foto

Elena Galanová

  • nar. 20.3.1941
    Bratislava, Slovenský stát
  • zem. 5.3.2003 (61 let)
    Bratislava, Slovensko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Elena GALANOVÁ se narodila 20.března 1941. Jako školačka se věnovala tanci, baletu, zpěvu a krasobruslení. Ve třinácti letech vyhrála matematickou olympiádu. Žila od tří let pouze z matkou, posléze žili i s babičkou. V šestnácti letech se náhodou dostala k natáčení hudebního pořadu, kde si jí všimli a poslali jí na konkurz hlasatelek, který překvapivě vyhrála. Její matka z ní chtěla mít architektku a tak šla studovat ale po roce studia přerušila a začala studovat herectví na VŠMU v Bratislavě. V jednom ročníku studovala společně s herečkami Božidarou Turzonovovou a Emílií Vašáryovou. Po skončení studia zkoušela hrát divadlo, ale pro svou malou výšku sto šedesát centimetrů se v divadle neuchytila a tak zůstala věrná televizi. V televizi pracovala až do roku 2001, poté se věnovala vnoučatům. Elena GALANOVÁ ráda hrála také na klavír. Byla také konferenciérkou hudebních pořadů. Uváděla i hudební pořad Pražské jaro. Získala také Cenu Československé televize, Zlatý krokodýl jako první hlasatelka v historii. Starší generace si Elenu GALANOVOU pamatují z pondělních vysílání, kdy večerní pořady slovenské televize uváděla. Při jednom vyšetření v nemocnici zjistili doktoři nádor na mozku. Po dvou letech ozařování a různých terapií nemoci podlehla 5.března 2003 v Bratislavě.

Miloš "M.B" Boubín

Herecká filmografie

Filmy

1992 Adam a Anna (TV film)
Pokus (TV film)
1984 Sladké starosti

TV seriály

1991 Velmi uvěřitelné příběhy (TV seriál)
Štědrý večer paní Hůlové (E04)
1975 Vivat Beňovský (TV seriál)
Wyndblath Gusztáv (E05)
Az örökség (E04)
1974 Pavol zasahuje (TV seriál)

Dokumentární

2002 Sila slova alebo Niet čo dodať (TV film)
1965 Národnost dětská - mod.

TV pořady

1972 Musica Viva (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace