foto

Fay Wray

  • nar. 10.9.1907
    Near Cardston, Alberta, Kanada
  • zem. 8.8.2004 (96 let)
    New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Vina Fay Wray, kanadsko-americká herečka, první, jejíž jméno bylo spojováno s hororovým resp. thrillerovým žánrem (“scream queen”), podobně jako později například Jamie Lee Curtis (HALLOWEEN, 1978). V roce 1928 ji režisér Erich von Stroheim obsadil do hlavní ženské role svojí problémové produkce THE WEDDING MARCH (1928), která se stala finančním propadákem, ale znamenala její první hlavní roli. Slavnou se stala díky postavě Ann Darrow, která vábila obrovskou gorilu v dnes už klasickém dobrodružném thrilleru-hororu KING KONG (1933), kde její přirozeně tmavé vlasy ukryla blonďatá paruka. Pokračovala v natáčení až do počátku 40. let, kdy se její pracovní tempo zpomalilo, k vidění pak byla častěji v televizi (do roku 1980). V roce 1988 vyšla její autobiografie s názvem “On the Other Hand” a byla hostem 70. výročí udělování cen akademie, na kterém jí uvedl a přede všemi vystřihl poklonu Billy Crystal.

Malé cameo měla mít v Jacksonově remaku KING KONG (2005) s Naomi Watts. Wray však zemřela ještě před započetím natáčení, v 96 letech ve spánku ve svém manhattanském bytě. Pohřbena byla na hollywoodském “Forever Cemetery”. K uctění její památky bylo poté na 15 minut vypnuto osvětlení na mrakodrapu Empire State Building. Za zásluhy o filmový průmysl má dnes Fay Wray svoji hvězdu na slavném Chodníku slávy v Hollywoodu, posmrtně (od června 2005) také na podobném chodníku v kanadském Torontu. Je po ní také pojmenován malý park na Main Street v Cardstonu v Albertě ("Fay Wray Park"), kde na jednom označení můžeme spatřit také siluetu King Konga. V květnu 2006 se stala první ze čtyř osobností zábavního průmyslu uvedenou na kanadských poštovních známkách.

Marek "džanik" Janík

Herecká filmografie

Filmy

1980 Gideonova polnice (TV film)
1976 Vražda na večeři
1958 Dragstrip Riot
Summer Love
1957 Crime of Passion
Tammy and the Bachelor
1956 Rock, Pretty Baby
1955 Hell on Frisco Bay
Queen Bee
The Cobweb
1953 Small Town Girl
Treasure of the Golden Condor
1949 Mighty Joe Young - a.z.
1942 Not a Ladies' Man
1941 Adam Had Four Sons
Melody for Three
1940 Wildcat Bus
1939 Navy Secrets
1938 Smashing the Spy Ring
The Jury's Secret
1937 It Happened in Hollywood
Murder in Greenwich Village
1936 Roaming Lady
They Met in a Taxi
When Knights Were Bold
1935 Bulldog Jack
Come Out of the Pantry
White Lies
1934 Black Moon
Countess of Monte Cristo
Hollywood on Parade No. B-1
Cheating Cheaters
Madame Spy
Mills of the Gods
Once to Every Woman
The Affairs of Cellini
The Clairvoyant
The Richest Girl in the World
Viva Villa!
Woman in the Dark
1933 Ann Carver's Profession
Below the Sea
King Kong
Master of Men
Mystery of the Wax Museum
One Sunday Afternoon
Shanghai Madness
The Big Brain
The Bowery
The Vampire Bat
Woman I Stole, The
1932 Doctor X
Nejnebezpečnější hra
Stowaway
1931 The Conquering Horde
The Finger Points
The Lawyer's Secret
The Unholy Garden
Three Rogues
Uloupené šperky
U. S. 311
1930 Behind the Make-Up
Captain Thunder
Galas de la Paramount
Paramount Revue
The Border Legion
The Sea God
The Texan
1929 Pointed Heels
The Four Feathers
Thunderbolt
1928 Honeymoon, The
Street of Sin
The First Kiss
The Legion of the Condemned
The Wedding March
1927 A One Man Game
Loco Luck
Spurs and Saddles
1926 Don Key (A Son of Burro)
Don't Shoot
Lazy Lightning
Muž v sedle
One Wild Time
The Saddle Tramp
The Show Cowpuncher
The Wild Horse Stampede
WAMPAS Baby Stars of 1926
1925 Ben Hur
Coast Patrol, The
Chasing the Chaser
Isn't Life Terrible
Madame Sans Jane
Moonlight and Noses
Sure-Mike!
Thundering Landlords
Unfriendly Enemies
What Price Goofy?
Your Own Back Yard
1924 Just a Good Guy
1923 Gasoline Love

TV seriály

1955 Zadáno pro Alfreda Hitchcocka (TV seriál)
1953 The Pride of the Family (TV seriál)

Dokumentární

2016 Nejsem žádný tvůj negr - a.z.
2011 German Grusel - Die Edgar Wallace-Serie (TV film) - a.z.
2008 Byl jednou jeden film: King Kong (TV film)
2005 I'm King Kong!: The Exploits of Merian C. Cooper
RKO Production 601: The Making of 'Kong, the Eighth Wonder of the World'
2003 Broadway: The Golden Age, by the Legends Who Were There
Il était une fois... (TV seriál) - a.z.
1998 Historie hororu (TV film)
1997 Frank Capra's American Dream (TV film)
Off the Menu: The Last Days of Chasen's
50,000,000 Joe Franklin Fans Can't Be Wrong - a.z.
1987 Hollywood The Golden Years: The RKO Story (TV seriál)
1980 SPFX: The Empire Strikes Back (TV film)
1979 The Horror Show - a.z.
1975 Brother, Can You Spare a Dime?
1941 Meet the Stars #2: Baby Stars
Meet the Stars #6: Stars at Play
1933 Hollywood on Parade No. B-5
1927 A Trip Through the Paramount Studio

TV pořady

2005 77. Annual Academy Awards (TV pořad)
1998 70. Annual Academy Awards (TV pořad)
1989 The Pat Sajak Show (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace