foto

Václav Sloup

  • nar. 1.3.1936
    Tlustice u Berouna, Československo
  • zem. 20.7.2014 (78 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Václav Sloup pochází z dělnické rodiny z Tlustic u Berouna. Původně se v rodinné tradici měl stát tesařem, ale nakonec vystudoval gymnázium a začal pracovat v berounských slévárnách. Na vojně se víceméně z nudy naučil Wolkerovu Baladu o námořníkovi, s níž se pak zúčastnil recitační soutěže a po skončení základní vojenské služby se přihlásil na DAMU. Vystudoval herectví (1962) a hned po absolutoriu získal angažmá v Praze – v letech 1962-1977 byl členem Divadla Na zábradlí, kde vynikl v již tehdy legendárních představeních Zahradní slavnost, Král Ubu nebo Čekání na Godota. Následně na šest let zakotvil v Divadle S. K. Neumanna (1977-1983), kde se naopak vrátil ke klasice (Tartuffe, Divotvorný klobouk, Komedie plná omylů). V letech 1983-1998 byl hercem Divadla na Vinohradech a na této scéně našel uplatnění v představeních Macbeth, Švejk, Chvála prostopášnosti, Návštěva staré dámy nebo Dohazovačka. Od roku 1998 je bez stálého angažmá, ale pravidelně hostuje na různých pražských scénách, například v Hudebním divadle Karlín (My Fair Lady), v Divadla Radka Brzobohatého (Táta je teta) nebo v divadle Milénium (Starci na chmelu).

Typově se Václav Sloup nejen v divadle, ale i ve filmu hodil do postav bodrých a prostoduchých mužů, kteří někdy byli využívání druhými, jindy naopak těžili z hlouposti ostatních. Na filmovém plátně debutoval nevelkou rolí kopečkáře ve filmu KRÁL ŠUMAVY (1959). Stále ještě jako student DAMU se pak objevil ve filmech ROMEO, JULIE A TMA (1959) nebo POCHODNĚ (1960). Většími postavami současných mladých mužů se pak uvedl v komediích ŽALOBNÍCI (1960) a HLEDÁ SE TÁTA (1961). První hlavní roli mu pak svěřil Jaroslav Balík ve svém sci-fi filmu BLBEC Z XEENEMÜNE (1962). Postava šestnáctiletého chlapce Bruna, mentálně zaostalého, přitom však geniálního, byla pro něj jakoby stvořená a nechtěně vytvořila prototyp jeho dalších filmových rolí. Další velkou roli vytvořil Václav Sloup po boku Aleny Procházkové v dojemném psychologickém příběhu ze současnosti, OKURKOVÝ HRDINA (1963). Sice vedlejší, ale výrazné úlohy pak dostal ve stěžejních filmech jako LIDÉ Z MARINGOTEK (1966) a MARKETA LAZAROVÁ (1967). Jako chovanec výchovného ústavu se pak uvedl v další velké roli filmem PASŤÁK (1968).

V následujících dekádách již pro Václava Sloupa nenašel žádný režisér velkou příležitost, nicméně točil několikrát ročně, účinkoval v řadě filmů různých žánrů, z nichž některé jsou dnes již poprávu zapomenuté. Za zmínku stojí jeho prohnaný lokaj Cyril v komediích SVATBY PANA VOKA (1970) a PAN VOK ODCHÁZÍ (1979), diváci si jej pamatují také jako řidiče Čahouna v dětských snímcích NA PYTLÁCKÉ STEZCE (1979) a ZA TRNKOVÝM KEŘEM (1980). Velkou rolí byl pověřen v zapomenutém střihovém filmu MUZIKA PRO DVA (1979). Po roce 1989 filmování výrazně omezil, v poslední době jsme jej ale mohli vidět ve filmech ROCK PODVRAŤÁKŮ (2006) nebo SVATBA NA BITEVNÍM POLI (2008). Tím je zatím jeho filmografie uzavřena na počtu 55 snímků.

Od počátku 60. let spolupracoval Václav Sloup také s televizí, kde se výrazněji uplatnil až o mnoho let později, kdy začal méně předstupovat před filmovou kameru. Nicméně ještě v dekádě šedesátých let zaujal svou postavou Mažňáka v televizním seriálu ZÁHADA HLAVOLAMU (1969), která mu přinesla značnou popularitu. Následně hrál menší či větší role v řadě dalších seriálů (CHALUPÁŘI, 1975; NEMOCNICE NA KRAJI MĚSTA, 1977, 1981; KŘEČEK V NOČNÍ KOŠILI, 1987), jeho hereckou dráhu lemují také četné televizní inscenace a pohádky. Zatím naposledy se na televizní obrazovce připomněl seriálem HRABĚNKY (2007), hraje také v nekonečném seriálu ULICE (od 2005).

Václav Sloup je rozvedený a s bývalou manželkou Alenou má jednu dceru.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2008 Svatba na bitevním poli
2007 Opravdová láska (TV film)
2006 Ro(c)k podvraťáků
2005 Až kohout snese vejce (TV film)
Voděnka (TV film)
2002 Pohádka z ostrova Man (TV film)
1998 O pyšném panovníkovi (TV film)
Tanec kolem zlatého vejce (TV film)
1997 Princ (TV film)
První a poslední (TV film)
1996 Na hraně (TV film)
1994 Ještě větší blbec, než jsme doufali
1992 Gazdina roba (divadelní záznam)
Když vlci pláčou (studentský film)
Lady Macbeth Mcenského újezdu
Váhy (TV film)
1991 Případy pana Janíka (TV film)
1990 Ten můj tam má spolužáka (TV film)
1989 Supersen (TV film)
1988 Čertova skála (TV film)
1987 Drátenická pohádka (TV film)
Náhodou je príma!
O Háderunovi a víle Elóře (TV film)
O zatoulané princezně
Pohled z hlubin (TV film)
Sychravé království (TV film)
To se ti povedlo, tatínku (TV film)
1986 Bianka Braselli - dáma s dvěma hlavami (TV film)
Cena medu
Dva na koni, jeden na oslu
Mladé víno
Není sirotek jako sirotek
Španělská paradentóza (TV film)
Žádost o přeložení (TV film)
1985 Cesta do Itálie
Čarovné dědictví
Pětka s hvězdičkou
Přezůvky Štěstěny (TV film)
1984 Bandité (TV film)
Fešák Hubert
Koloběžka první (TV film)
Láska s vůní pryskyřice
Radosti života (TV film)
Šéfe, vrať se! (TV film)
1983 Darmošlap z Nemanic a princezna Terezka (TV film)
Kluk za dvě pětky
Kouřová clona (TV film)
Kudláčkova metoda (TV film)
O závojích bez nevěst (TV film)
Pasáček z doliny
Perníkový dědek (TV film)
1982 Čertovy kameny (TV film)
Daleko od stromu (TV film)
Nejhlavnější hodinky na světě (TV film)
Odstřel (TV film)
Příhody pana Příhody
1981 Fotbalová odysea (TV film)
Logik (TV film)
Pohádka o mokrosuchém štěstí (TV film)
Záhada u půdy (TV film)
Zralé víno
1980 Hra o královnu
Loupežnická pohádka (TV film)
Tchán
V hlavní roli Oldřich Nový
Za trnkovým keřem
1979 Bratři Kipové (TV film)
Jablko (TV film)
Láďo, ty jsi princezna! (TV film)
Muzika pro dva
Na pytlácké stezce
Pan Vok odchází
Smrť šitá na mieru
Tím pádem
1978 Černá ovce (TV film)
„Já už budu hodný, dědečku!“
Melodie bílého klavíru (TV film)
Skandál v Gri - Gri baru
Slepice na smetaně (TV film)
1977 Což takhle dát si špenát
Fanda (TV film)
Pasiáns
1976 Bouřlivé víno
Zn. Svobodný otec (TV film)
1975 Prodaná nevěsta
Tam, kde hnízdí čápi
1974 Náš furiant
Sám proti městu (TV film)
Trabant (TV film)
1973 Maturita za školou
Příběh středního útočníka (TV film)
Traumstadt
1972 Ďábel (studentský film)
Don Juan (TV film)
Studánka bílé panenky (TV film)
1971 Lásky Emanuela Přibyla (TV film)
1970 James to zařídí (TV film)
Jeden z nich je vrah
Kateřina a její děti
Svatá hříšnice
Svatby pana Voka
Za ranních červánků (TV film)
1969 Jak se dělá divadlo (TV film)
Muž, který přišel do jiného stavu (divadelní záznam)
Zabitá neděle
1968 Král Ubu (divadelní záznam)
Maratón
O pasáčkovi a labutích princeznách (TV film)
Pasťák
1967 Marketa Lazarová
1966 Čertouská poudačka (TV film)
Dvě z Říma (TV film)
Lidé z maringotek
Transit Carlsbad
Venkovská panička (TV film)
1965 Alibi na vodě
Dům v Kaprové ulici
1964 Obraz (TV film)
1963 Bez svatozáře
Bylo nás deset
Křik
Okurkový hrdina
Pražské blues
Zahrada královnina (TV film)
1962 Blbec z Xeenemünde
Zelené obzory
1961 Černobílá Sylva (studentský film)
Hledá se táta!
Kohout plaší smrt
Návštěva (studentský film)
1960 Pochodně
Žalobníci
1959 Král Šumavy
Romeo, Julie a tma

TV seriály

2011 Čapkovy kapsy (TV seriál)
Zmizení herce Bendy (E02)
2007 Hraběnky (TV seriál)
2005 Ulice (TV seriál)
2004 3 plus 1 s Miroslavem Donutilem (TV seriál)
2000 Pra pra pra (TV seriál)
1999 Nemocnice na pokraji zkázy (TV seriál)
1996 Ďábel v Praze (TV seriál)
Hospoda (TV seriál)
Schůze (S01E26)
1995 Nováci (TV seriál)
1992 Náhrdelník (TV seriál)
1991 Území bílých králů (TV seriál)
1988 Malé dějiny jedné rodiny (TV seriál)
Přejděte na druhou stranu (TV seriál)
Rodáci (TV seriál)
1987 Křeček v noční košili (TV seriál)
Vlaštovko, leť! (E06)
Zloděj v noční košili (E05)
V pasti (E04)
další epizody (5)
1985 Slavné historky zbojnické (TV seriál)
Synové a dcery Jakuba skláře (TV seriál)
1984 Pihulka a Kaňka (TV seriál)
Slané pohádky (TV seriál)
1982 Dynastie Nováků (TV seriál)
1981 Okres na severu (TV seriál)
Rozhovor (E09)
Poručík Petr (TV seriál)
Revolver pro zlatokopa (E04)
Nemocnice na kraji města (TV seriál)
Punkce (S02E04)
Reoperace (S02E01)
1980 Arabela (TV seriál)
1979 Dnes v jednom domě (TV seriál)
Plechová kavalérie (TV seriál)
1978 Ve znamení Merkura (TV seriál)
Léto s Venuší (E02)
1977 Nemocnice na kraji města (TV seriál)
Smíření (S01E11)
Nástup (S01E10)
Únos (S01E06)
Tajemství proutěného košíku (TV seriál)
1975 Chalupáři (TV seriál)
Svatba (E11)
Kapřín (E10)
Režisér (E08)
další epizody (9)
1974 30 případů majora Zemana (TV seriál)
Vyznavači ohně (S01E02)
1973 Německé pohádky (TV seriál)
1971 Strašidýlko Fanfulínek (TV seriál)
1969 Záhada hlavolamu (TV seriál)
Epizoda 9 (E09)
Epizoda 8 (E08)
Epizoda 7 (E07)
další epizody (9)

Dokumentární

1966 Mlha
1959 Než začne den (studentský film)

TV pořady

2003 Silvestrovské taneční hodiny (TV pořad)
2001 Dobroty (TV pořad)
Václava mám nejradši (TV pořad)
1998 Bakaláři 1998 (TV pořad)
Nikdo není dokonalý (TV pořad)
1997 Úsměvy (TV pořad)
1992 Kufr (TV pořad)
1981 Jak byste se zachovali (TV pořad)
1977 Dostaveníčko s pražskými strašidly (TV pořad)
1970 Televarieté (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace