Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kdysi býval slavným kabaretním komikem, dnes má problém nezabloudit ve svém rodném New Yorku a nezmeškat tak konkurz pro roli v reklamě na bramborové lupínky. Willy Clark (Walter Matthau) denně svádí boj se senilitou, vlastní hrdostí i zámkem u dveří. Když mu jeho synovec, zneužívaný coby agent, zprostředkuje vystoupení v televizi, reaguje rezolutním „ne!“. Musel by totiž překousnout svou ješitnost a alespoň zčásti obnovit přátelství s Alem Lewisem (George Burns), bývalým kolegou, k němuž neřekl mimo jeviště jedenáct let ani slovo. Zkouška jejich výstupu je však neodvratná. Dokáže se Clark nakonec přeci jen povznést nad Lewisovo prskání a bodání prstem do hrudi? Film vzniknul podle broadwayské divadelní hry Neila Simona. (Matty)

(více)

Recenze (27)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Walter Matthau je v tomhle filmu totální klasik. Cholerik až na půdu. A perfektně mu sekunduje George Burns, který se s Walterem snaží vyjít vstříc i přesto, že to vlastně vůbec nejde. Vzniká tak nekonečné množství neuvěřitelných scének, ve kterých Walter předvádí nadpozemský výkon neurotika, který tvoří scény, co si ani za boha se svojí povahou nedovedu představit. Celou tu dobu tahle komedie úplně jasně dávala najevo, jakým směrem bude směřovat a celou dobu to bylo tak nějak na tři, protože to bylo pořád tak nějak dokola. Závěr ale dokonal vše, protože předvedl něco, na co jsem v průběhu tohoto filmu dočista zapomněl – lidskost. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Chlapci od Slnecnej ziary alebo aj Slnecnoziarovi chlapci zas u nas vyslo ako "Vstupte". No nic, necham to tak, hlavnou postavou vo filme je vyborny Walther Matthau /Dej si pohov kamosi 1 a 2, Prepadeni vlaku z Pelhamu/ v roli ukecaneho chlapika, ktory musi prekonat vlastnu jesitnost, aby sa zas objavil na javisku v divadle. Divadla velmi nemusim, ale Matthau dokazal povzniest aj takuto mne neprijemnu temu na aspon znesitelny priemer. Lebo vedel hrat - tu rolu neurotiuka som s mu sezral aj s navijakom. A z celeho filmu sa sinie ludskost a slusne dialogy. Skoda len tych par ovatovanych dialogov v strede. Nemuselo to tam, byt , prestrihat to a vyletim s hodnotenim vyssie : 65 % ()

Reklama

veru_needy 

všechny recenze uživatele

Hlavní představitelé tohoto bravurního snímku tvoří dvojice stárnoucích komiků Lewis a Clark. Humorné scénky na pódiích spolu tvořili 43 let. Byli jedna dvojice, jedno tělo a jedna duše. Lewis se ale jednoho dne rozhodl světla komiky opustit a to samozřejmě ovlivnilo i Clarkův život. Ten se teď nemůže smířit s tím, co mu jeho kamarád provedl. Dvanáct let spolu nepromluvili. Situace se mění v momentě, kdy přichází Clarkův neodbytný synovec (manažer) s opravdu zajímavou nabídkou; televize oběma nabízí vysoký honorář za natočení pořadu z historie komiky. Lewis a Clark tak mají spolu po 12 letech sehrát jejich nejznámější scénku. To se ani jednomu z nich ovšem nezamlouvá. Jednoduše naprosto unikátní film. Starý vtipně zapšklý Clark, který odmítá přiznat, že už senilní a starý zpomalený Lewis, který svými zlozvyky přivádí Clarka k šílenství. Opravdu nezapomenutelné duo. Tento film je takové menší odreagování s jemným humorem stárnoucích klaunů. - "Hello, who is this? Nevermind, it's the tea." ()

Niles 

všechny recenze uživatele

Pekná spomienka na časy, kedy film stál na niekoľkých dobrých hercoch a vtipných, nenásilných dialógoch. Tu sa to podarilo spojiť dokonale. Walter Matthau si už zahral mrzutého starčeka napríklad v komédii Postrach Denis. Lenže tu je ako Willy Clark 100- krát namrzenejší a 100- krát nepríjemnejší. A keď sa k nemu pridá trochu senilný Al Lewis, ktorého oscarovo zahral George Burns je isté, že príde hádka, v ktorej bude padať jedna hláška za druhou. Práve George Burns vyfúkol Oscara Bradovi Dourifovi, ktorý stvárnil blázna Billyho v Prelete nad kukučím hniezdom. Za hlavnú úlohu v Sunshine Boys bol nominovaný aj Walter Matthau, ktorý tu hral dobre, ale treba uznať, že proti Jackovi Nicholsonovi nemal šancu. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

"Otec je ve výborné kondici, je jen trochu pomalejší. Telefon nechá zazvonit desetkrát a dopis otevírá dvě hodiny." Dva staří kabaretiéři, porostlí mechem a lišejníky, spolu mají dvanáct let po ukončení spolupráce znovu vystoupit v televizi, jenže se mají rádi asi jako Britové a Francouzi. Jeden z nich je žlučovitý dědek s náturou vyskakovacího nože a druhý senilní šťoural a slinomet ("Buď přestane prskat, nebo to budu hrát s deštníkem!") Zdá se vám to na dobrou komedii málo? Pak neznáte Neila Simona. Vstupte! patří k jeho nejlegračnějším a současně nejdojemnějším hrám. George Burns už byl skutečně starý, ale stojí za pozornost, jak bravurně zahrál zatrpklého dědka tehdy pětapadesátiletý Walter Matthau. Ta zarputilost, shrbennost, klátivá chůze... skoro ho podezírám, že když o dvacet let později exceloval ve filmech á la Dej si pohov, kámoši!, taky to jen hrál. ;-) 100 % ()

Galerie (12)

Zajímavosti (9)

  • Ponuku režírovať tento film dostal Woody Allen, ale odmietol ju, pretože sa skôr zaujímal o rolu Lewisa. O 20 rokov neskôr si ju aj zahral, v ďalšom spracovaní Sunshine Boys (1995). (Niles)
  • Časopis Premiere zvolil tento film v roku 2006 za jednu z 50 najlepších komédií všetkých čias. (Niles)

Reklama

Reklama