foto

Ben Johnson

  • nar. 13.6.1918
    Foraker, Shidler, Oklahoma, USA
  • zem. 8.4.1996 (77 let)
    Mesa, Arizona, USA

Biografie

Ben Johnson byl čerokízsko-irské krve. Narodil se nedaleko oklahomského Forakeru a dá se říct, že v sedle vyrostl. Pracoval na ranči a vystupoval v rodeu, kde se již jako náctiletý stal šampiónem. Byl výtečným jezdcem. Johnson, jeho otec a synovec měli ceny za skupinové chytání do lasa a na památku jeho otce se od roku 1998 každoročně koná tzv. „Ben Johnson Memorial Award“. V roce 1940 ho jako hlídače koní obsadil Howard Hughes do filmu PSANEC (1943) s Jane Russellovou a Thomasem Mitchellem a Ben se rozhodl, že v Kalifornii zůstane („Jako kovboj jsem vydělával dolar denně a můj první hollywoodský šek byl na tři sta. Zpátky do Oklahomy byste mě tehdy nedostali ani obuškem.“), několik let působil jako kaskadér, staral se o koně a zaskakoval jako dablér za takové hvězdy jako byli John Wayne, Gary Cooper a James Stewart. Koncem 40. let už byl zaměstnán u společnosti Johna Forda - muže, který pro film „objevil“ Johna Waynea a obdivoval 7. kavalerii - zpočátku jako komparzista, později i v mluvených rolích. V roce 1947 například v sedle „daboval“ Henryho Fondu ve westernu FORT APACHE (1948).

Jako člena ozbrojené čety ho můžeme vidět i v netradičním westernu 3 KMOTŘI (1948, 3 Godfathers). Ford v mladém, atleticky stavěném a pomalu mluvícím Johnsonovi cítil hvězdný potenciál a obsadil ho do mluvené role kavaleristy Travise Tyreeho v průměrných westernech jako NOSILA ŽLUTOU STUŽKU (1949, She wore a yellow ribbon) s Johnem Waynem a Joanne Dru a RIO GRANDE (1950), s Waynem a Maureen O'Harovou. V roce 1950 dal Ford Johnsona dohromady s dalším svým oblíbencem, Harry Carey ml., a to jako Travise Blue ve westernu WAGON MASTER (1950), ve kterém hraje i starší Fordův bratr Francis. Dnes je tento snímek považován za klasiku, tehdy však kasovně propadl; možná kvůli tomu se postavení velké hvězdy Benovi vyhýbalo následujících více než dvacet let.

Pravidelně se vracel do arény (vyhrál například světový šampionát v chytání do lasa), bral různorodé role (tou nejlepší v 50. letech byl asi bojechtivý Chris ve Stevensově westernovém dramatu SHANE [1953] s Alanem Laddem a Jean Arthurovou) a pokračoval jako dablér pro „koněbojné“ herecké hvězdy. Ben Johnson byl přirozeným hercem, hrál sám sebe, jak říkal: „Každý v tomhle městě je lepším hercem než já, ale žádný nemůže hrát Bena Johnsona.“ a nikdy taky neztratil svůj oklahomský jihozápadní přízvuk. Mihl se ve filmové verzi Rodgersova a Hammersteinova muzikálu OKLAHOMA (1955), v Zinnemannově režii. Hrál „zlého hocha“ Boba Amoryho ve westernu KŘIVÁK (1961) s Marlonem Brando a jako „zlý“ Jack Beynon se mihl i v akčním krimi ÚTĚK (1972) se Stevem McQueenem a Ali McGrawovou podle předlohy rodáka z Oklahomy, Jima Thompsona. V televizi se opakovaně objevoval jako Sleeve ve westernové sérii THE MONROES (1966). Jako oblíbenec režiséra Sama Peckinpaha dostal Ben pozoruhodné příležitosti v Peckinpahových střílečkách MAJOR DUNDEE (1965) v pro žánr přelomovém snímku DIVOKÁ BANDA (1969).

„Sam (Peckinpah) byl odevzdaný svému osudu. Byl to náramně talentovaný chlapík, ale o svůj život se příliš nestaral a ještě něco, výsledek mu byl lhostejný potud, pokud byla ve filmu krev a střeva a hromy. Měl pochybnou pověst. Hádám tak tucetkrát jsem mu zachránil život. Začal pít whisky a brát prášky...zbláznil se. Vešel třeba do baru, prošel jím až v něm našel toho největšího chlápka a snažil se ho vyprovokovat ke rvačce. Byl to blázen.“

Když mu Peter Bogdanovich nabídl roli houževnatého a poctivostí vedeného majitele kina Sama Lva v dramatu POSLEDNÍ PŘEDSTAVENÍ (1971), nejprve odmítl, protože mu scénář připadal „nečistý“ a on klení a nahotu ve filmech odmítal. Bogdanovich to zkusil přes Johna Forda a Johnson posléze změnil názor. S Bogdanovichovým souhlasem Johnson svůj part přepsal, vynechal ostrá slova a získal nakonec Oskara pro „nejlepšího herce ve vedlejší roli“ („Když jsem dostal Oskara, každý si myslel, že něco umím. Ale neuměl jsem o nic víc, než předtím...“). V roce 1982 byl uveden do Westernové síně slávy Národního muzea kovbojského a westernového dědictví.

Když zrovna nekontroloval svůj ohromný ranč s koňmi v kalifornském Sylmaru, v 80. a 90. letech pokračoval v ztvárňování staromódních individualistů jako v například dramatech MÝMI HRDINY BYLI VŽDY KOVBOJOVÉ (1991) a RADIO FLYER (1992), v televizních sériích jako „Dream West“ (1986, hrál pionýra Jima Bridgera) a filmech (série „Bonanza“ z 90. let). Naposledy se na plátně představil v roce 1996 (VEČERNICE). Jeho ženou byla Carol Elaine (Jonesová), žili spolu od roku 1941 až do její smrti v roce 1994, kdy Ben současně obdržel svoji hvězdu na známém hollywoodském „Chodníku slávy“. Zemřel na srdeční selhání v arizonské Mese, během návštěvy u své matky v penziónu pro důchodce, kde žil i on sám. Během života sponzoroval v Oklahomě Dětskou nemocnici i lékařský výzkum zaměřený na děti.

„Když jsem odešel z Oklahomy, ani jsem pořádně nevěděl, kterým směrem ten Hollywood vlastně je, ale dovedl jsem docela dobře jezdit na koni. Neměl jsem žádnou speciální dramatickou školu. Byl jsem kovboj od té doby, co jsem se narodil. Věděl jsem, jestli kráva váží tisíc liber a že dávají dolar za sto. Věděl jsem, kolik to je. Byl jsem šťastný, protože mě lidé jako takového brali. Žil jsem určitým způsobem. Nekamarádíčkoval jsem se se smetánkou, protože jsem nebral drogy a nepil kvanta whisky, no, sem tam jsem si panáka dal, ale víte, co mám na mysli.“

Marek "džanik" Janík

Herecká filmografie

Filmy

1996 Rodeo Joe (TV film)
Večernice
1995 Bonanza: Vystaveni útoku (TV film)
1994 Andělé
Outlaws: The Legend of O.B. Taggart
1993 Bonanza: Návrat (TV film)
1992 Radio Flyer
1991 Mými hrdiny byli vždy kovbojové
The Chase (TV film)
1990 Back to Back
1989 Last Ride, The
1988 Soukromý pozemek (TV film)
Temný úsvit
1987 Cherry 2000
1986 Trespasses
Zachraňme Harryho
1985 Wild Horses (TV film)
1984 Rudý úsvit
Závod se smrtí
1982 Neviditelní jezdci (TV film)
Ruckus
Tex
1980 Lovec
Soggy Bottom, U.S.A.
Terror Train
Wild Times (TV film)
1979 Bratři Sackettové (TV film)
1978 Roj
1977 The Greatest
Šedý orel
1976 Divoké včely (TV film)
Děsivý soumrak nad městem
1975 700 mil v sedle
Breakheartský průsmyk
Podivná spravedlnost
1974 Locusts (TV film)
Sugarlandský expres
1973 Blood Sport (TV film)
Dillinger
Kid Blue
Runaway! (TV film)
Ryzáček (TV film)
Vlakoví lupiči
1972 Corky
Junior Bonner
Závažná stopa (TV film)
Útěk
1971 Poslední představení
Something Big
1970 John Chisum
1969 Divoká banda
Neporažení
Ride a Northbound Horse (TV film)
1968 Pověste je výš
Will Penny
1966 Záchrana vzácného plemene
1965 Major Dundee
1964 Podzim Čejenů
1961 Křivák
Tomboy and the Champ
1960 Ten Who Dared
1958 Fort Bowie
1957 Slim Carter
Válečné bubny
1956 Rebel in Town
1955 Oklahoma
Simba
1953 Shane
1952 Peccato di Anna, Il
Wild Stallion
1951 Fort Defiance
1950 Rio Grande
Wagon Master
1949 Mighty Joe Young
Měla žlutou stužku
1948 3 Godfathers
The Gallant Legion
1946 Badman's Territory
1945 The Naughty Nineties
1944 Tall in the Saddle
1943 Bordertown Gun Fighters
Psanec
1939 The Fighting Gringo

TV seriály

1989 Oklahoma Passage (TV seriál)
1986 Dream West (TV seriál)
1966 Monroes, The (TV seriál)
1962 The Virginian (TV seriál)
1959 Laramie (TV seriál)

Dokumentární

2007 True Bond (TV film)
2004 Sam Peckinpah's West: Legacy of a Hollywood Renegade (TV film)
2000 Golden Saddles, Silver Spurs (TV film)
1996 Ben Johnson: Third Cowboy on the Right
1994 100 let hollywoodského westernu (TV film)
1993 John Ford (TV film)
Warren Oates: Across the Border
1991 Picture This: The Times of Peter Bogdanovich in Archer City, Texas
1982 Étoiles et toiles (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky