Reklama

Reklama

Moon Lee

Moon Lee

nar. 14.02.1965 (59 let)
Hong Kong, Hongkong

Biografie

Moon Lee, kantonsky – Li Choi-Fung, v dialektu Han – Li Sai-Feng (14. 2. 1965, Hongkong) je bývalá herečka, která často účinkovala v akčních filmech a seriálech; známá ze subžánru zvaného „girls with guns“.

Od svých 6 do 12 let žila v Kaohsiungu na Taiwanu s otcem, který tam měl obchod. Navštěvovala Youchang Elementary School. Učila se mandarínštině, hře na piáno a tanci, často vystupovala.

Při docházce na střední školu po návratu do Hongkongu nebyla její kantonština perfektní a ona byla neohrabaná. V 15 letech ji náhodou během školního tanečního představení objevil televizní režisér Hsiao Hsianhui a obsadil ji do TV seriálu FATHERLAND (1980). Protože jí hraní nezabíralo studijní čas, rodiče nic nenamítali. V seriálu hrála venkovskou dívku A Mun. Její vystupování bylo tak působivé, že se stala herečkou. Vzhledem k cvičení tance od dětství je pro ni s její pohyblivostí snadné hrát akční filmy. Po svém prvním snímku ZU WARRIORS FROM THE MAGIC MOUNTAIN (1983, r. Tsui Hark) neopustila jeviště akčních filmů.

V 18 letech po maturitě na střední škole podepsala smlouvu s Asian TV Station a Golden Harvest. Byla poslána do Japonska natočit reklamu pro automobilku Mitsubishi. Společnost ji požádala, aby si vymyslela anglické umělecké jméno. Vybrala Moon kvůli podobě s kantonským Mun. Účinkovala v mnoha TV seriálech (natočila přes 400 epizod), ve filmu, zejména v akčním.

Koncem 90. let opustila svět filmu a přešla k jinému umění – založila školu pro talentované tanečníky. Její studenti získali vysoká ocenění v hongkongských tanečních soutěžích.

Během závěrečného kaskadérského kousku v DEVIL HUNTERS (1989) utrpěla popáleniny 3. stupně. Měla vyskočit z okna v druhém patře budovy, aby unikla explozi. Kvůli špatnému načasování pyrotechniků ji před skokem pohltily plameny; popálily jí ruce a obličej. Závěr filmu zahrnuje detaily o nehodě, s pochvalou režiséra za odvahu a tvrdou práci.

Miroslav "tripa" Petřík

Reklama

Reklama