foto

Karel Janský

  • nar. 28.4.1944
    Brno, Protektorát Čechy a Morava
  • zem. 12.4.2011 (66 let)
    Brno, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Herec Karel Janský patřil k výrazným osobnostem brněnského divadelnictví, proslavila jej ale také práce v dabingu. Janskému se podařilo celý život strávit v rodném Brně, jediné scéně zůstal věrný i jako divadelní herec. Herectví studoval na brněnské JAMU a po absolutoriu v roce 1966 nastoupil do tehdejšího Divadla bratří Mrštíků, později Městského divadla v Brně (1966-2011).

Na jevišti oblíbené brněnské scény odehrál Karel Janský více než sto divadelních rolí, hned v počátcích zaujal svými kreacemi v různorodém repertoáru (Princezna Pampeliška, Marie Stuartovna, Smutek sluší Elektře). V následujících letech střídal žánry i charaktery postav, během osmdesátých let našel uplatnění i v muzikálech, ještě předtím ale začal spolupracovat i s televizí. Jeho debut před kamerou je spojen se slovenským televizním filmem z období druhé světové války BRÁNA K DOMOVU (1975), později se objevoval v produkci brněnského studia Československé televize, ať již šlo o komedie, pohádky nebo adaptace osvědčených literárních předloh.

Jako vyzrálý divadelní herec zazářil v devadesátých letech Karel Janský ve dvou slavných dramatech Kdo se bojí Virginie Woolfové a Smrt obchodního cestujícího, pozoruhodný výkon podal také v titulní roli Dona Juana. Znovu – tentokrát již v menších úlohách – obohacoval muzikálový žánr Městského divadla (My Fair Lady ze Zelňáku, Hello, Dolly, Červený a černý). Širší veřejnosti se pak připomněl účastí v televizních seriálech opět z Brna (ČETNICKÉ HUMORESKY, 1997). Významné bylo jeho působení také v dabingu, který měl v Brně silnou tradici a již v 80. letech zde Janský namluvil řadu filmů různé provenience. Nejvíce jej ale proslavila postava J. R. Ewinga, kterou nadaboval v americkém seriálu DALLAS.

Karel Janský zemřel v Brně po dlouhé nemoci 12. dubna 2011 ve věku 66 let.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2007 Cesta do Vídně a zpátky (TV film)
1991 Pravda visí na vlásku (TV film)
Příliš mnoho dobrých úmyslů (TV film)
1986 Lev s bílou hřívou
Logoped (TV film)
Nejlepší lékař mého života (TV film)
O buchtách a milování (TV film)
1985 Trpká chuť slávy (TV film)
1984 Stopy zločinu: Velká rána (TV film)
1983 Konec Černého supa (TV film)
1982 Kabát na mladíka (TV film)
Odchod bez řádů (TV film)
Světlo z temnot (TV film)
1979 Čtyři na sněhu (TV film)
Hedvika (TV film)
1978 Domácí strava je domácí strava (TV film)
1975 Brána k domovu (TV film)
1965 Sjezd abiturientů (TV film)

TV seriály

2011 Okno do hřbitova (TV seriál)
2007 Četnické humoresky (TV seriál)
Epilog (S03E13)
Skokan (S03E09)
Formule (S03E07)
další epizody (6)
2004 3 plus 1 s Miroslavem Donutilem (TV seriál)
2000 Četnické humoresky (TV seriál)
Loupežník (S02E12)
Hypnotizér (S02E11)
Ochotníci (S02E04)
další epizody (4)
1997 Četnické humoresky (TV seriál)
Narodil se Kristus Pán (S01E13)
Černá ruka (S01E12)
Lázeňské intermezzo (S01E11)
další epizody (6)
1980 Konec dětských lásek (TV seriál)
Návrat (E03)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace