foto

Eduard Nikolajevič Artěmjev

  • nar. 30.11.1937 (82 let)
    Novosibirsk, Rusko, Sovětský svaz

Biografie

Eduard Nikolajevič Artěmjev  (Эдуард Николаевич Артемьев) se narodil 30.listopadu 1937. Eduard je ruský skladatel, který skládá elektronickou hudbu a filmovou hudbu. Mimo Rusko je většinou známý pro svou hudbu k filmům jako je Solaris, Sibiriáda, Stalker nebo Unaveni sluncem.
 
Artěmjev se narodil v Novosibirsku a studoval na Moskevské konzervatoři. Jeho zájem o elektronickou hudbu a syntezátory začal po jeho absolvování v roce 1960, kdy elektronická hudba ještě nebyla příliš rozvinutá. Eduard napsal svou první skladbu v roce 1967 na jednom z prvních syntezátorů, vyvinutém sovětským inženýrem, a díky tomu se stal jedním z prvních skladatelů a průkopník elektronické hudby. 
 
Poté díky spolupráci s režisérem Andrejem Tarkovským se v roce 1970 stal známým skladatelem. Z Tarkovského filmů složil soundtrack k  filmu Solaris, Zrcadlo a Stalker. Později psal soundtracky pro Andreje Končalovského a Nikitu Michalkova. Jeho hudba k filmům a hudba (samostatně) získala řadu ocenění, jako třeba tři Niky (což je prestižní filmová cena udělovaná Ruskou filmovou akademií v Moskvě) nebo v roce 2001 vyhrál zvláštní stříbrnou cenu Sv. Jiří na 23. Moskevském mezinárodním filmovém festivalu.
 
V poslední době licenzoval několik úryvků ze soundtracku Solaris za účelem jejich použití ve španělském filmu El Cosmonauta, který měl premiéru 14.5. 2013.

Hem.m

Skladatelská filmografie

Filmy

2016 Geroj
2014 Bílé noci pošťáka Alexeje Trjapicyna
Úžeh
2013 Legenda 17
2010 Oko za oko (TV film)
Unaveni sluncem 2: Odpor
2008 Nikto, krome nas…
2007 Dvanáct
Gljaněc
2006 Kader
2004 Řidič pro Věru
2002 Dům bláznů
2001 Bílé peklo
1999 Mama
1998 Lazebník sibiřský
1997 Odysseus (TV film)
1995 Burial of the Rats (TV film)
1994 Unaveni sluncem
1993 Grech. Istorija strasti
Limita
1992 Daleko ot Sankt-Peterburga
Double Jeopardy (TV film)
1991 Avtostop
Příběh génia
Urga
Uvnitř kruhu
1990 Heart of the Deal
Palach
1989 Graň
Homer a Eddie
Město Zero
Něčistaja sila
Pěred rassvetom
1988 Eti... tri věrnyje karty...
Воля Вселенной
1987 Konets vechnosti
1986 Bez sroka davnosti
Kurýr
My věsely, sčastlivy, talantlivy!
Plata za proyezd
Sekunda na podvig
Žaloba
Земля моего детства (TV film)
1985 Doktor Jekyll a pan Hyde
Gobseck (TV film)
Mimo určený cíl
Sbohem, zeleni léta
Součastije v ubijstve
Чужой звонок (TV film)
1984 Mládí génia
Neviditelný
Návrat z kosmu
Sjem stichij
1983 Beze svědků
Gori, gori jasno (TV film)
Lunnaja raduga
Mirgorod i ego obitateli (TV film)
Osobyy sluchay
1982 Bělyj šaman (TV film)
Dopadení
Moya lubov - Revolutsiya
Ostanovilsja pojezd
Svidanije s molodosťju
1981 Alexandr Maleňkij
Opasnyj vozrast (TV film)
Příbuzenstvo
Sto radostěj, ili kniga velikich otkrytij
1980 Fairfaxovy milióny
Hon na lišku
Kruh se uzavírá
1979 Baba-Jaga protiv!
Išči větra...
Oblomov
Pronásledování
Sibiriáda
Stalker
Территория
1978 Pozdní lítost
1977 Nedokončená skladba
1976 Otrokyně lásky
Бешеное золото
1975 Chisto angliyskoye ubiystvo
Krestyanskiy syn
Strakh vysoty
Zrcadlo
1974 Ptáci nad městem
Svůj mezi cizími
1973 Mlčení doktora Evanse
1972 Solaris
1970 Spokojnyj deň v konce vojny
1968 Клубок
1967 Arena
Доктор Вера
1963 Mečte navstreču

TV seriály

2005 Doktor Živago (TV seriál)
1989 Vkhod v labirint (TV seriál)
1987 Vizit k Minotavru (TV seriál)
1985 Grjaduščemu věku (TV seriál)
1984 TASS je zplnomocněn prohlásit... (TV seriál)
1980 Chastnoe litso (TV seriál)

Dokumentární

2009 Space Tourists
2003 Mama
Otěc
1994 Anna ot 6 do 18