foto

George Hilton

  • nar. 16.7.1934
    Montevideo, Uruguay
  • zem. 28.7.2019 (85 let)
    Řím, Itálie

Biografie

Dario Argento v sedmdesátých letech „nakopnul“ italské giallo snímky a ty se staly fenoménem tohoto období. Kultovní dvojicí v tomto žánru se staly pro obdivovatele ženské krásy Edwige Fenech a obdivovatelé mužnosti, zase mířili své zraky na 185cm vysokého Uruguayce George Hiltona. Ten byl pro tento žánr jako stvořený a ať ho jeho role zavedly na stranu zla či dobra, zanechal vždy ve filmu nesmazatelnou charakteristickou stopu.

George Hilton se narodil pod jménem Jorge Hill Acosta y Lara, 16. června 1934 v Montevideu, ale vyrůstal v Anglii. Svou kariéru začal v rádiu a roku 1955 se přestěhoval do Argentiny, kde pod pseudonymem Jorge Hilton debutoval při natáčení filmu LOS TALLOS AMARGOS (1956). Poté se do roku 1963 objevil v dalších asi šesti filmech argentinské produkce.

Roku 1963 přichází George do Říma, kam ho nalákal rozjetý italský filmový průmysl. Zde dochází i ke změně pseudonymu z Jorge na George. Starý kontinent ho mohl poprvé vidět v kooprodučním snímku Itálie a Španělska L´UOMO MASCHERATO CONTRO I PIRATI v roli Suareze, roku 1965. Ve stejném roce měl „tu čest“ natáčet s velikány italské komedie, s dvojicí Franchi-Ingrassia a to ve filmu DUE MAFIOSI CONTRO GOLDGINGER.

Režiséři si samozřejmě všimli Jihoameričana s anglickým přízvukem a stal se vhodným typem pro westerny. Hned „zazářil“ roku 1966 jako Jeffrey Corbett společně Francem Nerem ve westernu LE COLT CANTARONO LA MORTE E FU... TEMPO DI MASSACRO. Jen v období mezi roky 1967 a 1969 hrál George Hilton ve více než třinácti westernech a stal se jednou z nejvýznamnějších osobností italských spaghetti westernů. Snad nejznámější rolí je Alleluja ve westernu IL WEST TI VA STRETTO, AMICO….E ARRIVATO ALLELUJA (1972).

Giallo filmy se staly hlavní pracovní nápní Georgeho v sedmdesátých letech. Giallo snímek si poprvé odzkoušel roku 1968, kdy jako Robert hrál ve filmu IL DOLCE CORPO DI DEBORAH. Roku 1969 si trochu odskočil k jinému tématu (válečné filmy SETKÁNÍ V POUŠTI, OTEVŘENÁ RÁNA a BITVA U EL ALAMEINU), aby se naplno vrátil ke giallu na počátku sedmdesátých let. Zde začíná úspěšná spolupráce s režisérem Sergio Martinem a po boku Edwige Fenech a do tajemných rolí obsazované Ivana Rassimova, přicházejí filmy, LO STRANO VIZIO DELLA SIGNORA WARDH (1971), či PERCHÉ QUELLE STRANE GOCCE DI SANGUE SUL CORPO DI JENNIFER? -1971 (zde v režii Giuliano Carnimeo), nebo TUTTI I COLORI DEL BUIO (1972). George Hilton se stává pro tento žánr velice žádaným zbožím, a proto natáčí i s dalšími režiséry či kráskami italského filmu sedmdesátých let. Tak vznikají filmy, MIO CARO ASSASSINO (1971), SETTE ORE DI VIOLENZA PER UNA SOLUZIONE IMPREVISTA (1973), CONTRATTO CARNALE (1973) a další.

George Hilton hrál i v typických italských komediích a s Edwige Fenech se znovu setkal v několika z nich, jako jsou například TAXIKÁŘKA (1977) či RICCHI, RICCHISSIMI….PRATICAMENTE IN MUTANDE (1982). Koncem let osmdesátých a v průběhu let devadesátých začal být George obsazován v tvorbě televizní. COLLEGE (1989), MADEMOISELLE ARDEL (1990), ITALIAN RESTAURANT (1994) a jiné.

V novém tisíciletí si zahrál George v typické komedii Neri Parentiho (s Christianem Sicou v hlavní roli) NATALE IN CROCIERA (2007) roli velitele lodi. Naposledy se zatím objevil v televizní komedii s Massimem Boldim UN COCCODRILLO PER AMICO (2009).

George Hilton následně žil a pracoval v Římě a byl velkým fanouškem fotbalového klubu LAZIO. Na internetu se rozšířila na počátku roku 2010 zpráva, že George zemřel 20. ledna 2010 na zástavu srdce. Během několika hodin se falešná zpráva dostala mezi jeho fanoušky, jak v zahraničí, tak v Itálii. Naštěstí George vše dementoval ve svém videu, kde ujistil všechny své příznivce a přátele, že je živ a zdráv a že se naštěstí stále těší výbornému zdraví.

Téměř po deseti letech se zpráva na sociálních sítích objevila znovu. Zprávu zveřejnila Hiltonova bývalá manželka a bohužel se tentokrát jednalo o informaci pravdivou. George Hilton zemřel v Římě po dlouhé nemoci ve věku 85 let. I ve svém pokročilém věku dokázal komunikovat se svými fanoušky prostřednictvím sociálních sítí a jeho facebooková stránka byla po jeho smrti naplněna mnoha kondolencemi a vzpomínkami. George Hilton zůstává nezapomenutelnou součástí italské filmové produkce minulého století.

Petr "Hennes" Hennebichler

Herecká filmografie

Filmy

2019 Angel, the Brute and the Wise, The
2009 Un coccodrillo per amico (TV film)
2007 Natale in crociera
1999 Cient' anne
1997 Fuochi d'artificio
1993 Bronzová těla 2
1990 Mademoiselle Ardel (TV film)
1989 College (TV film)
Double Game
1988 Silvia è sola (TV film)
Večeře s upírem (TV film)
1983 Nájezdníci z Atlantidy
1982 Le notti segrete di Lucrezia Borgia
Ricchi, ricchissimi ... praticamente in mutande
1981 Teste di quoio
1978 Milano... difendersi o morire
Torino violenta
1977 Llamada del sexo, La
Macho, El
Taxikářka
1976 Zorro: tajemný mstitel
1975 Kleine Schwarze mit dem roten Hut, Der
L'assassino è costretto ad uccidere ancora
1974 Di Tressette ce n'è uno, tutti gli altri son nessuno
Il baco da seta
1973 Contratto carnale
Fuori uno sotto un altro arriva il passatore
Lo chiamavano Tresette... giocava sempre col morto
Sette ore di violenza per una soluzione imprevista
1972 Coartada en disco rojo
Můj milovaný vrah
Perché quelle strane gocce di sangue sul corpo di Jennifer?
Tutti i colori del buio
West ti va stretto, amico ... è arrivato Alleluja, Il
1971 Il diavolo a sette facce
La coda dello scorpione
Lo strano vizio della Signora Wardh
Siete minutos para morir
Testa t'ammazzo, croce... sei morto... Mi chiamano Alleluja
1970 C'è Sartana... vendi la pistola e comprati la bara
1969 Bitva u El Alameinu
Los desperados
Otevřená rána
Setkání v poušti
1968 A Ghentar si muore facile
Il dolce corpo di Deborah
Ognuno per sé
Rakev plná krve
T'ammazzo! - Raccomandati a Dio
Uno di più all'inferno
1967 Frontera al sur
Harém
Più grande rapina nel west, La
Professionisti per un massacro
Tempo degli avvoltoi, Il
Un poker di pistole
Zabij ho, Django
1966 Colt cantarono la morte e fu... tempo di massacro, Le
Due figli di Ringo, I
1965 Due mafiosi contro Goldginger
Černý pirát
1963 Los que verán a Dios
Modelos, Las
1960 Bote, el río y la gente, El
Procesión, La
1958 Alto Paraná
1957 Una viuda difícil
1956 Después del silencio
Tallos amargos, Los

TV seriály

1999 Tre addii (TV seriál)
1994 Italian Restaurant (TV seriál)
1990 Un enfant dans la tourmente (TV seriál)

Dokumentární

2019 All the Colors of Giallo
Deodato Holocaust - a.z.
George Hilton - The World Belongs to the Daring
2018 Bava Puzzle
2016 FantastiCozzi - a.z.