Reklama

Reklama

Tomáš Etzler

Tomáš Etzler

nar. 01.04.1963 (61 let)
Ostrava, Československo

Biografie

Jeho otec Miroslav Etzler byl herec, divadelní kritik a velký čtenář s obrovskou knihovnou. Jeho bratr Miroslav Etzler šel ve šlépějích svého otce a stal se také hercem. Jako dítě byl nezvladatelný s nekončící energií, vylučovaný opakovaně ze škol. Jeden čas se věnoval čtyřem sportům najednou, včetně horolezectví, aby svému přetlaku ulevil.

Vystudoval zeměpis a tělocvik na Pedagogické fakultě Ostravské univerzity a nastoupil do Ostravské televize, byl však záhy vyhozen za podpis petice „Několik vět“. Po vojně, kterou musel absolvovat, přišel listopad 1989 a on odjíždí s přítelkyní Lucií do USA, kde má velkou touhu se prosadit, ale roky se živí v podřadných dělnických profesích. S přítelkyní se rozchází a začne studovat, protože jeho předchozí praxe v Československé televizi nikoho nezajímala.

Shodou náhod se dostává jako řidič na nárazovou výpomoc k prestižní televizní stanici CNN a má nápad na filmovou reportáž, kterou natočí a uspěje. K jeho překvapení jeho studium a vzdělání nikoho v CNN nezajímá. Pracoval jako produkční CNN na Haiti, v Iráku a v Afghánistánu, všude, kde se něco vážného a nebezpečného dělo.

Získal cenu Emmy za aplikaci satelitních přenosů pomocí technologie BGAN. Tato technologie umožňuje mobilní živé vstupy bez přenosových vozů.

V televizi CNN dává výpověď a žije v Pekingu se svou manželkou zpravodajkou Barbarou Lüthi, se kterou mají dvě děti. Vztah ale nevydržel. Začal pracoval pro Českou televizi. Závislost na adrenalinu ale přináší posttraumatický syndrom a přerůstá v závislost novou – na alkoholu. O Číně řekl, že to byla „nejhorší válečná zóna“, ve které kdy byl, zemi považuje za nekulturní a nepřátelskou.

Pro televizi CNN občas pracoval i v pozdějších letech, když potřebovali zaškolit nové zpravodaje v nebezpečných oblastech. Živil se také přednáškami o svých zážitcích zpravodaje. Je autorem knih „Kdo ví, kde budu zítra“ a „Novinářem v Číně“.

Byl třikrát ženatý, má dospělého syna Lukáše Etzlera. Po mnoha letech se vrátili k sobě s přítelkyní Lucíí, se kterou odjel v roce 1989 do USA. Jako scenárista a režisér stál u filmu Nebe, celovečerního dokumentu z Číny.

sator

Herec

Dokumentární
2022

13. komnata (seriál)

 

13. komnata Tomáše Etzlera (S19E01)

2021

Nebe

Režisér

Dokumentární
2021

Nebe

Scenárista

Dokumentární
2021

Nebe

Kameraman

Dokumentární
2021

Nebe

Účinkující

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno