foto

Jack Albertson

  • nar. 16.6.1907
    Malden, Massachusetts, USA
  • zem. 25.11.1981 (74 let)
    Hollywood Hills, Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jack Albertson sa narodil 16.6.1907 v Maldene, štáte Massachusetts, do rodiny ruských židovských imigrantov. Do roku 1929 bol známy ako Harold Albertson.

Pracoval na Broadwayi ako tanečník stepu v americkom burlesqué, druhu varieté s Philom Silversom. V roku 1947 sa prvýkrát predstavil na filmovom plátne, vo filme Zázrak na 34. ulici. V roku 1969 získal Oscara za najlepší vedľajší mužský herecký výkon za snímku The Subject Was Roses. V roku 1971 si zahral vo filme Willy Wonka a továreň na čokoládu, podľa predlohy Roalda Dahla a o rok neskôr v katastrofickom filme Dobrodružstvo Poseidonu, kde si zahral manželský pár so Sheley Winters. 

Albertson sa v roku 1952 oženil s Wallace Thompsonovou, s ktorou mal dcéru, Mauru dhu Studi. Albertsonovi bola v roku 1978 diagnostikovaná rakovina hrubého čreva, na ktorú zomrel 25.11.1981 v Hollywood Hills, štát Kalifornia. V roku 1981 ešte nadaboval jednu postavu do Disneyho animovaného filmu Lišiak a pes.

D1705

Herecká filmografie

Filmy

1982 American Adventure, The
My Body, My Child (TV film)
Terror at Alcatraz (TV film)
1981 Charlie and the Great Balloon Chase (TV film)
Liška a pes
Mrtví a pohřbení
1980 Marriage Is Alive and Well (TV film)
Uptown: A Tribute to the Apollo Theatre (TV film)
1979 Valentine (TV film)
1978 The Comedy Company (TV film)
1976 Joys (TV film)
1972 Dobrodružství Poseidonu
Pickup on 101
1971 Congratulations, It's a Boy! (TV film)
Lock, Stock and Barrel (TV film)
Montserrat (TV film)
Once Upon a Dead Man (TV film)
Pan Wonka a jeho čokoládovna
The Late Liz
1970 Clear and Present Danger, A (TV film)
Rabbit, Run
Squeeze a Flower
1969 Changes
Justine
Monk, The (TV film)
1968 How to Save a Marriage (And Ruin Your Life)
The Subject Was Roses
1967 Švindlíř
1965 Jak zabít svou ženu
1964 A Tiger Walks
Elvis Presley: Roustabout
Kissin' Cousins
Patsy
Take Me to Your Leader (TV film)
1963 Flubberův potomek
1962 Convicts 4
Dny vína a růží
Little Amy (TV film)
Period of Adjustment
Who's Got the Action?
1961 Lover Come Back
The George Raft Story
1960 The Slowest Gun in the West (TV film)
1959 Chundelatý pes
Never Steal Anything Small
1958 Učitelčin miláček
1957 Don't Go Near the Water
Man of a Thousand Faces
Monkey on My Back
1956 Over-Exposed
The Eddy Duchin Story
The Unguarded Moment
Tím hůř, když padnou
You Can't Run Away from It
1955 Bring Your Smile Along
1954 Top Banana
1947 Zázrak v New Yorku
1940 Strike Up the Band
1938 Next Time I Marry

TV seriály

2000 Gilmorova děvčata (TV seriál)
Utajený polibek (S01E07)
1978 Grandpa Goes to Washington (TV seriál)
1974 Chico and the Man (TV seriál)
1971 Dr. Simon Locke (TV seriál)
1963 The Twilight Zone (TV seriál)
I Dream of Genie (S04E12)
1962 Ensign O'Toole (TV seriál)
Room for One More (TV seriál)
1961 The Twilight Zone (TV seriál)
The Shelter (S03E03)
1960 Insight (TV seriál)
1958 Mister Ed (TV seriál)
1957 The Thin Man (TV seriál)
1956 The NBC Comedy Hour (TV seriál)

Dokumentární

1976 NBC: The First Fifty Years - A Closer Look (TV film)
1970 Fountain of Groovy, The (TV film)
1968 Pat Neal Is Back

TV pořady

1983 Grandpa, Will You Run with Me? (TV pořad)
1979 All-Star Salute to Pearl Bailey (TV pořad)
1978 The 30th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1977 The 29th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1976 Donny and Marie (TV pořad)
1970 Real Tom Kennedy Show, The (TV pořad)
1969 It's Your Bet (TV pořad)
1968 It Takes Two (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace