Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po newyorské ulici jde stařík s dlouhým bílým vousem. Aranžéra ve výkladu upozorní na špatné pořadí sobů ve vánočním spřežení. V průvodu potká opilého Santa Clause a znepokojen jeho stavem převezme s velkým úspěchem jeho místo. Tak se Kriss Kringle z domova pro přestárlé stane reklamní atrakcí obchodu s hračkami. Jeho úspěch spočívá v tom, že je opravdovým Santou, jak to také všem bez váhání sděluje. Někdo mu rád věří, někdo ne. Neurotický psycholog jej chce nechat zavřít do ústavu a tak se tím, zda je opravdu Santou začne se vší vážností a s velkou publicitou zabývat soud. Krissi Kringlovi však jde hlavně o to, aby mu uvěřila malá Susan a její racionální maminka, která se zklamaná životem vzdala fantazie a víry v možnost splnění přání. (Qasa)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (78)

Motinski 

všechny recenze uživatele

Občas až moc naivný, ale v prvom rade krásne úprimný film ktorý si možno aj pridám na každoročný decembrový playlist. Edmund Gwenn je najprirodzenejší Santa Claus a čaro jednoduchého príbehu sa vďaka jeho charizme ešte znásobuje. Tu sa treba len nechať unášať a odmyslieť si nedostatky. Súdny proces sa síce od začiatku neberie moc vážne ale kašľať na to. Smial som sa, tešil sa z maličkostí a na konci prišla chuť pozrieť si nejakú ďalšiu príjemnú klasiku podobného ranku. ()

Mol 

všechny recenze uživatele

I BELIEVE, I BELIEVE, IT'S SILLY, BUT I BELIEVE! Film krásný a dojemný a věřil jsme celou dobu v pana Kringela, ale na konci jsem trochu zapochyboval. Byl tedy Santa Clause nebo ne? Jak to, že neměl žádné super schopnosti. Jako znát všechny jménem a vědět co kdy dostali k vánocům. To je panečku záhada. Viděna colorovaná verze, která je prostě rozkošná. ()

Reklama

Devitka 

všechny recenze uživatele

Pro mě jeden z nejlepších vánočních filmů vůbec, takže bezkonkurenčních 5*. Film sice není o našem Ježíškovi (ačkoliv v tomhle případě na tom až tak nezáleží), ale dokazování u něčeho tak pozemského, jako je soud, že něco tak nadpozemského, jako je Santa Klaus, existuje, mě dostalo. I po tolika letech ta vánoční atmosféra z filmu přímo sálá a "černobílá" vše výborně dokresluje. Jsem unešen :-) ()

lucascus 

všechny recenze uživatele

Vánoce po Hollywoodsku, aneb jak se Santa ožral. V USA už je to možná klasika, jenže když si to pustíte v Evropě, čiší na vás ta amerikánština takovým způsobem, až přestanete sledovat děj filmu, zíráte pouze na herce a jejich někdy naivní dialogy. Ale přesto (nebo právě proto) tento film právem patří ke klasickým hollywoodským filmům. Děj je sice těžce kýčovitý, ale čert to vem... A jen tak na okraj, důvod, proč jsem zkouknul tento film byl ten, že jsem si v československém filmovém časopise z roku 1948 přečetl negativní recenzi na tento film, která upozorňovala diváky na nemorálně spoře oděné herečky, falešnou vizi vánoc atd... :) No asi měli trochu pravdu, ale furt lepší, než koukat na dojičky krav, které se tehdy staly u nás symbolem ženskosti. ()

Bernhardiner 

všechny recenze uživatele

Fakt, že v Americe jsou Vánoce především oslavou konzumu, nepřekvapuje nikoho. Snad jen tamější nejvyšší církevní hodnostáři se snaží tvářit, že o Vánocích jde o šíření víry a lásky. Že tam existují ženské, které svým dětem odpírají jakokoli fantazii, také dokážu pochopit. I to, že se v New Yorku pohybuje dědeček, který ze sebe dělá Santa Clause, není nijak zvláštní, a využívání této figurky jako reklamního taháku už vůbec ne. Tak proč jen tři hvězdy? Protože američtí bratři v triku do filmu narvali absurdní soudní proces, jelikož asi neviděli žádné jiné východisko, jak téma rozvinout. Poslední půlhodinka se tak k Vánocům hodí asi jako biftek ke krupicové kaši. 65% ()

Galerie (22)

Zajímavosti (17)

  • Jedná se o jeden z mnoha filmů, který byl zakázán Legií slušnosti. (Krissty)
  • Je prvním černobílým celovečerním filmem, který společnost Color Systems Technology Inc. elektronicky převedla na barvu, a to v roce 1985. (sator)
  • Rozhlasovou podobu filmu si o Vánocích 1947 - půl roku po premiéře filmu - nahovořili všichni čtyři herci - Maureen O'Hara, John Payne, Natalie Wood a Edmund Gwenn. Edmund Gwenn vystoupil v rozhlase jako Santa Claus ještě několikrát. (SeanBean)

Reklama

Reklama