foto

Rob Grant

  • nar. Lancashire, Anglie, Velká Británie

Biografie

Rob Grant se narodil v Salfordu v Anglii a žil relativně normálním a spokojeným životem až do doby, než začal studovat na univerzitě v Liverpoolu. Kromě toho, že se tady pokoušel dva roky studovat psychologii, se na této instituci totiž seznámil s Dougem Naylorem. Vzniklo spojení Grant Naylor. Rob Grant a Doug Naylor se společně stali autory mnoha úspěšných rádiových pořadů jako např. "Cliché", "Son of Cliché" a "Wrinkles". Ale protože jejich honorář nedosahoval jejich představ, rozhodli se, že to zkusí v televizi. Stali se hlavními scénáristy satirické loutkové komedie "SPITTING IMAGE" televizní stanice ITV. Spolu taky napsali v roce 1983 první scénář ČERVENÉHO TRPASLÍKA, který čekal na realizaci více než tři roky. Seriál si ale nakonec našel své diváky, a tak se Grant a Naylor dál mohli věnovat psaní scénářů, až vzniklo šest sérií tohoto sci-fi sitcomu. Založili spolu také produkční společnost "Grant Naylor Productions" a od třetí série byli koproducenty seriálu.

V roce 1996 se Rob Grant rozhodl opustit "Grant Naylor Productions" i Červeného trpaslíka, jehož jediným scénáristou se tak od sedmé série stal Doug Naylor. Grant se rozhodl osamostatnit a začít pracovat zase na něčem novém. Po odchodu z "Grant Naylor Productions" založil Grant vlastní produkční společnost a nazval ji "Taken For Granted". Sci-fi seriál "THE STRANGERER" je jeden z pořadů, jehož producentem se stala Grantova společnost.

Rob Grant ale není známý jen jako jeden z "otců" RED DWARF, ale režíroval i několik jiných pořadů. V roce 1984 to byl THE CLEANING, poté několik dílů trpaslíka a v roce 1993 také THE 10%ERS. Zahrál si taktéž v několika seriálech. V ČERVENÉM TRPASLÍKOVY to bylo ve epizodě pozpátku, kde hrál kouřícího muže, v roce 1997 si zahrál v jedné epizodě SPACE CADETS a na přelomu tisíciletí se objevil v několika televizních pořadech.

Grant je ale spíše než režisér a herec známý jako scénárista a spisovatel. Na kontě má více než 10 scénářů k různým seriálům a pořadům (kromě RED DWARF je to např. SPITTING IMAGE, CARROT'S LIB, DARK AGES či nejnovější THE STRANGERES). Je autorem několika úspěšných knih o trpaslíkovy (Nekonečno vítá ohleduplné řidiče, Lepší než život, Pozpátku, Red Dwarf Omnibus a další...), ale také několika sci-fi novel a románů (Kolonie, Neschopnost či právě vycházející Fat).

Jak je vidět, Rob Grant je mužem mnoha profesí, je to režisér, producent, příležitostný herec, ale především scénárista a spisovatel. A my si ho budeme pamatovat jako autora mnoha vynikajících knih a Červeného trpaslíka.

Martin "gogos" Prokeš

Scenáristická filmografie

Filmy

2005 Red Dwarf: Identity Within
1992 Red Dwarf (TV film)
1987 Spitting Image: The Ronnie and Nancy Show (TV film)
1986 Spitting Image: Down and Out in the White House (TV film)

TV seriály

2012 Červený trpaslík (TV seriál)
Začátek (S10E06)
Milý Dave (S10E05)
Zapletení (S10E04)
další epizody (6)
2009 Červený trpaslík (TV seriál)
Zpátky na Zemi, část třetí (S09E03)
Zpátky na Zemi, část druhá (S09E02)
Zpátky na Zemi, část první (S09E01)
2000 The Strangerers (TV seriál)
1999 Dark Ages (TV seriál)
1997 Červený trpaslík (TV seriál)
Nachystejte květináče (S07E02)
Pekelně ostrý výlet (S07E01)
1993 10 Percenters, The (TV seriál)
Comedy Playhouse (TV seriál)
Červený trpaslík (TV seriál)
Mimo realitu (S06E06)
Rimmerosvět (S06E05)
Polymorf II - Emocuc (S06E04)
další epizody (6)
1992 Červený trpaslík (TV seriál)
Návrat do reality (S05E06)
Démoni a andělé (S05E05)
Karanténa (S05E04)
další epizody (6)
1991 Červený trpaslík (TV seriál)
Roztavení (S04E06)
Jiná dimenze (S04E05)
Bílá díra (S04E04)
další epizody (6)
1989 Červený trpaslík (TV seriál)
Poslední den (S03E06)
Fotostroj času (S03E05)
Výměna těl (S03E04)
další epizody (6)
1988 Červený trpaslík (TV seriál)
Paralelní vesmír (S02E06)
Queeg (S02E05)
Škvíra ve stázi (S02E04)
další epizody (12)
1984 Pushing Up Daisies (TV seriál)
Spitting Image (TV seriál)

Dokumentární

2009 Červený trpaslík - Zpátky na Zemi (TV film)

TV pořady

1988 Comic Relief (TV pořad)

Režijní filmografie

Filmy

2005 Red Dwarf: Identity Within
1984 Cleaning, The

TV seriály

1992 Červený trpaslík (TV seriál)
Návrat do reality (S05E06)
Démoni a andělé (S05E05)
Karanténa (S05E04)
další epizody (4)

Tvůrcovská filmografie

TV seriály

2017 Červený trpaslík (TV seriál)
Skokan (S12E06)
M-Corp (S12E05)
Robokracie (S12E04)
další epizody (6)
2016 Červený trpaslík (TV seriál)
Džin z lahve (S11E06)
Kryze (S11E05)
Důstojník Rimmer (S11E04)
další epizody (6)
2012 Červený trpaslík (TV seriál)
Milý Dave (S10E05)
Zapletení (S10E04)
Citróny (S10E03)
další epizody (5)
2009 Červený trpaslík (TV seriál)
Zpátky na Zemi, část třetí (S09E03)
Zpátky na Zemi, část druhá (S09E02)
Zpátky na Zemi, část první (S09E01)
1999 Červený trpaslík (TV seriál)
Jenom sympaťáci... (S08E08)
Pete (2. část) (S08E07)
Pete (1. část) (S08E06)
další epizody (8)
1997 Červený trpaslík (TV seriál)
Nanarchie (S07E08)
Epidém (S07E07)
Žádná legrace (S07E06)
další epizody (8)
1988 Červený trpaslík (TV seriál)
Konec (S01E01)

Producentská filmografie

TV seriály

1991 Červený trpaslík (TV seriál)
Roztavení (S04E06)
Jiná dimenze (S04E05)
Bílá díra (S04E04)
další epizody (6)
1989 Červený trpaslík (TV seriál)
Poslední den (S03E06)
Fotostroj času (S03E05)
Výměna těl (S03E04)
další epizody (6)

Herecká filmografie

TV seriály

1988 Červený trpaslík (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(123)