foto

Laurent Stocker

  • nar. 23.5.1973 (47 let)
    Saint-Dizier, Francie

Biografie

Laurent Stocker se na hereckou dráhu připravoval od počátku 90. let v dramatických kurzech, nakonec studoval na Národní konzervatoři dramatického umění v Paříži (1993-1996), zároveň absolvoval studium literatury na Sorbonně. Jako herec začínal na různých pařížských scénách, především ale zazářil na každoročním divadelním festivalu v Avignonu (Jindřich V., Balkón). Zároveň získal první zkušenosti před kamerou v rámci televizních seriálů.

V roce 2001 byl Laurent Stocker angažován do prestižního divadla Comédie Française, kde působí dodnes a patří k předním osobnostem mladé generace francouzského herectví. Bohaté uplatnění mu přináší především osvědčená francouzská klasika (Zdravý nemocný, Cyrano z Bergeracu, Tartuffe, Figarova svatba, Měšťák šlechticem), hraje také v dílech ruských autorů (Les, Platonov, Tři sestry). Za vedlejší roli v Lagarcově hře Jenom konec světa byl v roce 2008 nominován na Molièrovu cenu.

Před filmovou kamerou se začal uplatňovat v menších rolích od konce devadesátých let (MARKÝZ DE SADE – Sade, 2000). Více pracoval pro televizi, která pořizovala adaptace divadelních představení (KROCAN – Le dindon, 2003; EZOPOVY BAJKY – Fables de Fontaine, 2006; FIGAROVA SVATBA – Le mariage de Figaro, 2008). Spolupráce s filmem jej vynesla na výsluní popularity až s romantickým příběhem PROSTĚ SPOLU (Ensemble, c′est tout, 2007). Tady hrál zakřiknutého koktavého aristokrata Philiberta s hereckými ambicemi a tato role mu vynesla Cézara a cenu Prix Raimu, o něco později pak i diváckou cenu na festivalu v Tokiu.

Tento úspěch pochopitelně zvýšil zájem o Stockera jako filmového herce, a přestože tradice Comédie Française filmovému umění příliš nepřejí, následně dostal velké role v dalších snímcích (SPOLEČENSKÁ PRAVIDLA – Le code a changé, 2008; ŠVIHÁK AJŤÁK – Cyprien, 2009). Znovu točí také v televizi, kde například účinkoval v inscenaci úspěšné hry JENOM KONEC SVĚTA (Juste la fin du monde, 2010). Kromě Comédie Française účinkuje Stocker i na jiných scénách, hraje například v divadle Théâtre du Vieux-Colombier. V roce 2008 obdržel od francouzského ministerstva kultury Řád umění a literatury.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2020 De Gaulle
Hommes au bord de la crise de nerfs
Un triomphe
Villa Caprice
2018 Les Estivants
2017 Garde alternée
2016 Cézanne a já
Diabolique (TV film)
2015 Ange et Gabrielle
Caprice
Chic !
Les Naufragés
Les trois soeurs (TV film)
Mon cher petit village (TV film)
Tag der Wahrheit (TV film)
2014 1001 gramů
2013 Manon Lescaut (TV film)
Meurtre en trois actes (TV film)
Tirez la langue, mademoiselle
2012 Dům v Bretani
Miroir mon amour (TV film)
2011 Ministr
Nuit blanche
Umění milovat
2010 Fracture (TV film)
2009 Je ne dis pas non
Společenská pravidla
Un homme d'honneur (TV film)
Švihák ajťák
2008 Mariage de Figaro, Le (TV film)
2007 Prostě spolu
2006 Fables de La Fontaine (TV film)
2005 Aux abois
Svatojakubská pouť
2003 Dindon, Le (TV film)
2001 Confession d'un dragueur
2000 Markýz de Sade
1998 L'Enfant des terres blondes (TV film)
La mort du Chinois

TV seriály

2019 Jeux d'influence (TV seriál)
Episode 6 (E06)
Episode 5 (E05)
Episode 4 (E04)
další epizody (6)
2013 Alias Caracalla, au coeur de la Résistance (TV seriál)
Rex (Jean Moulin), mon patron (E02)
2010 Chez Maupassant (TV seriál)
Mon oncle Sosthène (S03E02)
2009 Au siècle de Maupassant: Contes et nouvelles du XIXème siècle (TV seriál)
Černá série (TV seriál)
1997 P.J. (TV seriál)
1995 Julie Lescautová (TV seriál)
Křest nováčků (S04E06)
1994 Madame le proviseur (TV seriál)

Dokumentární

2020 Il etait une fois... The Square - vyp.
2016 Truffaut versus Godard (TV film)
2014 Tváří v tvář (TV seriál)

Divadelní záznam

2019 La Nuit des rois (divadelní záznam)

Host

TV pořady

2008 Au Field de la nuit (TV pořad)
La grande librairie (TV pořad)
2007 Rencontres de cinéma (TV pořad)
1998 Vivement dimanche (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky