek pro film i televizi.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2013 Landes
2012 Les Pieds dans le plat (TV film)
2009 Perzekuce
Soeur sourire
2008 Pandoranin kutusu
2007 Svobodná zóna
Tančit je lepší
2004 Haute coiffure (TV film)
Le choix de Macha (TV film)
Vše o orgasmu
2003 Adorable femme des neiges, L' (TV film)
Bratrstvo ticha
Satánek
2001 Mušketýr
2000 Que faisaient les femmes pendant que l'homme marchait sur la lune?
1997 Et si on faisait un bébé? (TV film)
1993 Touha po zlatě
1992 Eaux dormantes, Les
1990 Tatie Danielle
1989 Saut du lit, Le (TV film)
1987 Fortifs, Les (TV film)
1986 Comme un poisson sans bicyclette (TV film)
1985 Diamant de Salisbury, Le (TV film)
1984 Château, Le (TV film)
1980 Aéroport: Charter 2020 (TV film)
1978 La Vierge folle (TV film)
1977 Diabolo menthe
La Nuit, tous les chats sont gris
1975 Adúltera, La
Krást se musí umět
Plus amer que la mort (TV film)
1974 Mort au jury (TV film)
Shanks
1973 Le machin (TV film)
1971 Deset strašných dní
Shéhérazade (TV film)
1970 Roztržitý
1969 Modré goloásky
1967 Alexandre le bienheureux
1965 Communale, La
La grosse caisse
1964 Copains, Les
1963 Bébert et l'omnibus
1962 Knoflíková válka

TV seriály

2009 Au siècle de Maupassant: Contes et nouvelles du XIXème siècle (TV seriál)
2007 Chez Maupassant (TV seriál)
Melting Pot Café (TV seriál)
2001 Fabien Cosma (TV seriál)
1995 L'histoire du samedi (TV seriál)
1989 Grande cabriole, La (TV seriál)
1988 Sonate pathétique, La (TV seriál)
1987 Qui c'est ce garçon? (TV seriál)
1986 Ami Maupassant, L' (TV seriál)
1984 Pomněnková Marie (TV seriál)
1982 Paris-Saint-Lazare (TV seriál)
1981 Amours des années grises, Les (TV seriál)
1977 Deux auteurs en folie (TV seriál)
1976 Komisař Moulin (TV seriál)
1973 Amour du métier, L' (TV seriál)
1972 Seize à Kerbriant, Le (TV seriál)
1968 Compagnons de Baal, Les (TV seriál)
1967 Vyšetřovaní komisaře Maigreta (TV seriál)

Dokumentární

2005 L'hebdo cinéma (TV seriál)
1987 La nuit des Molières (TV seriál)

Host

TV pořady

1987 Matin Bonheur (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace