Reklama

Reklama

Okno do hřbitova

(seriál)
Drama / Mysteriózní / Komedie
Česko, 2011, 5 h 38 min (Minutáž: 26 min)

Předloha:

Miloslav Švandrlík (kniha)

Kamera:

David Ployhar

Hrají:

Jiří Ployhar ml., Eva Vrbková, Milena Marcilisová, Rostislav Marek, Miloslav Maršálek, Eva Lesáková, Ondřej Mikulášek, Eva Gorčicová, Jan Grygar, Petr Bláha Nejedlý, Zdeněk Troška, Michael Beran (více)
(další profese)

Epizody(13)

Cyklus zajímavých příběhů ze současnosti pod názvem Okno do hřbitova je projekt Centra dramatických pořadů brněnského studia České televize. Původní povídky napsal nedávno zesnulý spisovatel Miloslav Švandrlík. Drobné příběhy obsahující tajemství, někdy vyvolávající i hrůzu, ale vždy s nádechem humoru, inspirovaly zkušené filmové scenáristy Martina Bezoušku a Dušana Kukala k vytvoření povídkového cyklu. (Česká televize)

(více)

Recenze (45)

Idée_fixe 

všechny recenze uživatele

Mé dojmy po první povídce: Brněnské divadelní herce mám velmi ráda (až na ty nové, to by však bylo na jiné a dlouhé povídání), docela i ponuré příběhy, takže jsem se na seriál fakt těšila. O to větší pak bylo mé zklamání. Musím souhlasit s Bluntmanem - vypadalo to, jako by herci hráli v divaldle, nikoliv ve filmu (pravda - mohl to být záměr, to ale nic nemění na tom, že to k tomu příliš nesedělo). Zuzana Slavíková bývala v Mahenově divadle skvělá, než začala uvádět tu pitomou soutěž, pak se hrozně změnila, přišlo mi, "jako by pak v tom duchu pokračovala i na divadle" - a není to jen můj osobní názor, v tom se shodla i řada mých blízkých. A propo - některé brněnské herce jsem viděla i v "normálních filmech", kde hráli naprosto přirozeně. Takže fakt nechápu. Námět zajímavý, ovšem celkem klišé a hlavně - divně zpracovaný (to bych u tohoto režiséra fakt nečekala), hudba otřesná (sama od sebe, navíc k tomuto se absolutně nehodící). A celkově to bylo takové prkenné, "tak nějak divné". Ovšem zdůrazňuji - to vše soudím (zatím) jen po prvním dílu (povídce), třeba mne ty další překvapí, uvidíme. Dám tomu určitě ještě šanci, už jen kvůli "mému" Brnu a mým (již od dětství) oblíbeným Brňákům. ;-) ............................................................. Po shlédnutí dalších 2 povídek uznávám, že už to bylo o facku lepší, leč zatím zůstávám s hodnocením u jedné hvězdy. Příběhy mne vůbec nijak neoslovily. Uvidíme, co se bude dít dál. ()

zdenny 

všechny recenze uživatele

Soubor krátkých horrorových povídek M. Švandrlíka, které bych doporučoval před spaním. Jsou zábavné, lehké a zaberou asi dvacet minut. Některé jsou lepší, některé nestojí za moc. A co se týče hereckého obsazování – v některých příbězích mi připadalo, že tam hrají ochotníci. Nicméně dávám tři hvězdy, protože ty dávám skoro vždy, když se jedná o soubor horrorových povídek. A zábava před spaním je to obstojná. Osobně se mi nejvíce líbila povídka „Králíci“. ()

Reklama

Tosim 

všechny recenze uživatele

Martin Bezouška a Dušan Kukal jsou zkušení, jde jim spojit Švandrlíkův svébytný satiricko-záhadný svět s naší současností a vytvořit povídky, které nejsou ani přehnaně šokující, ani pietní a mohou stát samy o sobě. Navíc má Vladimír Michálek filmové, ne televizní vidění. Problém pak zůstává klasicky s adaptací, od výtečné (Milenka mrtvého) až ke zpraseným koncům (První casting). Výsledek je víceméně průměr, ale zase nic, co by vyloženě urazilo. ()

rekurseman 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale většinu českých filmů hodnotí zamindrákovaní pupkáči a nebo brýlatí geekové..Jinak si nedokážu vysvětlit, že plno superních filmů (i tento) je tak zkritizováno...Noa! že nemá umělecké záběry, dokonalý střih atd..má to být mysteriózní horror u kterého se máte bát a to se povedlo...někteří by se nad sebou měli zamyslet a vylézt z černé kopky, ve které bydlí. howg ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Okno do hřbitova je vcelku solidní novodobý počin české televize. Ano, jednotlivé díly mají své mouchy, ale proč proboha většina registrovaných uživatelů dává nesmylsně po prvních dílech (někteří ani neviděli) hnedle odpad?! To rozum prostě nebere, ale což.....když to člověk vidí v politice, tak zblbne z těch hovad i kdyby nechtěl. U mě zatím slušných 75%. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (3)

  • Scenáristi Dušan Kukal a Martin Bezouška písali scenár aj k seriálu Draculův švagr (1996), ktorý bol tiež na motívy poviedok od Miloslava Švandrlíka. (Jello Biafra)
  • Většina scénářů čítá až sedm verzí. [Zdroj: Česká televize] (hippyman)
  • První dva příběhy „Árie“ a „Imbecil“, jejichž kameramanem je David Ployhar a vedoucím produkce Radovan Kramář, se natáčely od 20. dubna do 4. května 2010 v Újezdě u Brna a v Bílovicích nad Svitavou, respektive v Mikulově, Pavlově a v Hustopečích. Zbylé části se natáčely během července a srpna opět v Brně a na jižní Moravě. V epizodě „Vzkaz od nebožky“ bydlí bezdomovec Ostřihoň (Arnošt Golgflam) v ruinách fotbalového stadionu Za Lužánkami. Jeho "lůžko" se pak nachází přímo vchodu do kabin fotbalistů. (ČSFD)

Související novinky

Podzimní televizní boj

Podzimní televizní boj

13.08.2012

Skromný český televizní píseček se dočká zanedlouho dalšího boje o sledovanost, především na poli komerčních seriálů. Dvě nejsilnější komerční televize vsadily na školní prostředí (TV Nova seriálem… (více)

Brno na týden ožije festivalem Cinema Mundi

Brno na týden ožije festivalem Cinema Mundi

16.02.2011

Přemýšlíte, co s načatým březnovým večerem? Chcete si rozšířit své obzory, potkat se se zajímavými lidmi a načerpat atmosféru různých koutů světa? Mezinárodní filmový festival Cinema Mundi představí… (více)

Reklama

Reklama