foto

Line Renaud

  • nar. 2.7.1928 (92 let)
    Nieppe, Francie

Biografie

Českým divákům je Line Renaud známá především z nedávno uvedeného seriálu MLČENÍ KRAHUJCE (Le silence d'épervier, 2008), ve francouzském šoubyznysu se ale tato dáma pohybuje již přes šedesát let. Pochází z Pont-de-Nieppe v severní Francii a již od dětství se díky rodinnému zázemí věnovala hudbě a zpěvu. Její vlastní jméno zní Jacqueline Ente, jako amatérská zpěvačka přijala první pseudonym Jacqueline Ray a začala zpívat v Lille. Tady se také zapsala ke studiu na konzervatoři, ale vzápětí odešla do Paříže, kde zkoušela štěstí jako zpěvačka s různými jazzovými orchestry.

Mezníkem v soukromém i profesním životě bylo seznámení s hudebním skladatelem Louisem Gasté (1908-1995). Pod jeho vlivem přijala zpěvačka nový pseudonym Line Renaud (Line je zkrácená forma jména Jacqueline, příjmení Renaud převzala po své babičce), radikálně změnila image a brzy se prosadila jako interpretka populárních šlágrů na rozhlasové stanici Radio Luxembourg. Do doby těsně po skončení války spadá také její první zkušenost s filmovou kamerou, kterou učinila v nevelké roli zpěvačky v dramatu VELETRH SNŮ (La foire aux chimères, 1946). Po několika bezejmenných epizodách dostala větší hereckou příležitost v komedii JSOU VE VINICÍCH (Ils sont dans le vignes, 1952).

Ačkoliv i nadále byla její doménou profese zpěvačky, zvali ji ke spolupráci přední filmaři té doby a hlavní roli dostala například v komedii SLEČNA A JEJÍ GANG (Mademoiselle et son gang, 1957), která ve své době dosáhla bezmála miliónové hranice v návštěvnosti kin. Režisér tohoto filmu Jean Boyer jí pak nabídl další velkou úlohu v komedii NEZNIČITELNÍ (L´increvable, 1959) po boku tehdy populárního komika Darry Cowla.

Louis Gasté se v roce 1950 stal jejím manželem, Line Renaud mezitím s mimořádnými úspěchy vystupovala například v legendárním Moulin Rouge, absolvovala také triumfální turné po severní Americe. Ve Spojených státech vystupovala v různých televizních show, koncertovala také v Evropě, v několika zemích měla také své vlastní televizní pořady. USA se pro ni nakonec dočasně staly druhým domovem a 60. a 70. léta strávila na častých cestách přes Atlantik. Začala se věnovat také charitě a zvláště v 80. letech proslula svými aktivitami v boji proti AIDS.

K práci před kamerou se Line Renaud vrátila po třicetileté přestávce a mohli jsme ji vidět například v komedii PROHNILÍ PROTI PROHNILÝM (Ripoux contre ripoux, 1990). Zatímco její pěvecké aktivity v té době ustávaly, prokázala skutečné herecké kvality a v roce 1995 byla nominována na Cézara za vedlejší roli Ninon ve filmu NECHCE SE MI SPÁT (J΄ai pas sommeil, 1994). Další nominaci jí vynesla komedie TCHYNĚ (Belle maman, 1999). Potřetí bodovala v nominacích na Cézary s filmem CHAOS (2001). Mezitím navázala bohatou spolupráci s televizí, z níž byl již zmíněn seriál MLČENÍ KRAHUJCE (Le silence de l'épervier, 2008), v němž ztvárnila jednu z hlavních rolí.

Umělecké i společenské aktivity vynesly Line Renaud nejvyšší francouzské státní vyznamenání, řád Čestné legie (1994), později získala i Řád za zásluhy (2008). Na udělení obou těchto řádů má podíl bývalý francouzský prezident Jacques Chirac, jehož Line Renaud dlouhodobě podporovala, dále byla též členkou městské rady v Rueil-Malmaison, je též autorkou dvou knih.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2019 Let's Dance
2018 Huguette (TV film)
La Ch'tite famille
Meurtres à Brides-les-Bains (TV film)
2016 Rappelle-toi (TV film)
2014 Belinda et moi (TV film)
La Douce Empoisonneuse (TV film)
La Voyante (TV film)
2012 Moje máma je squatter (TV film)
Simple question de temps (TV film)
2011 Grand restaurant II, Le (TV film)
Isabelle disparue (TV film)
Loď lásky
2010 En cas de malheur (TV film)
2008 La Femme tranquille
Vítejte u Ch'tisů
2006 Aller-retour dans la journée (TV film)
La reine Sylvie (TV film)
Skrblík (TV film)
Soeurs Robin, Les (TV film)
Une juge sous influence (TV film)
2005 Odvaha milovat
Une famille pas comme les autres (TV film)
2004 Menteur menteuse (TV film)
Nos vies rêvées (TV film)
Suzie Berton (TV film)
2003 Tři muži a nemluvně po 18 letech
2002 Grande brasserie, La (TV film)
Tous les chagrins se ressemblent (TV film)
2001 Chaos
Tous avec Line (TV film)
2000 Roule routier (TV film)
1999 Doggy Bag
Tchyně
1998 La Grande Béké (TV film)
À nous deux la vie (TV film)
1997 Une femme d'action (TV film)
Une vie pour une autre (TV film)
(TV film)
1996 Embellie, L' (TV film)
Má žena mě opustila
Sixième classique (TV film)
1994 Nechce se mi spát
1993 Polly West est de retour (TV film)
1992 The Sands of Time (TV film)
1991 Vzpomínky na půlnoc (TV film)
1990 Prohnilí proti prohnilým
1989 Folle journée ou Le mariage de Figaro, La
1959 Increvable, L'
Tausend Sterne leuchten
1957 Mademoiselle et son gang
1955 La Madelon
1953 Quitte ou double
1952 Ils sont dans les vignes
1951 Au fil des ondes
1948 Une belle garce
1946 Foire aux chimères, La

TV seriály

2015 Chci mluvit se svým agentem! (TV seriál)
Line et Françoise (S01E02)
2012 Signé Mireille Dumas (TV seriál)
2009 Commissaire Magellan (TV seriál)
2008 Mlčení krahujce (TV seriál)
2005 Prokletí králové (TV seriál)
Le Lis et le lion (E05)
La Louve de France (E04)
Les Poisons de la couronne (E03)
další epizody (5)
2004 Tajemství jezera (TV seriál)
1999 Petite fille en costume marin, La (TV seriál)
1998 Louise et les marchés (TV seriál)
1995 Pařížský kabaret (TV seriál)

Dokumentární

2019 Gaultier - Freak & Chic
2017 Kandidát: Vzestup Emmanuela Macrona (TV film)
2016 Я – Катя Голубева - a.z.
2014 Lundi en histoires (TV seriál)
2004 Les 40 ans de la 2 (TV film) - a.z.
1987 La Nuit des Molières (TV seriál)

Host

TV pořady

2016 Vivement la télé (TV pořad)
2012 Le grand show (TV pořad)
2009 La traversée du miroir (TV pořad)
2008 Tous au théâtre! (TV pořad)
2007 Un jour, un destin (TV pořad)
2004 Music-hall et compagnie (TV pořad)
Samedi soir avec... (TV pořad)
1998 Vivement dimanche prochain (TV pořad)
1996 Thé ou café (TV pořad)
1987 Matin Bonheur (TV pořad)
1986 La nuit des 7 d'or (TV pořad)
Élection de Miss France (TV pořad)
1981 7 sur 7 (TV pořad)
1975 Midi-Première (TV pořad)
Système 2 (TV pořad)
1971 Cadet Rousselle (TV pořad)
1967 D'hier et d'aujourd'hui (TV pořad)
1966 Gala de l'Unicef (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky