Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hořké stonky jsou příběhem novináře Alfreda Gaspera (Carlos Cores), který není spokojený se svým výdělkem ani společenským statusem. Jeho život se radikálně změní následkem setkání s evropským exulantem Liudasem (Vassili Lambrinos), který přišel do Argentiny hledat lepší život. Alfredo a Liudas společně rozjedou falešný korespondenční kurz, který má ze zájemců vylákat peníze. Po chvíli ale Alfredo pojme podezření, že jej Liudas podvádí a rozhodne se vzít situaci do vlastních rukou. Pro režiséra Fernanda Ayalu šlo o teprve druhý snímek, ale na promyšlenosti vyprávění nebo řemeslné úrovni to vůbec nejde znát. Film uplatňuje flashbacky v kombinaci s voice-overem, aby podpořil dojem bezvýchodnosti a fatalistického předurčení nevyhnutelné tragédie. Důležitou roli hraje i rozsáhlá snová sekvence, která připomene to nejlepší z německého expresionismu nebo práci Salvadora Dalího na Rozdvojené duši (1945). (Noir Film Festival)

(více)

Recenze (4)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Argentinský film-noir o novináři, který sejde z cesty, je plný spalujícího vedra, ale i studivé paranoje. A také vizuálně promakaných scén s tou správnou potemnělou atmosférou, která mě okamžitě přikovala k sledování. Carlos Cores v hlavní roli spouští s přesahem na veřejné mínění zákeřně nebezpečnou hru, na jejíž konci je nejen syrový zločin, ale i hezké květinky jako netypický zásadní prvek. :o) Cores výborným způsobem ztvárnil hlavního hrdinu, ale ještě víc mě ve vedlejší roli zaujal Vassili Lambrinos, který vystřihl v roli Liudase vsktuku charismatický výkon. Jde o mou druhou zkušenost s argentinským padesátkovým noirem po původní verzi Bestie musí zemřít a opět mohu hlásit velkou spokojenost, i přes afektovanější kreaci jedné z hereček. Až do závěrečného okamžiku s ironicky osudnou pointou překvapivé a napínavé... [85%] ()

Topco 

všechny recenze uživatele

Znovunájdený argentínsky masterpiece. Noir ako bič – obsahom i formou! Špičková technická stránka: od kamerových kompozícií a hĺbky ostrosti s viacerými obrazovými plánmi, cez nápadité strihové prechody, až po našľapanú hudbu Astora Piazzollu. Noiristi si prídu na svoje pri viacerých fetišoch, vrátane retrospektív s voice-overom, expresívneho svietenia a výživnej snovej sekvencie! (videné na NFF 2023 s úvodom Eddieho Mullera nahratým exkluzívne pre NFF). ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Jde o (udajne) vyhlaseny argentinsky noir, ale...nevim. Nenasel jsem titulky v zadne reci kterou umim, takze jsem to jen tak odziral...film je bohuzel hodne konverzacni. Je tam par peknych zaberu a plno krasnych jihoamericanek. I presto, objektivne a vzhledem k situaci zatim nemuzu hodnotit vice nez jako podprumer. 2+ ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodný a v USA obdivovaný film noir. Srovnatelný s hollywoodskými noiry The Underworld story a Ace in the hole. (viz recenze na IMDb) ()

Reklama

Reklama